Hoe lang verblijven wij in het devachan?

Niet voor alle mensen is de tijd gelijk, die zij in het devachan (hemelwereld, godenland) doorbrengen. De ongevormde wilde, die nog weinig van deze wereld ervaren heeft, die slechts weinig zijn geest en zijn zintuigen gebruikt heeft, zal slechts een kort verblijf in het devachan hebben. Het devachan is er in wezen voor om wat de mens in de materiële wereld heeft geleerd, uit te werken, vrij te ontplooien, het geschikt te maken voor nieuwe ervaringen. De mens die op een hogere trede van het bestaan staat, die rijke ervaringen opgedaan heeft, zal veel te verwerken hebben en daarom een lang verblijf in het devachan hebben. Pas later, als hij in deze toestanden kan schouwen (als ingewijde), worden de verblijven korter tot aan het punt waar het wezen direct na de dood naar een nieuwe belichaming kan gaan, omdat de mens dat wat in het devachan is uit te leven, al uitgeleefd heeft. […] De tijd die de mens in de hemelwereld doorbrengt, kan men ongeveer vinden als men de aardse levensloop van de mens, dus de tijd tussen geboorte en dood, vermenigvuldigt met een getal, dat tussen de twintig en veertig ligt. Wie een lang leven heeft, heeft lange en belangrijke situaties in het devachan te doorlopen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 53 – Ursprung und Ziel des Menschen – Berlijn, 17 november 1904 (bladzijde 160-161 en 163)

Eerder geplaatst op 22 december 2012

9 gedachtes over “Hoe lang verblijven wij in het devachan?

 1. Ik mag mijn gemiddelde van één reactie per dag proberen bij te houden. To keep pace with yourself (pace ↔ peace ↔ ‘war’). Weet niet of dat zal lukken in 2015. Dat wordt voor mij namelijk een heel druk jaar, dat voorzie en voorvoel ik.

  Weer heldere taal van Steiner. De passage over meer ‘primitief aangelegde mensen’ (‘omgevormde wilde’), valt nu de wereld over me heen als ik zo’n uitdrukking anno 2014/15 gebruik(?), is zeker ook heel interessant. Dat de tijdspanne tussen een afgelopen en volgend leven op aarde van zo iemand korter zal zijn dan een ‘gemiddeld ontwikkeld mens’, zoals hierboven beschreven. Waartoe hoger ingewijden in staat zijn, verdient natuurlijk evenzeer notie.

  1. Geeft niet al je wat minder reageert, John. Je moet niet te veel hooi op je vork nemen. Omgekeerd kom ik er zelf maar weinig toe om op jouw blog en ook van anderen te reageren.

   1. Ik denk dat het inderdaad wel wat minder zal zijn in 2015. Er staat veel op stapel. Een goed uiteinde en voorspoedig 2015 toegewenst, Ridzerd. Keep on the good work, wat het ook betreft.

 2. henri

  “De tijd die de mens in de hemelwereld doorbrengt, kan men ongeveer vinden als men de aardse levensloop van de mens, dus de tijd tussen geboorte en dood, vermenigvuldigt met een getal, dat tussen de twintig en veertig ligt. Wie een lang leven heeft, heeft lange en belangrijke situaties in het devachan te doorlopen.”

  De devachan komt na de kamaloka , daar zit je ongveer 1/3 tijd van je aardse leven , dus 30 jaar als ik 90 wordt .

  Nu in het devachan , als ik 90 jaar zou worden , dus volgens hierboven x bv 30 [ tussen 20 en 40] di 2700 jaar in het devachan ?
  Dat moet dan een andere ervaringstijd zijn dan op de aarde aangezien de mens volgens Steiner om de 500 of 1000 jaar reincarneert .(normaal 2 maal per cultuurtijdperk van 2150 jaar)

  1. Vermoedelijk heeft Steiner er ook rekening mee gehouden dat in die tijd de mensen gemiddeld minder oud werden dan tegenwoordig. Misschien maar een jaar of 50, maar dat weet ik niet, misschien ook wel 60.

 3. henri

  Ach, ..het zal wel echt zo zijn dat de tijd alginder in het devachan totaal niets met onze aardetijd te maken heeft , want zelfs als je maar 50 of 60 wordt zoals Steiner dan kom ik ook aan 65 x 30 = di 1950 jaren te toeven in de hemelsferen .
  En dit kan onmogelijk zijn ,had trouwens Steiner niet gezegd dat hij als de antroposfie zou mislukken (war gebeurde) hij er flink werk van zou gaan maken en met de bezem zou doorgaan …in de volgende eeuw de 21 ste ,dus nu wellicht , misschien zit hij in iemand die er nou echt geen gras laat over groeien zoals D Icke ?? Who Knows , ha ha ..

  http://users.telenet.be/antroposofie/vanaf40/b66def.htm#001

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s