Nero/Psycho-analyse

De Romeinse keizer Nero was eigenlijk in feite de eerste psycho-analyticus, want hij kwam voor het eerst met de stelling dat alles in de mensen van het libido afhangt, dat alles wat in de mens optreedt, afhangt van wat als het seksuele in hem werkt – een leer die de psycho-analytici op kleinburgerlijke wijze in onze tijd weer vernieuwd hebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 175 – Bausteine zu einer Erkenntnis des Mysteriums von Golgatha – Berlijn, 27 maart 1917 (bladzijde 270-271)

9 gedachtes over “Nero/Psycho-analyse

  1. Interessant om naast de bekende pathologische kanten van Keizer Nero (37 – 68 na Christus), waaronder zijn actief sadisme, ook kennis te nemen van een belangrijk deel van zijn mensbeeld: geslachtsdrift (libido) centraal stellen en verabsoluteren. Uitgebreid gaat Steiner in op de karmische achtergrond van de individualiteit die in Nero huisde in de voordrachtenreeks Karmaonderzoek 2, tekstpassages dienaangaande uit dat boek vallen op de volgende webpagina te lezen: Karmaonderzoek 2 – Over Keizer Nero – bladzijde 83 tot en met 90 (GoogleBooks). Steiner volgt en beschrijft deze individualiteit tot en met diens belichaming als de bekende historische persoonlijkheid kroonprins Rudolf van Oostenrijk (Wikipedia), die op dertigjarige leeftijd de hand aan zichzelf sloeg. In de korte paragraaf ‘Huwelijk en kind’ van dit Wikipedia artikel wordt gerept over een ‘losbandig leven’ welke prins Rudolf niet van plan was om op te geven nadat hij in het huwelijk was getreden. Als ik me de tekst van Steiner weer voor de geest haal, ik zou het weer moeten herlezen om te controleren, gaf Steiner aan dat Rudolf aan depressies leed.

    1. Even gescrold. Bladzijde 86 en 87, Karmaonderzoek 2: vanwege een karmische zielespiegeling hield Rudolf het ‘leven voor waardeloos, zo waardeloos dat hij er zich van ontdoet’. Enzovoort. Of dat met depressies gepaard ging is de vraag. Jaren geleden dat ik dit las.

      1. Ja, ook voor mij is het jaren geleden dat ik deze zeer interessante passages over Nero/kroonprins Rudolf las. Het komt uit GA 236 – 27 april 1924. Het is een van de weinige papieren boeken die ik in het Duits van Steiner heb. Heel mooi om dit nu eens in het Nederlands te lezen. Ik moet eens wat vaker bij Google Books sneupen, want ik wist niet eens dat er zo veel te vinden is. Bedankt voor de tip, John.

  2. De begaafde musicus Jim Morrison (1943 – 1971), hoofdzanger van The Doors, tevens dichter en tekstschrijver, droeg ook wat met zich mee. Een zekere tragiek, welke naar ik aanneem dieper wortelde dan alleen antecedenten verbonden met zijn laatste aardeleven. Hij overleed op 27-jarige leeftijd onder omstandigheden die wijzen op een overdosis drugs met interne lichamelijke kwalen. In 1967 brachten The Doors een muzieknummer uit, dat door Morrison in de steigers was gezet. De tekst en de klankkleur en majeur van de muziek ademt pijn- en zorgpunten van de toenmalige in Amerika heersende tijdsgeest uit generatiekloven, morele worstelingen bij het streven naar culturele en ultieme vrijheid in het hippie tijdperk, vraagtekens bij en verzet tegen de vietnam-oorlog, doorleven van een freudiaans wereldbeeld enzovoort. Dat laatste had danig wortel geschoten onder de Amerikaanse bevolking. In het bijzonder onder de intelligentsia. Ook op Morrison had het zogenaamde oepidos-complex vat gekregen: je vader eigenlijk willen vermoorden en eigenlijk geslachtsgemeenschap met je moeder willen hebben. Je vindt het allemaal terug in de tekst en muziek van het muzieknummer The End.

    Hier het muzieknummer als videofilmpje met zangtekst:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/The_End_(The_Doors)

    Hij (Morrison) ligt begraven op de begraafplaats ‘Père-Lachaise’. Zijn graf trekt nog steeds veel bezoekers, onder wie zich ook religieus geïnspireerde vereerders bevinden. Het borstbeeld dat op zijn graf stond, werd na meerdere malen vernield te zijn verwijderd. Op het graf staat de Griekse tekst κατα τον δαιμονα εαυτου. Er zijn meerdere vertalingen mogelijk. In het Oudgrieks is de strekking iets in de trant van: Trouw aan zijn ziel. In het Nieuwgrieks is de vertaling Hij schiep zijn eigen demonen.

  3. Haike

    Dat nummer is overigens ook gebruikt in de film “Apocalpse Now” van Francis Ford Coppela. Hoofdrollen voor Marlo Brando, Martin Sheen en Robert Duvall. Een film die ook gaat over demonen, zin en onzin in/van het leven en wat dies meer zei….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s