Een slechte gedachte is voor de ziel hetzelfde als een klap in het gezicht

Dat beseffen tegenwoordig alle mensen wel, dat het iets zeer werkelijks, een zeer echte realiteit is, wanneer ik iemand met mijn hand een klap geef. Maar niet zo gemakkelijk geloven de mensen, dat het iets werkelijks is, als ik iemand een slechte gedachte zend. Dat moeten we ons bewust maken, dat de slechte gedachte waarmee ik mijn medemensen tegemoettreedt, de gedachte van antipathie, van haat, voor zijn ziel hetzelfde is als een klap in het gezicht van de mens. En een schadelijk gevoel, een gevoel van haat en liefdeloosheid waarmee ik tegenover de medemensen sta, ze zijn werkelijk als de gewone uiterlijke verwonding die men een mens toebrengt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 264 – Zur Geschichte und aus den Inhalten der ersten Abteilung der Esoterischen Schule 1904 – 1914 (bladzijde 373-374)

Eerder geplaatst op 31 januari 2013

3 gedachtes over “Een slechte gedachte is voor de ziel hetzelfde als een klap in het gezicht

 1. henri

  Slechte gedachten kunnen kanker teweeg brengen . en dat weten er thans maar weinigen .Reeds in de oudheid wisten ze het , een Egytische reisleider te Efeze vertelde het eens aan ons , en dat wist hij van zijn oude grootmoeder al ….in de familie .
  Ooooh…. wat waren die mensen wijzer vroeger !

 2. N.H. Hoogsteder-Bresser

  Lieve Gitta,

  Ik stuurde je die mail, omdat je met gedachten je leven creëert, positieve gedachten geven energie, negatieve gedachten kosten energie!

  Slaap lekker!
  Nienke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s