De weldaad van het karma (1)

Met elke fout, met elke leugen, met elke illusie zetten we ons een hindernis voor de vooruitgang in de weg. We zouden steeds achteruit gaan in onze vooruitgang als we ons hindernissen in de weg zetten door dwaling en zonde, als we niet in staat zouden zijn, dwalingen en zonden te corrigeren, dat wil zeggen: we zouden in waarheid het mensendoel niet kunnen bereiken. Het zou onmogelijk zijn dat wat het mensendoel is, te bereiken als niet de tegengestelde krachten, de krachten van het karma, zouden werken. Bedenk eens, u begaat een of ander onrecht in een leven. Dit onrecht, dat u hebt begaan, betekent, als het zo in uw leven blijft staan, niet minder dan dat u de stap die u voorwaarts zou hebben gedaan, als u dat onrecht niet begaan zou hebben, verloren heeft. En met ieder onrecht zou u een stap verliezen.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 107 – Geisteswissenschaftliche Menschenkunde – Berlijn, 22 maart 1909 (bladzijde 246)

Eerder geplaatst op 27 december 2012

18 gedachtes over “De weldaad van het karma (1)

 1. Er is al op geattendeerd via de automatische bulkmail. Anders had je het rustig kunnen terugtrekken. Kan gebeuren Rizerd. Vergissen is menselijk. Brengt wel weer extra werk voor je mee.

  1. Ja, dat heb ik wel eens gehad. Dat ik een geplaatste blog weer terugtrok, maar dat was te verwarrend voor de lezers, want die ontvingen meteen een mail dat er een nieuw bericht was. Als ze er dan op klikten, was het bericht er helemaal niet. Dus daarom laat ik het voortaan maar staan, als ik per abuis een bericht te vroeg plaats.

   1. Ja dat is een nadeel van automatische instellingen. Maar goed, jij hebt er weer een extra voornemen bij: meer opletten bij het posten van nieuwe blogberichten.

 2. “Veel misstappen worden voorafgegaan door misvattingen“. Dat ben ik wel met je eens John, maar hoe lang zal het nog duren alvorens we gaan inzien dat we niet de koning van het Woord dienen, maar de koning van het leven?
  Het kind jonger dan zes dagen? We gaan nu de achtste Heilige Nacht beleven, een van de symbolische nachten waarop de drie Koningen(Wijzen) onderweg waren naar het Kindeke Jezus. Een ster aan de hemel begeleidde hen!
  Eigenlijk een fysieke verbeelding van hetgeen op aarde zou moeten gebeuren. Al het geestelijk en materieel opgebouwd karma zou moeten buigen en zich moeten richten naar de pasgeborenen, om ons zodoende te verlossen van Karma.
  Ik snap deze redenering van Steiner niet: “Bedenk eens, u begaat een of ander onrecht in een leven. Dit onrecht, dat u hebt begaan, betekent, als het zo in uw leven blijft staan, niet minder dan dat u de stap die u voorwaarts zou hebben gedaan, als u dat onrecht niet begaan zou hebben, verloren heeft. En met ieder onrecht zou u een stap verliezen.”!
  In deze redenering gaat Steiner ervan uit dat een mens vooraf weet wat recht of onrecht is, dat ben ik echter niet met hem eens. Of eigenlijk toch wel via mijn kinderlijke gevoelens, maar moet ik daarom een slachter haten?
  Ons Land heeft een Karma opgebouwd van hier tot ginder, we hebben nu als eerste land ter wereld een dierenpartij, terwijl we mensen voorheen als dieren verhandelden en nu onze eigen mensen als inzet gebruiken om ons Bruto nationaal product op te schroeven.
  Antroposofie is volgens Steiner een Geesteswetenschap die voor alle mensen telt, echter ik ben van mening dat elke mens telt in de optelsom van een pasgeborenen waar ook ter wereld geboren.
  Het zou een miskenning van de oorspronkelijke mens zijn, als het niet zo is! .En niet alleen de mens, maar ook elk dier, plant en mineraal.
  Ik neem afscheid van deze site, Ik vind deze site teveel grazen in het verleden om de toekomst, los van het nu vorm te geven.
  Ik bedank allen voor jullie aandacht en reacties. Speciaal Ridzerd met zijn opbouw van de Steiner citaten.
  Alle liefde en voorspoed toegewenst in het nieuwe jaar!
  Lieve groet
  Walter Hebing

