De school van verlatenheid door God

Alles moet uiteindelijk door een school gaan. De laatste vier eeuwen waren ook een scholing voor de mensheid: de school van verlatenheid door God, waarbij het slechts een menselijke beproeving, vanuit een bepaald standpunt een terugkeer naar de chaos is. Vandaag de dag wordt ieder op de proef gesteld zonder dat hij de samenhang met de hogere werelden kent, met uitzondering van degenen die weer de verbinding met de geestelijke werelden gezocht en gevonden hebben. Tegenwoordig leeft bijna iedereen voor zichzelf, zonder dat hij iets van de werkelijke, alles doordringende gemeenschappelijke ontwikkeling opmerkt. Dit heeft ook de vreselijke ontevredenheid op alle gebieden teweeggebracht.

Bron: Rudolf Steiner – GA 93 – Die Tempellegende und die Goldene Legende – Berlijn, 2 januari 1906 (bladzijde 284)

Eerder geplaatst op 14 februari 2013

4 gedachtes over “De school van verlatenheid door God

 1. henri

  R Steiner doelt hier op het ‘Ahrimanische Spook’ dat in snel tempo zijn opmars maakt en daartoe geholpen via westerse (en oosterse) occulte groeperingen nu tot een derde wereldoorlog zal proberen te brengen , dit via sociale onrust te zaaien .
  Wij zien aldus duidelijk tekenen hiervan heden ten dage .
  Dit ‘ahrimanische spook’ , zijnde de voorbode van de incarnatie van de Antichrist staat schril in tegenstelling tot degenen die moeite gedaan hebben om eerst hun astrale lichaam te doordrenken met ‘geloofskrachten’ en alzo tot een opname van de etherische Christus te komen, en daarna hun etherlichaam met licht (liefde ) te doordrenken . Dat kon reeds beginnen vanaf 1933 [zie hier oa “Wederkomst en Weerstand ,Christus in het etherische” , en “Licht en schaduw , op de weg van de mensheid , beiden uit GA 178, Nearchus ].
  Deze ahrimanische spook- krachten leiden tot verstening van het hart en uiten zich in het bijzonder in de sociale sfeer ,als strijd tussen de verschillende tendensen in onze tijd.
  Bovengenoemde geheime westerse broederschappen proberen zo ongezond mogelijke sociale betrekkingen te scheppen om de macht van dit ahrimanische spook te vergroten .

  “Want van de uitkomst van deze strijd aan het einde van de 20 ste (en het begin van de 21 ste) eeuw hangt de hele toekomst van de europese cultuur af .”
  “Want de mensheid staat tegenwoordig voor een grote keus : voor de keus de beschaving in de afgrond te zien glijden of deze door spiritualiteit wederom op een hoger plan te brengen, verder te voeren in de zin van wat de Michaël – impuls , die de wegbereider is van de Christus-impuls , inhoudt [ GA 240 , 27 .8.1924 ]

 2. Ik heb altijd begrepen dat de werkelijke tegenstanders van de Antroposofie de Jezuïeten zijn.. Wat die aan occulte kennis in hun mars hebben, daar zijn alle andere genoot- en broederschappen kleuterklasjes bij, zou Steiner daarover gezegd hebben.

  1. henri

   Niet alleen zij, ook vele anderen en naast het Jezuitisme behoort ook het Amerikanisme, tot de grootste boosdoeners. De hele wereld zal zich in de toekomst gaan keren tegen Amerika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s