Begrip voor de bezwaren van de tegenstanders

Er is voor een wereldbeschouwing niets gevaarlijker en niets wat voor het leven minder geschikte impulsen kan geven dan alles wat men met het woord fanatisme aanduidt. En hoezeer laat fanatisme zich niet alleen op de overige gebieden van het leven, maar juist op het gebied van de wereldbeschouwingen gelden – dat weet immers een ieder.

Als antroposofie of geesteswetenschap in deze richting een impuls moet geven, dan is het in het bijzonder noodzakelijk dat ze leert als wereldbeschouwing totaal onfanatiek te zijn, dat wil zeggen, in haar manier van leven alles binnen te dragen wat genoemd kan worden: volledig begrip voor haar tegenstanders en volledige tegemoetkoming aan de mogelijke bezwaren van de tegenstanders. Hoe gemakkelijk horen we het toch op de overige gebieden van het leven en de levensbeschouwingen, dat men eenvoudig de tegenstander verwerpt als een onlogisch, misschien zelfs als een min of meer slecht mens.

Antroposofie of geesteswetenschap moet zich er op toeleggen de tegenstander en vooral zijn redenen geheel te begrijpen. Zij zelf heeft daartoe, zou men kunnen zeggen, alle reden. Want hoe zeer ze ook vele harten aanspreekt, hoe zeer ze aan menig verlangen in het leven kan voldoen, moet men aan de andere kant toch zeggen: De weg in de diepten, om de bewijskracht van haar beweringen en leringen te erkennen, is een zeer verre weg. De moeilijkheden welke zich voordoen voor degenen die vanuit het hedendaagse leven zich op eerlijke, gewetensvolle wijze in de antroposofie wil vinden, zijn de groots denkbare.

Bron: Rudolf Steiner – GA 69a – Wahrheiten und Irrtümer der Geistesforschung – Praag, 19 maart 1911 (bladzijde 36-37)

Advertenties

4 gedachtes over “Begrip voor de bezwaren van de tegenstanders

 1. Tegemoetkomen aan alle mogelijke bezwaren van je tegenstanders en begrip voor ze tonen…

  Welnu, ik had laats een gesprek met de kanker.. niet mijn kanker…. en innerlijk verscheen het beeld van een wezen, moe en verdrietig, met pijn en geen vreugde. Toen ik dat beeld zag ging een schok van herkenning door me heen, en ik omhelsde het, er was ook medelijden in de meest ware zin van dat woord. Het gaat verder te ver om er hier op in te gaan, maar op fysiek niveau kon ik een kleine verandering merken. De overtuiging dat zoals er natuurwezens zijn, er ook wezens zijn die een ziekte vertegenwoordigen, begint bij mij steeds vastere vormen aan te nemen.

  1. henri

   Dat is zeker zo Haike want elke plant/bloem-soort vertegenwoordigt een ziekte bij de mens en bevat daarom ook de remedie om die te genezen al of niet in haar verdunning (homeopathie) en die plant beschrijft Steiner als een wezen in de astrale werelden , zo beschrijft hij het wezen van giftige planten voor de mens zoals de colchicum en belladonna als wezens in die werelden die er uitzien ngeveer als kangoeroes met eendenpoten .

   1. Dat is me als oud Warmonderhoffer ook wel bekend. Maar dit was niet een wezen wat verbonden was met de natuur plant/bloem-soort, tenzij mij dat in mijn waarneming ontgaan is… In mijn waarneming was ze was expliciet verbonden met de ziekte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s