Over opvoeding in de eerste zeven levensjaren

Hoe werkt men in de eerste zeven levensjaren het beste op een mens in? Doordat men de zintuigen vormt. Alles wat van buiten op de zintuigen inwerkt, is van belang. Alles wat de mens in de eerste zeven jaren ziet en hoort, werkt op hem door de zintuigen. Maar niet door leerstof of mondelinge belering werkt men op de zintuigen, maar door het voorbeeld. Men moet het kind iets bieden voor zijn zintuigen; dat is belangrijker dan al het andere in de eerste zeven jaar. Het kind ziet hoe de mensen in zijn omgeving zich gedragen, dat ziet het met zijn ogen. Aristoteles zegt terecht: De mens is de meest imiterende van de levende wezens. – Vooral de eerste zeven jaar is dat het geval. Nooit meer is de mens zo zeer toegankelijk voor nabootsing als in de eerste zeven jaar. […] Zeer belangrijk is het, dat de mens juist in deze tijd door edele, grootmoedige en hartelijke mensen met goede gedachten is omgeven. Deze vormen de in het innerlijk werkende wezensdelen. Het voorbeeld dus, ook in gevoelens en gedachten, is het belangrijkste opvoedingsmiddel. Niet wat men zegt, maar hoe men is, werkt in de eerste zeven jaren op het kind in. Wegens de ongemene subtiliteit van deze wezensdelen moet de omgeving van het kind zich van alle onreine, immorele gedachten en gevoelens onthouden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 27 augustus 1906 (bladzijde 55-56)

Eerder geplaatst op 2 maart 2013

Advertenties

4 gedachtes over “Over opvoeding in de eerste zeven levensjaren

 1. Lucies

  Prachtig citaat want hierop is de hele Vrije Schoolpedagogiek gebaseerd.
  Hier mag een kleuter nog kleuter zijn, zónder opgelegde lesjes iedere dag.
  (ben zelf ex-kleuterleidster in het reguliere onderwijs geweest)
  Ik heb dit altijd bewonderd en als enige juiste ervaren.
  Tegenwoordig ligt er op de bureaus van de leerkrachten onderbouw een map open met daarin de volgorde van lessen die gegeven moeten worden aan kleuters. Daartoe zijn de kinderen in ‘slechts’ zes niveaus ingedeeld en krijgen verspreid over de dag deze kennislessen aangeboden.
  Ik heb hier zelf aan moeten meewerken wilde je kunnen overleven. Maar ik zág wat er belangrijker was voor het jonge kind en kwam altijd ook nog aan de zintuigen tegemoet.

 2. En onze verlichte Diederick Samson pleit er voor de leerplicht al met 3 jaar te laten ingaan. Hij heeft vast aandelen bij de pampers fabriek. Maar hij licht het toe met de argumentatie dat bepaalde kinderen anders dreigen in een achterstands situatie terecht te komen. Mannomamanoman waar zijn ze toch mee bezig..!

 3. Bernard

  Nou – dat is inderdaad een groot gevaar, waar je op wijst! En dat gaat de samenleving op de lange termijn nog flink wat geld kosten ook, zoals met zoveel oogkleppenpolitiek blijkt. Welke politieke partij staat voor de op vrijheid gerichte ontwikkeling van kinderen en voor menswaardigheid op de lange termijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s