Socialisme

Zeker, men streeft socialisme na, maar vanuit louter antisociale drijfveren en instincten. Dat moet men niet misverstaan, dat we eigenlijk vandaag de dag om de reden socialisme nastreven, dat de mensen zo antisociaal in hun zielsontwikkeling en hun zielenhouding zijn geworden. Zou het sociale voelen vanzelfsprekender zijn, dan zouden niet zo veel socialistische programma’s hoeven te bestaan; die zijn in zekere zin enkel door de reactie op het antisociale voelen en beleven van de mensen opgeroepen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 193 – Der innere Aspekt des sozialen Rätsels – Berlijn, 12 september 1919 (bladzijde 105)

Eerder geplaatst op 13 april 2013

Advertentie

9 gedachtes over “Socialisme

 1. Léon

  Dit vind ik wel een vorm van erg holle frasering: het socialisme wordt in een negatief licht geplaatst omdat het slechts een reactie is op de asociale werkelijkheid. Richt je dan gewoon op die asociale werkelijkheid en laat het socialisme er buiten.

 2. Holle frasering is wel ongeveer het laatste wat men Steiner verwijten kan. Lees bijvoorbeeld deze zin: ‘de opvattingen van onze tijd, die nog lang de feiten van de geestelijke wereld zal aanzien voor uitvloeisels van een volslagen fantasterij, terwijl de huidige wereld redenaties van een vage algemeenheid, die door en door irreëel zijn voor het resultaat van een realistische denkwijze houdt.’

  Voor het hele citaat zie: https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/06/03/rudolf-steiner-onomwonden-zal-hier-datgene-uitgesproken-worden-wat-door-vele-mensen-nu-nog-wordt-aangezien-voor-een-verdichtsel-maar-wat-in-de-toekomst-als-onloochenbare-waarheid-zal-gelden/

  1. Léon

   Hallo Ridzerd,

   In de door u geciteerde zin zie ik geen aanwijzingen dat holle frasering van de kant van Rudolf Steiner uitgesloten kan worden.

   Fantasterij kan mijns inziens worden aangetroffen in alle werelden.

   Ik sluit mij aan bij de realistische zienswijze van collega Marc van Delft.

   1. Bij de realistische zienswijze van Marc van Delft sluit ik mij ook geheel aan, maar die realistische zienswijze van Marc is wel geheel en al geïnspireerd door de ‘holle fraseringen’ van Rudolf Steiner.

   2. Léon

    Zeker, men streeft socialisme na, maar vanuit louter antisociale drijfveren en instincten.

 3. Tsja, we leven nu eenmaal in het tijdperk van de Bewustzijnsziele-ontwikkeling, het tijdperk van het individualisme, dus het asociale is eigen aan dit tijdperk. Dat is een waarheid als een koe. Maar om de gevolgen hiervan voor de mogelijke slachtoffers, de armen die steeds armer worden en de rijken die steeds rijker worden, te kunnen inperken zullen er toch socialistische maatregelen genomen moeten worden, want al die hebzuchtige bankiers en die rampzalige belasting ontduikende en -ontwijkende multinationals [die de belasting jaarlijks voor 14.000.000.000.000 duperen zodat alle belasting door het moeizaam zwoegende midden- en kleinbedrijf moet worden opgebracht] die de hele wereld leegplunderen gaan echt niet uit zichzelf hun geld met de armen delen. Als het zo doorgaat is straks 99% superarm en slaaf en 1 % superrijk en machtig. Daar zullen dus toch echt wel socialistische maatregelen en wetten voor moeten worden aangenomen om dat tegen te gaan zoals reguleringen in het bankenwezen en het paal en perk stellen aan de criminele praktijken van multinationals.
  Steiner zelf heeft daarvoor al de driegeleding ontworpen, waardoor dat asociale van het individualisme zich alleen mag uitleven in het geestesleven, maar recht- en economisch leven moeten wel degelijk onder het socialistische ideaal van gelijkheid en broederschap worden geketend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s