Wilszwakte en berusting

Er is niets in de zelfopvoeding wat onze wil sterker maken kan dan de berusting en de overgave ten opzichte van het lot, dat wat men noemt gelatenheid. Wie bij elke gelegenheid humeurig is en verontwaardigd over zijn lot, verzwakt zijn wil. Wie in wijze zelfopvoeding in zijn lot kan berusten, versterkt zijn wil. Mensen die bij elke gelegenheid het zo voelen alsof hun dit of dat geheel en al onverdiend treft, alsof ze het eenvoudig van zich afschudden moeten, zijn de zwakste wilsmensen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 61 – Menschengeschichte im Lichte der Geistesforschung – Berlijn 14 maart 1912 (bladzijde 444)

Eerder geplaatst op 3 februari 2013

Een gedachte over “Wilszwakte en berusting

 1. henri

  Alles komt erop aan eerst inzichten te verwerven : “Ken Uzelve” ..stond er te Delphi aan de ingangspoort van het orakel .
  Dat “Ken Uzelve” kan vandaag de dag alleen via de geesteswetenschap , zoniet zal iemand het als heel onrechtvaardig ervaren dat hij ineens iets overkomt, hetzij een nare ziekte, hetzij een ongeval ,een handicap enzomeer .
  En de hulpeloze wetenschap geeft op ales wat zij niet an verklaren immers daar een heel mooi antwoord ” het zit in de genen ” …
  “Waarom overkomt juist aan mij dit ?’ Er zijn tal van mensen die daarom als athëist door het leven gaan , en de religie afgezworen hebben .Zij vragen zich af :
  “Waar is dan die goede God, die …..” Kan zo een rechtvaardig en goede God de mens die hijzelf geschapen heeft zoiets aandoen ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s