Karma is geen kwestie van eigen schuld, dikke bult

In het leven van ieder mens treden voortdurend gebeurtenissen op die met zijn verdienste of schuld in het verleden niets te maken hebben. Zulke gebeurtenissen vinden hun karmische compensatie (Duits: Ausgleich) in de toekomst. Wat mij nu schuldeloos treft, daarvoor zal ik in de toekomst schadeloos worden gesteld. Dit ene is juist: niets blijft zonder karmische vereffening. Of echter een belevenis van de mens de werking van zijn karmisch verleden of de oorzaak van een toekomstig karma is: dat moet in elk afzonderlijk geval vastgesteld worden. En dat kan niet door het aan de fysieke wereld gewende verstand, maar uitsluitend door de occulte ervaring en waarneming worden beslist.

Bron: Rudolf Steiner – GA 34 – LUCIFER- GNOSIS – juli 1904 (bladzijde 363)

Eerder geplaatst op 18 december 2012

9 gedachtes over “Karma is geen kwestie van eigen schuld, dikke bult

 1. Weer een treffend Steiner citaat, waaruit mijns inziens zeer veel nuchterheid spreekt. Door Steiner reeds uitgesproken, neergepend, in 1904. Er zijn behoorlijk wat spiritueel ingestelde mensen die elkaar en zichzelf flink ‘bestoken’ met ‘karmische waslijsten en gebruiksaanwijzingen’ zonder enige terughouding en voorzichtigheid, welke zeker wel verstandig kan zijn.

 2. henri

  Ik denk dat er ook heel wat ‘nieuw karma’ gemaakt wordt door de mens .
  De aarde is immers leerschool ….niet voor niets …

 3. Karma maak je niet. Steiner geeft daar het voorbeeld van; de pijl en de boog. En zegt dan dat velen denken dat de afgeschoten pijl nieuw karma veroorzaakt. Oorzaak en gevolg zeg maar. Maar het werkelijke karma, zegt hij, ontstaat in het onbedoelde. Want wat gebeurd er nog meer als men een pijl met een boog afschiet? Dat zit hem in de pees. Die span je aan. Door vele malen de pees te spannen om een nieuw pijl af te schieten, rekt deze en moet op zijn beurt ook weer worden bij gespannen. Het oprekken is een onbedoelde (bij)werking en daar ontstaat juist karma. Het is dus ook niet te voorkomen, met een uitgelubberde pees valt geen pijl af te schieten.

  1. henri

   Er is toch wel verschil tussen wat ‘ik doe’ en wat ik onderga’ .

   En Steiner noemt het ‘een belevenis’ ( ik ga ervan uit at dit zowel iets doen – een wilsdaad- als ondergaan is ) die karma veroorzaakt i nde toekomst , Nu is een vrijwillig kwaad aandoen ( dat sowieso karma geeft ) wel iets anders dan een boog aanspannen als hypothetisch voorbeeld , alwaar het karma als een soort ‘nevenverchijnsel ‘ wel ontstaat ?

   1. Ik ken niemand die een ander vrijwillig kwaad aandoet. Dat is meestal uit onmacht of omdat iemand zich bedreigt voelt. Of vanuit een overtuiging (die vaak agressief wordt opgedrongen, kijk naar I.S. ze vermoorden hun eigen mensen) die als basis angst kent. Waarmee ik niet wil zeggen dat een daad die uitgevoerd wordt op basis van angst of woede geen karma schept..

   2. Als ik jou een pistool tegen je slaap zet, en ik zeg tegen je dat je mijn beslissingen moet uit voeren, zo niet, dan is het einde verhaal. Dan moet je wel sterk in je schoenen staan om alsnog anders te handelen. Tenzij je ten volle beseft, dat er veel ergere dingen zijn dan dood gaan.

    Maar er zijn er bij, die al bij veel minder bezwijken, dan bij een vuurwapen, en dan toch maar een minder geslaagde afslag nemen. Bezwijken onder de groepsdruk. Ik heb in mijn jonge jaren als uitzendkracht rondgelopen als bode van de Rechtbank. Alle jongeren die daar voor de rechter verschenen voor een delict hadden dat nooit zelfstandig alleen gedaan; altijd in een groep. De angst om er niet bij te horen was groter; dan maar die inbraak plegen, dat tasje van die dame afpakken enz..

