Excellent en oliedom

Tegenwoordig zijn we door onze ontaarde cultuuromstandigheden helaas zo ver, dat men in zijn specialisme de hoogstontwikkelde mens zijn kan en oliedom zijn kan met betrekking tot alle grote vragen van de mensheid en hiervan niets kan begrijpen. We hebben vandaag de dag ook het vreemde verschijnsel voor ons, dat iemand die alleen een lagere school, of misschien deze niet eens behoorlijk heeft afgemaakt, echter door het leven werd gesleept (Duits: gezerrt), over algemeen menselijke verhoudingen iets beters heeft te zeggen dan iemand die een hogeschoolopleiding heeft doorlopen en een excellent mens op zijn vakgebied is geworden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 192 – Geisteswissenschaftliche Behandlung sozialer und pädagogischer Fragen – Stuttgart, 1 juni 1919 (bladzijde 133-134)

Eerder geplaatst op 25 april 2013 

Een gedachte over “Excellent en oliedom

 1. walterhebing

  Wat een treffende keuze Ridzerd, om dit citaat te laten volgen op het vorig citaat. Ik heb de mensheid aleens eerder opgedeeld in mensen die de geest van de tijd volgen en mensen die de levensgeest volgen.
  Mensen die de levensgeest volgen kunnen abrubt, uit het leven genomen worden, door zogenaamde externe omstandigheden, ze kunnen van het leven op aarde niets meer leren, behalve dan dat ze zich misbruikt kunnen gaan voelen door de levensgeest, terwijl juist de menselijke Geest ervoor aansprakelijk gesteld dient te worden.
  Steiner stelt zelf, dat de ethische moraal op aarde verworven dient te worden, alvorens men in de geesteswereld er iets mee aan kan vangen.
  Met andere woorden: Het tijdsbeginsel/besef van de menselijke geest heeft zijn oorsprong op aarde, terwijl de aarde, waarop we leven één van de vele gevolgen is waarop we leven, met als mededeling dat we als aan God Gelijke geschapen zijn en dus tevens rentmeester over alles wat is aangesteld zijn.
  Met andere woorden: Het Goddelijke wat onaangeraakt zich aan de andere zijde van de kosmosch bevindt!, wenst toenadering door middel van het minst van zijn schepping!.
  Een opgave los van Tijd! Maar een opgave verweven met het Nu! Het eeuwig Leven! Zou de mensheid aan alles wat op aarde leeft, ondersteuning en ruimte geven, zou de mensheid kunnen opgaan in de Goddelijke Gedachte van Zijn op aarde
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s