Gebrek aan achting, antipathie, onderschatting van het waardeerbare brengen het kennend vermogen tot verlamming en verval

Het valt de mens aanvankelijk niet licht aan te nemen dat gevoelens als eerbied, achting enz. van betekenis zijn voor zijn kenvermogen. De reden daarvan ligt in ’s mensen geneigdheid om zich dit laatste als een op zichzelf staand vermogen voor te stellen, geen verband houdende met het overige zielengebeuren. Men vergeet daarbij dat het de ziel is, die de gave van het kennen bezit. En voor de ziel zijn gevoelens hetzelfde wat voor het lichaam de voedingsstoffen zijn. Geeft men het lichaam stenen in plaats van brood, dan komt zijn werkzaamheid tot stilstand. Zo is het ook met de ziel. Voor haar zijn gevoelens van verering, van achting en devotie voedende stoffen, die haar sterk en gezond maken, bovenal haar kracht geven om tot inzicht te komen. Gebrek aan achting, antipathie, onderschatting van het waardeerbare brengen het kennend vermogen tot verlamming en verval. […] De verering wekt in de ziel een kracht van sympathie, waardoor eigenschappen van het ons omringende die anders verborgen blijven tot ons worden getrokken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 10 – Wie erlangt man Erkenntnisse der höheren Welten? (bladzijde 25)

Vertaling overgenomen uit de vierde druk van de Nederlandstalige uitgave (bladzijde 21-22).

Eerder geplaatst op 1 april 2013

Advertentie

12 gedachtes over “Gebrek aan achting, antipathie, onderschatting van het waardeerbare brengen het kennend vermogen tot verlamming en verval

 1. Ivar Gmail

  Hallo Ritzerd, Dank allereerst voor je trouwe versturen elke ochtend on zeven uur van je blog met een steinercitaat. Wat ik je zou willen vragen, is het niet mogelijk je volgers eenmalig een kleine schenking te vragen om met het opgehaalde bedrag daarmee de advertenties af te kopen? Ik vind het altijd een hele overgang om na het citaat meteen de rare advertenties te zien van de ‘ most outrageous plastic surgery van celebreties’, en andere vrouwen in bikini, rare ongelukken, drankjes etc. Zie hieronder hoe het altijd op mijn iPhone verschijnt…. Dat past natuurlijk helemaal niet. Hartelijke groet! Ivar

  1. Hallo Ivar, maar dat is toch leuk, een vrouw in bikini? Nee, grapje. Maar evenals Leonie en Kees zie ik helemaal geen advertenties bij mijn blogs. Overigens heb ik een tijd geleden wel eens wat reclame gezien, maar er is momenteel niets meer, niet als ik ben ingelogd en ook niet als ik ben uitgelogd. Je schrijft: ‘Zie hieronder hoe het altijd op mijn iPhone verschijnt….’ Maar ook deze advertenties zijn op mijn computer niet te zien.

   Misschien heeft inderdaad, zoals Kees zegt, de browser er iets mee te maken. Zelf heb ik op de laptop ook Google Chrome. Op mijn tablet en smartphone gebruik ik de browser die er standaard op zit, maar in de info staat niet welke browser dat dan is, ik vermoed Safari.
   Om de blog vrij te maken van reclame, moet ik een abonnement nemen van 99 dollar per jaar. Als het een eenmalig bedrag zou zijn, dan zou ik het doen, maar een abonnement wil ik niet.
   Nu weet ik niet of het bij een iPhone ook mogelijk is er een andere browser op te zetten, maar anders zou je dat eens kunnen proberen? En anders maar proberen de reclame gewoon te negeren.

   1. Ik las nu net op internet dat Safari de standaard browser is van iPhone en iPad en Mac. Android besturingssysteem is van Google, maar de browser die daar standaard bij hoort, schijnt naamloos te zijn.

 2. henri

  Leunt strak aan bij de 8 voudige pad :

  De 8 verschillende paden zijn:

  • zuiver spreken
  • zuiver handelen
  • zuiver levensonderhoud
  • zuivere concentratie
  • zuivere neutraliteit
  • zuivere observatie
  • zuivere gedachte
  • zuiver inzicht

 3. Lucies

  Ik heb Adblock, die blokkeert alle advertenties op de meeste van mijn pagina’s, ook deze.
  Kost niets. Staat dan in je bovenste balk vermeld als een rood vakje met een handje erin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s