Opvallend ritme

Ik heb, ik zou willen zeggen, een van de opvallendste ritmen in de mensheidsontwikkeling aangegeven in vroegere voordrachten. De tegenwoordige mensheid houdt zulke dingen voor toeval. Maar als zij deze dingen voor toeval houdt, dan zal dat de mensheid nog verder binnenleiden in een desastreus (Duits: ruinöses) denken. Ik heb u gezegd: Neemt men het aantal ademhalingen in een minuut (18), dan is het merkwaardige dat men een bepaald ritme verkrijgt in het aantal ademhalingen per dag, voor 24 uren, en dat men in 24 uren evenveel ademhalingen maakt (18 x 60 x 24 = 25.920), als men bij een normale levensduur aan dagen in een mensenleven beleeft, als men ongeveer 72 jaar oud wordt (72 x 365 = 26.280). En dat dit weer hetzelfde getal is als het getal van een zogenaamd platonisch zonnejaar, het aantal jaren, waarin de zon schijnbaar de gehele dierenriem doorloopt (12 x 2160 =  25.920).

Bron: Rudolf Steiner – GA 192 – Geisteswissenschaftliche Behandlung sozialer und pädagogischer Fragen – Stuttgart, 6 juli 1919 (bladzijde 266-267)

P.S. Hoe het precies zit met het doorlopen van de zon door de gehele dierenriem, weet ik niet in detail, maar in ieder geval noemt men het punt waar de zon elk jaar op ongeveer 21 maart opkomt het zogenaamde lentepunt. Dit lentepunt schuift elk jaar een klein stukje op en passeert zodoende in ongeveer 2160 jaar een van de sterrenbeelden. Zodoende passeert het dus in 12 x 2160 = 25.920 jaar de gehele dierenriem.

Eerder geplaatst op 5 mei 2013

4 gedachtes over “Opvallend ritme

 1. Haike

  En de Zon doet er 26.000 jaar over om door een sterrenbeeld te lopen. Tussen het laatste en het volgende sterrenbeeld staat de Zon dan even in niets. Wij leven in een tijd waarin we dat mogen mee maken, de Zon komt uit Vissen en gaat naar Waterman. In de musical Hair zongen ze er al over; This is the age of Aquarius…Het verlaten van het sterrenbeeld Vissen, begon allemaal op 11-09-2001 een dag die we niet snel zullen vergeten…

  1. Haike, wanneer grosso modo of meer precies het lentepunt in plaats van het teken Vissen in het teken Waterman zal opgaan, een Aquarius tijdperk vormt één van mijn onderzoeksobjecten, waarover ik jaren geleden in één of meer reactieruimten op het weblog Antroposofie in de pers wat aandacht besteedde. Weet even niet meer onder welk blogbericht, kan ik nog wel een keer opzoeken. Over het tijdstip wordt divers gedacht, ook in en rond antroposofische kringen. Steiner drukte zich pregnant uit over de aard, impact en betekenis van het Aquarius tijdperk in de derde voordracht van zijn voordrachtenreeks Het leven van mens en aarde (GA 349), een voordracht afgestemd op een toehoorderpubliek van toenmalige arbeiders; zie het volgende tekstfragment uit die derde voordracht (Dornach, 3 maart 1923): Rudolf Steiner over Amerika en het lentepunt in Waterman.

   Mijn vraag aan jou is: waarop baseer jij de stelling/mededeling dat sinds 11 september 2001 het tijdstip van Aquarius zou zijn aangebroken? Graag bronvermelding. Zie dit niet als kritiek, maar gewoon als belangstelling, als het ware een ‘vergelijkend onderzoek van waren’.

   In literaire romans wordt ook nogal eens op een Aquarius tijdperk gezinspeeld. Kennelijk inspireert en fascineert dit onderwerp auteurs, literatoren en lezers regelmatig. Neem bijvoorbeeld een korte tekstpassage uit een roman van de Nederlandse schrijver Jan Siebelink; zie de derde en vierde alinea uit mijn blogbericht Uit de nacht (Cahier, 31 oktober 2014).

   1. Haike

    Hoi John,

    Waar ik dat vandaan heb is uit het boek de “Maya-Profetieën”: Het verhaal achter de film “The Year Zero”, Uitgeverij Petiet, Laren, 2003, van Wiek Lenssen. ISBN 9075636458 wat bij mij in de kast staat. In de link die Kees geeft naar zijn eigen blog, komt hij ook voor. Overigens wordt er niet gesproken over een situatie waarin de Zon in 24 uur van het ene sterrenbeeld naar het andere gaat. Dat duurt een aantal jaren waarbij de Zon tussen twee sterrenbeelden in staat en waarvan de Maya’s zeggen dat het een chaotische tijd zal zijn, te beginnen op eerder genoemde datum.

    Als oud Warmonderhoffer herken ik het wel. Je hebt de zaaikalender van Maria Thun, die in de Biologisch-Dynamische Land- en tuinbouw wordt gebruikt, en waar rekening gehouden wordt met zogenaamde Bloem, Blad, Zaad en Wortel dagen. De resultaten die dat opleveren zijn nogal divers en per gewas verschillend. Dat kan zich uiten in een betere bewaarkwaliteit, tot een hogere opbrengst per vierkante meter, enz. In de zaaikalender is terug te vinden wanneer de sterrenconstalatie zodanig is, dat een van de vier genoemde item’s aan de orde zijn. Soms zijn dat ook helemaal geen hele dagen maar, maar een paar uur op een dag.

    Daarnaast kon het ook zo zijn dat geen van bovengenoemde item’s aan de orde was. Ze wisselen elkaar niet per definitie aaneensluitend op. We noemden dat dan gekscherend “stippeltjesdag” Maar je kon er bijna gif op innemen: er ging dan van alles mis, landbouwtrekkers die plotseling kapot gingen, organisatorisch een chaos door miscommunicatie, enz, enz…

    Ik leg het misschien iets te uitgebreid uit, maar dan kan een lezer die niet bekend is met deze zienswijze, zich toch enigszins een beeld vormen waar het over gaat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s