Er is niets storender voor de kennis van de bovenzinnelijke werelden als de vervulling van de mensenziel met immorele impulsen. In feite zien we juist daaruit hoe diep gegrond het is, dat als voorbereiding voor helderziende ontwikkeling een in de meest eminente zin zo te noemen morele denkwijze van de mens vereist wordt.
Bron: Rudolf Steiner – GA 159 – Das Geheimnis des Todes – Neurenberg 14 maart 1915 (bladzijde 136)
Eerder geplaatst op 7 maart 2013
Yep. The real struggle for life.
Say it with music:
Altijd mooi, deze klassieker uit de pophistorie. Nog schitterender is hij van Johnny Cash.
Dat is inderdaad een bijzondere uitvoering, Ridzerd. Mooi ook dat Fiona Apple meezingt: Johnny Cash and Fiona Apple – Bridge Over Troubled Waters. Van haar ga ik meer beluisteren.
3 stappen voorwaarts, 2 stappen terug etc. Etc.
And with this one:
Jasses, dat we hier met popliedjes komen aanzetten om een uitspraak van Steiner te illustreren…
Ik zou dan eerder een Bruckner-symfonie naar voren brengen, dat drukt de hele mensheidsevolutie uit, van de schepping tot het nieuwe Jeruzalem, en alle worstelingen die de ziel moet ondergaan om de innerlijke opstanding te bereiken…
Das nog eens andere koek…
Nou, dat ben ik niet met je eens Marc. Ook ik houd van klassiek, maar je hebt ook goede popmuziek.
Maar goed, naast de geboden popmuziek het volgende (langer dan 5 minuten):
Plus: een deel uit het libretto, vertaald naar het Nederlands. Fragment eerste akte, Het lot en lijden van Amfortas.
Met betrekking tot het gememoreerde tekstdeel uit Wagners libretto Parsifal, zekere context en vergelijkingsmateriaal vervat in dit blogbericht: Open wond (Cahier, 1 december 2014).
Wat mij betreft is de muziek die ik hier soms neerzet alleen voor de variatie en de aardigheid, niet om het een of ander van Steiner te illustreren.
Ik illustreer er soms wel mee. En zie daar niets verkeerds of misplaatst in. Daar denken Marc en ik dus anders over.
Nee, daar is natuurlijk niets verkeerds of misplaatst mee, John. Soms zet ik bij een citaat ook wel eens een liedje dat er wel bij past. Maar ik heb vooral in de eerste jaren van deze site wel van alles wat geplaatst.
Nou waar blijft die Bruckner symphonie dan Marc 🙂 of is er soms geen yuoutube filmpje van waar het in 5 minuten wordt gepropt?
Marc van Delft, vermoedelijk ken je het meesterwerk van Simon Vestdijk : de kellner en de levenden”. In het laatste hoofdstuk waarin de kellner zich bekend maakt en zich richt tot de twaalf personen, die in één nacht elkaar en zichzelf hebben “gezien”, manifesteert zich wat zowel in muziek als in woorden is te vinden.
Alle reacties dwalen enigszins van het citaat af; soms is dat op een merkwaardige manier niet zonder reden!
Cisca
Mijn eerste reactie bovenaan deze draad is puur inhoudelijk op het Steiner citaat van vandaag gericht. Het zet, impliciet, Darwins ‘strijd om het bestaan‘, dikwijls levenspraktijk (sociaal darwinisme) in het ‘sociale leven’, af tegen Steiners notie waar het in het leven echt op aankomt, echte levenswaarden: (1) medemenselijkheid en daarmee verbonden naast fysieke ook (2) spirituele ontwikkeling en bewustwording, inclusief reëel voortbestaan.
Muziek is (ook) voor mij heel belangrijk. Daarom betrek ik het er soms bij. Doch zeker niet altijd.
Het door Ciska genoemde boek van Vestdijk heb ik indertijd gelezen.