Moraal/Helderziendheid

Er is niets storender voor de kennis van de bovenzinnelijke werelden als de vervulling van de mensenziel met immorele impulsen. In feite zien we juist daaruit hoe diep gegrond het is, dat als voorbereiding voor helderziende ontwikkeling een in de meest eminente zin zo te noemen morele denkwijze van de mens vereist wordt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 159 – Das Geheimnis des Todes – Neurenberg 14 maart 1915 (bladzijde 136)

Eerder geplaatst op  7 maart 2013

Advertentie

16 gedachtes over “Moraal/Helderziendheid

 1. Jasses, dat we hier met popliedjes komen aanzetten om een uitspraak van Steiner te illustreren…
  Ik zou dan eerder een Bruckner-symfonie naar voren brengen, dat drukt de hele mensheidsevolutie uit, van de schepping tot het nieuwe Jeruzalem, en alle worstelingen die de ziel moet ondergaan om de innerlijke opstanding te bereiken…
  Das nog eens andere koek…

   1. Nee, daar is natuurlijk niets verkeerds of misplaatst mee, John. Soms zet ik bij een citaat ook wel eens een liedje dat er wel bij past. Maar ik heb vooral in de eerste jaren van deze site wel van alles wat geplaatst.

 2. cisca

  Marc van Delft, vermoedelijk ken je het meesterwerk van Simon Vestdijk : de kellner en de levenden”. In het laatste hoofdstuk waarin de kellner zich bekend maakt en zich richt tot de twaalf personen, die in één nacht elkaar en zichzelf hebben “gezien”, manifesteert zich wat zowel in muziek als in woorden is te vinden.
  Alle reacties dwalen enigszins van het citaat af; soms is dat op een merkwaardige manier niet zonder reden!
  Cisca

 3. Mijn eerste reactie bovenaan deze draad is puur inhoudelijk op het Steiner citaat van vandaag gericht. Het zet, impliciet, Darwins ‘strijd om het bestaan‘, dikwijls levenspraktijk (sociaal darwinisme) in het ‘sociale leven’, af tegen Steiners notie waar het in het leven echt op aankomt, echte levenswaarden: (1) medemenselijkheid en daarmee verbonden naast fysieke ook (2) spirituele ontwikkeling en bewustwording, inclusief reëel voortbestaan.

  Muziek is (ook) voor mij heel belangrijk. Daarom betrek ik het er soms bij. Doch zeker niet altijd.

  Het door Ciska genoemde boek van Vestdijk heb ik indertijd gelezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s