Verandering van denkgewoonten

Het is nodig om bepaalde dingen in te zien, die eenmaal ingezien moeten worden. Ziet u, hoe curieus het vandaag de dag klinkt, men overziet gewoonlijk helemaal niet dat wat tot heil of onheil der mensheid is, als het zich voordoet. Als ik in de tegenwoordige tijd iemand de wet van de corresponderende kooktemperaturen in de fysica vertel, dan gelooft hij mij, omdat hij het gewend is, niet omdat het logisch is, maar omdat hij het gewend is sinds een paar eeuwen aan natuurwetenschappelijke wetten te geloven. Als ik echter tegenwoordig spreek over een geestelijke wet, die even zo goed gefundeerd is als een natuurwetenschappelijke wet, dan gelooft hij het niet, omdat het eerst blijkbaar een paar eeuwen bekend moet zijn. We hebben echter geen tijd om zo lang te wachten. De mensen moeten zich bewust gaan wennen aan de omwentelingen van het levende leven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 192 – Geisteswissenschaftliche Behandlung sozialer und pädagogischer Fragen – Stuttgart, 29 juni 1919 (bladzijde 249-250)

Eerder geplaatst op 7 mei 2013

Advertenties

5 gedachtes over “Verandering van denkgewoonten

 1. Bernard

  Dit klopt helemaal! En het lastige is dat de wetenschap zo blij is met zichzelf (hetgeen ook wel terecht is) dat ze niet in staat is de vigerende paradigma’s te overstijgen en nieuwsgierigheid op te brengen voor een hernieuwde kijk op de werkelijkheid en de juiste vragen te stellen.
  De Britse natuurkundige Sir William Bragg (1890-1971): “Het belangrijkste in de wetenschap is niet het verzamelen van nieuwe feiten, maar het ontdekken van nieuwe manieren om over bekende feiten na te denken.”

 2. cisca

  Bernard, deze uitspraak is me uit ’t hart gegrepen!
  In ’t “kleine” leven van alledag kunnen we hiermee al aan de slag en dan vol milde humor onszelf gadeslaan.
  Cisca

 3. Jezus zei al! Maak je geen zorgen over de dag van morgen, immers die heeft aan zichzelf genoeg! Zie de vogels enz. enz.
  Steiner heeft het in dit citaat over een Geestelijke wet, die even zo goed gefundeerd is als een natuurwetenschappelijke wet, dan gelooft hij het niet, omdat het eerst blijkbaar een paar eeuwen bekend moet zijn. We hebben echter geen tijd om zo lang te wachten. De mensen moeten zich bewust gaan wennen aan de omwentelingen van het levende leven.
  Wat wil Steiner hier eigenlijk mee zeggen? De wetenschap gaat uit van een aanname(axioama) en zolang dit axioma niet door de praktijk en/of theorie weerlegd wordt, blijft het axxioma de bron van alle verschijnselen erom heen. Een vijftal jaren geleden welde deze spreuk in me op: De dag biedt meer dan de mens vermag! Met andere woorden: Wil de mens ooit zijn Goddelijke Kern op aarde kunnen tonen, zal hij de aarde moeten inrichten als een veilige kraamkamer voor elke moeder en kind, waar ook ter wereld geboren.
  De mensheid zou de moeder/kind relatie als axioma van hun verdere onderzoekingen moeten nemen om iets van het leven op aarde te begrijpen. Een gebeuren wat zich heden 370.000 keer per dag op aarde vernieuwd, zowel vanuit het vrouwelijke als van het onzijdige gedacht, echter het mannelijke klampt zich vast aan wetten? Tja waaruit ontstaan? Volgens mij uit dode strukturen! Deze werken zolang het leven(stormen, orkanen, oxidatie, vernielingen, andere axioma’s enz. ze niet wegneemt.
  We hebben inderdaad geen tijd om zolang te wachten, totdat we inzien dat de mens maar een laagje vernis op het leven is, zoals hij zich nu op aarde gedraagt.
  De mensheid zal moeten leren om iedere dag de balans op te maken van hetgeen hij op die dag betekend heeft voor het leven op aarde! Opdat ooit ’n kind in volle Glorie op aarde ontvangen kan worden als Intermediair tussen het vrouwelijke en het mannelijke op aarde! En de Androgyne mens de ontwaring van de Goddelijke Schepping(Heelal) mede kan vormgeven!
  Niet de Levens Geest maakt omwentelingen mee, maar de levende geest die zich vereenzelft heeft met de dode geest van een of andere wet!
  En zich niet bekommerd heeft over de minste van Gods Schepping! En dat is de inhoud van één dag op aarde.
  De inhoud van één dag op aarde kan de mens niet uitsmeren over meerdere dagen, immers daarmee ontloopt de mens als drievoudige eenheid(androgyne) kosmische verantwoordelijkheid.
  De mens vergeet rentmeester te zijn van alles wat leeft en gebruikt alles wat op aarde leeft om zijn dode gedachte levend te houden.
  Gelukkig zijn er omwentelingen, maar niet dankzij de mens, maar dankzij de levensgeest, ik hoop ooit de levensfrequenties van één dag in belevingsbeeld van één uur te brengen ten opzichte van mijn medemens.Van atoom tot atoombom! Mijn levenservaring en mijn levensbewustzijn, anno 1944!
  Poetin zei vorige week dat hij zijn atoommateriaal in gereedheid zou brengen indien de Krim niet voor zijn voeten zou vallen, wat een taal en wat een geest!
  Tot zover
  Vriendelijke groet
  Walter Hebing

 4. En om aan te knopen bij de slotwoorden van Steiner bij dit mooie tekstcitaat:

  […] Als ik echter tegenwoordig spreek over een geestelijke wet, die even zo goed gefundeerd is als een natuurwetenschappelijke wet, dan gelooft hij het niet, omdat het eerst blijkbaar een paar eeuwen bekend moet zijn. We hebben echter geen tijd om zo lang te wachten. De mensen moeten zich bewust gaan wennen aan de omwentelingen van het levende leven.“,

  ik zie antroposofie binnen zekere contexten graag ook aangeduid als geesteswetenschap en als inwijdingswetenschap. Maar goed, het is aan ons mensen om dat werkelijk waar te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s