De weldaad van het karma (2-slot)

Als de mogelijkheid om boven de fouten uit te stijgen er niet zou zijn, dan zou de mens tenslotte in zijn fouten verzinken. Daarom is de weldaad van het karma gekomen. Wat betekent deze weldaad voor de mensen? Is karma iets waarvoor de mens bevreesd zou moeten zijn, waarvoor de mens zou moeten huiveren? Nee! Karma is een macht waarvoor de mens eigenlijk de wereldordening dankbaar zou moeten zijn. Want karma zegt ons: Heb je een fout begaan – God laat zich niet bespotten! Wat je gezaaid hebt, moet je ook oogsten. Deze fout veroorzaakt dat je hem verbeteren moet; dan heb je hem uit je karma verdelgd en kan je weer een stuk voorwaarts gaan. Zonder karma zou onze vooruitgang in de menselijke levensloop onmogelijk zijn. Karma bewijst ons de weldaad, dat wij elke fout weer goed moeten maken, dat wij alles wat wij verkeerd (Duits: rückwarts) gedaan hebben, weer teniet moeten doen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 107 – Geisteswissenschaftliche Menschenkunde – Berlijn, 22 maart 1909 (bladzijde 246)

Eerder geplaatst op 28 december 2012

Advertenties

2 gedachtes over “De weldaad van het karma (2-slot)

  1. Mensen die niet in karma geloven spreken wel over (blind) toeval. Maar bij toe-val, valt je wel iets toe, het komt op je weg, het blinde is dan dat niet erkend wordt dat er een macht is die je iets toe laat vallen.

  2. Het is ook maar net in welke context je het begrip ‘toeval’ plaatst of geplaatst ziet, terwijl het één het ander niet uitsluit (natuur of karma beschouwing). Ook het verschijnsel toeval heeft meer kanten. Met betrekking tot natuurbeschouwing, als element onder natuurvoorvallen drukte Rudolf Steiner, met commentaar op een aforisme van Goethe, zich over toeval aldus uit:

    Uit: Januskop (Sprüche in Prosa, 17 december 2014)
    Omdat de wereld niet alleen een verwezenlijking van het verstandige is, maar in haar ook toeval heerst, is alles onderworpen aan de belichting van twee kanten, dat wil zeggen de tegenspraak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s