 4. walterhebing

  Dit citaat van Steiner stelt ons wel voor de vraag: Hoe bewust staan we in het leven? Hoe kijken we naar de mensen om ons heen? Steiner zelf vind ik daarin dubbelzinnig, met het vorig citaat geeft hij een inkijk in zijn nagedachte goed.
  Het leven op aarde is een beleving en hoe intens deze beleving is hangt af van de waarneming. Deze waarneming is weer afhankelijk van hetgeen wat men beleefd heeft, hoe dieper men persoonlijk door het slijk is gegaan, hoe intensiever zijn ervaring met het slijk, Het verrijkt de nagedachte, de voorgedachte wordt ook rijker, uiteindelijk behoort de voorgedachte samen te vallen met de nagedachte pas dan is de mens op aarde en valt zij gedachte samen met de Goddelijke gedachte, het scheppen van manifestaties van het leven. Dat doen we nu ook maar of ze in de lijn van Gods Gedachte liggen vraag ik me telkens weer af. Immers de kwaliteit van leven neemt af, er is minder diversiteit van levensvormen en de levensvormen die zich ontwikkelen zijn strijdig met de vrede op aarde.
  Zowel klimatelogisch, sociaal en kosmisch.
  Steiner spreekt over mensontwikkeling, alsof mijn ziel dit menselijk gedrocht nog eeuwen moet verdragen, alvorens het tot onze bestuurlijke aardse elite doordringt, dat niet zij maar een kind jonger dan zes dagen de wereld bestuurt. In onze ziel is dan wel het volledige plaatje aanwezig, maar het zal geraakt dienen te worden, niet om het vervolgens de kop in te drukken, maar te begeleiden naar onze ziel en niet naar een enig doel.
  Immers de mensheid is samen op pad met alles om hem heen, een huis bouwen is al een sta in de weg voor menig mineraal, plant, dier of mens. Onbewust graven we ons eigen graf, immers de boog spannen we opdat we met een pijl het doel kunnen raken. Echter in het spannen van een boog zit een doel vervat. En dat zou men moeten verkennen. Gibran Kahlil verwoordt het in zijn epos aldus:
  Je kinderen zijn je kinderen niet.
  Zij zijn de zonen en dochters van ’s levens hunkering naar zichzelf.
  Zij komen door je, maar zijn niet van je,
  en hoewel ze bij je zijn, behoren ze je niet toe.
  Je mag hen je liefde geven, maar niet je gedachten,
  want zij hebben hun eigen gedachten.
  Je mag hun lichamen huisvesten, maar niet hun zielen,
  want hun zielen toeven in het huis van morgen,
  dat je niet bezoeken kunt, zelfs niet in je dromen.
  Je mag proberen gelijk hun te worden, maar tracht niet hen aan jou gelijk te maken.
  Want het leven gaat niet terug,
  noch blijft het dralen bij gisteren.
  Jullie zijn de bogen, waarmee je kinderen als levende pijlen worden weggeschoten.
  De boogschutter ziet het doel op de weg van het oneindige,
  en hij buigt je met zijn kracht opdat zijn pijlen snel en ver zullen gaan.
  Laat het gebogen worden door de hand van de boogschutter
  een vreugde voor je zijn:
  want zoals hij de vliegende pijl liefheeft,
  zo mint hij ook de boog die standvastig is.”
  Dit is een voorgedachte volgens mij meer hout snijdt dan de nagedachte van Steiner. Doch Steiner vindt ook dat de voorgedachte belangrijk is voor het leven, ik persoonlijk vind het nu belangrijk, immers het licht is sneller dan ’n gedachte, ik heb altijd gedacht dat ’n gedachte sneller was, een soort intuïtie. Maar nu ik een aantal keren door mijn gedachtegang overvallen ben weet ik wel beter en weet dat iedere Ziel op aarde zijn voorgedachte kan ijken aan de nagedachte van allen die ons zijn voorgegaan op aarde.Het stofje uit Sllconvaley staat onze generatie ten dienste.
  Tot zover
  Groetjes Walter

 5. walterhebing

  Sorry, ik vergeet Ridzerd te bedanken voor het kiezen van de Steinercitaten, die mijn ziel beroeren en mijn uit hartstocht doet reageren.
  In die zin heeft Steiner gelijk, vereenvoudig je gedachte goed, opdat een dove het kan horen, een blinde het kan lezen, een autist het kan voelen, een geleerde het begrijpt, een acteur het zich kan voorstellen, enz. en een kind het niet eens opmerkt.
  Nogmaals dank Ridzerd voor deze site!
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s