Waar een vaardigheid zich ontwikkelt, moet een andere terugtreden

De antroposoof is geen reactionair, hij weet, dat de materiële tijd een noodzakelijkheid is. Evenals de dieren die na hun intrek in duistere grotten weliswaar andere organen sterk ontwikkelden, maar de organen van het zien achteruitgingen, zo gebeurt het overal in de geestelijke en fysieke wereld: Waar een vaardigheid zich ontwikkelt, moet een andere terugtreden. De helderziende gave en de kracht van het geheugen moesten terugtreden, zodat het fysieke zien zich kon ontwikkelen. Toen de mens leerde de uiterlijke wereld door natuurwetten te beheersen, moest hij de geestelijke blik erbij inboeten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 1 september 1906 (bladzijde 108)

Eerder geplaatst op  10 maart 2013

Advertentie

3 gedachtes over “Waar een vaardigheid zich ontwikkelt, moet een andere terugtreden

  1. Mooi gezegd. Zo is dat. Een antroposoof is geen reactionair, maar een realist. En in aansluiting op het Steinercitaat van gisteren met reacties daaronder, (1) filosofie en later (natuur)wetenschap traden en treden naar voren als noodzakelijke en waardevolle culturele verworvenheden van mens en mensheid; voor het verwerven ervan moest een staat van (2) helderziendheid (en spiritueel gewaarzijn, gelieerd aan geheugenkrachten) tijdelijk terugtreden.

    Tegenwoordig leven we in een tijd waar in toenemende mate beide samen kunnen opgaan, met (3) geesteswetenschap als rijke en onontbeerlijke bloesem en vitale levensader. Maar dat in vrijheid, ze mag en moet zich waarmaken; iedere dag opnieuw.

  2. @ Ridzerd @ John
    Prachtige samenvatting – prima overzicht – leuk hoe ‘Sprüche in Proza” en onze Citatensite zo broederlijk en zusterlijk naast elkaar opgaan. Bedankt ook voor de aansporing! Rita Vervoir

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s