  1. Leven en woord zijn in mensenlevens met elkaar verbonden, Walter en kunnen daarmee mijns inziens tegelijk worden gediend. De door jou aangehaalde tekstpassage uit bovenstaand Steiner citaat, wordt nader verklaard in deel 2 van ‘De weldaad van karma’, het Steiner citaat van vrijdag 2 januari 2015 op deze citatensite. Dank voor je interessante bijdragen en het ga je verder goed.

 3. henri

  ” Ik vind deze site teveel grazen in het verleden om de toekomst, los van het nu vorm te geven.”

  Het is wel zo Walter, dat heel wat antroposofen, of tenminste zij die zich zo maar al te graag willen noemen (en dat meestal uit eigen ego) , denken dat zij de wijsheid in pacht hebben en er hun eigen visie (uit de voordrachtenof elders ) willen op na houden ,die dan de enige ware zou zijn , en dat net zoals ten tijde van Steiner zelve .
  Ik ben daarom en zal ook niet tot enige vereniging of gemeenschap toestreden , noch een blog ofzo er op na houden over antroposofie [ dit speelt niet op deze citatensite ] , want al wat zich aan kritiek overgeeft zal daar karma voor krijgen volgens Steiner [zie vorige citaat] .
  Mensen die met vernieuwingen afkwamen worden ook buiten gehouden of wel ens uitgelachen soms (heb daar een boek over..) door de ‘strenge elite ‘
  Ook daar zijn ze oerconservatief , net zoals in 1920 dat eraan toeging !
  En ik las dat er in en rond het Goetheanum ni ook al vele neven of nep organisaties die zich voor de echte antroposische uitgeven gesticht zijn .
  Ik heb daarom ook mijn bijdragen de laatste tijd al sterk verminderd en probeer alleen te schrijven daar waar dat nodig is en zo neutraal mogelijk .

 4. leonieheine

  Jammer Walter,ik vond je origineel en veelzijdig,bij wijle onbegrijpelijk maar dat was nu juist zo typerend aan jou. Ik zal je missen ! Warme groet !

  1. O, ik had er eerlijk gezegd overheen gelezen dat Walter afscheid neemt van deze site. Ik ben de laatste tijd ook zo moe, maar dit terzijde. Nu jammer, Walter. Ik was het lang niet altijd met je eens en vaak waren je stukken ook wat te lang voor mij, maar ik vond het evengoed vaak wel interessant en leuk.

 5. Nou Walter het ga je goed, zoals ik je lange bijdragen begreep was je bezig met een geheel eigen kruistocht tegen de antroposofie zoals deze middels deze citaten door jou geinterpreteerd werden. Je zinnetje “die Ridzerd toch” zal me nog wel in de herinnering blijven 🙂

  1. leonieheine

   Wat ik wel moedig vond dat hij alles niet zomaar accepteerde en ook een eigen mening had in tegenstelling tot veel anderen . Zijn benadering was interessant en recht uit het hart. Zo beleefde ik het!

   1. leonieheine

    Nou dan nog even de vele toepassingen op wat voor een manier je de hoek kunt uit komen te weten:

    hij kan leuk uit de hoek komen [leuke opmerkingen maken]
    je moet je niet in een hoekje laten drukken [toestaan dat anderen de baas over je spelen]
    ik zocht in alle hoeken en gaten [overal]
    haar alle hoeken van de kamer laten zien
    hij zit in de hoek waar de klappen vallen [heeft het erg moeilijk]
    weten uit welke hoek de wind waait [wat je kunt verwachten]
    hem in de hoek trappen [slecht behandelen]
    ruimte tussen twee rechte lijnen die elkaar ontmoeten
    vb:deze lijnen vormen een hoek van 90 graden
    algemene uitdrukkingen:
    een ongeluk zit in een klein hoekje [kan door een kleinigheid ontstaan]
    weten uit wat voor hoek de wind waait [waar de tegenstand vandaan komt

    😆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s