Twee duizend jaar Christendom

Wij hebben het Christusmysterie op de Aziatische cultuur voor. Maar wat zeggen dan de Aziaten? Ik vertel nu niet iets bedachts, maar wat de Aziaten met inzicht werkelijk zeggen. Ze zeggen: ‘Mooi, jullie hebben het Christusmysterie op ons voor; dat is iets wat wij niet hebben, daardoor staan jullie naar jullie mening op een hoger niveau van cultuur. Maar nu zeggen jullie bijvoorbeeld ook: “Aan de vruchten zal men het herkennen.” Nu schrijft jullie religie voor, dat alle mensen elkaar moeten liefhebben, maar als wij naar uw leven kijken, dan is het daar niet naar. Jullie sturen missionarissen naar Azië, die vertellen ons allerlei grootse dingen; maar als wij naar Europa komen, dan leven de mensen helemaal niet zo, als het zou moeten zijn, als het allemaal waar is, wat daar verteld wordt!’ – Dat zeggen de Aziaten. Denk er eens over, of zij zo veel ongelijk hebben! Bij een religieus congres, waar vertegenwoordigers van alle religies spraken, werd dit specifieke onderwerp besproken, en daar antwoordden de Aziatische vertegenwoordigers hetzelfde, wat ik zojuist gezegd heb. Ze zeiden: ‘U stuurt ons missionarissen, dat is zeker allemaal heel mooi. Maar u hebt het christendom nu al twee duizend jaar; we kunnen niet merken, dat de morele ontwikkeling daardoor zo enorm boven de onze is uitgegaan!’

Bron: Rudolf Steiner – GA 169 – Weltwesen und Ichheit – Berlijn, 18 juli 1916 (bladzijde 159)

Eerder geplaatst op 24 maart 2013

Advertenties

5 gedachtes over “Twee duizend jaar Christendom

 1. Is het eerste kerstdag, krijg je dat voor de voeten geworpen. Nee maar, alle gekheid op een stokje de Aziaten maken hier natuurlijk wel een serieus punt. Zeker. Maar hoe is het anno 2014 gesteld met het christendom in Azië? Wel, ook in Azië is het ene volk het andere niet. Neem bijvoorbeeld China en Indonesië en vergelijk die eens met elkaar. Vandaag de dag is Indonesië de grootste moslimnatie ter wereld, terwijl in China… tja, je zou het misschien niet verwachten, het Christendom ondertussen de grootste religie van dat land is, aldus schrijfster Marijke Laurense, een citaat uit haar mooie blogbericht Chinese Martelarenspiegel (Goed gek met taal, 10 december 2014):

  Marijke Laurense:
  Het zal u misschien verbazen, maar het christendom is met zo’n 70 tot misschien wel 120 miljoen aanhangers de grootste religie in China. Dat is te danken aan westerse zendelingen uit de 19e eeuw, die met hun bijbels, liederen, ziekenhuizen, weeshuizen en scholen het christendom stevig wortel deden schieten op met name het Chinese platteland, dat zuchtte onder epidemieën en armoede. Zo stevig zelfs, dat het in afgelegen bergdorpjes de Culturele Revolutie ondergronds wist te overleven.

  Dit blogbericht van Laurense is een interessant recensie van het boek God is rood – Het geheime verhaal van het voortbestaan en de bloei van het christendom in communistisch China van de Chinese dichter en journalist Liao Yiwu.

  Liao Yiwu is zelf geen Christen, maar schreef er wel een mooi boek over, naar mijn indruk. Een boekwerk over het christendom in China. Kerkelijk georganiseerd althans. Liao Yiwu wordt door de Chinese autoriteiten behandeld als een ongewenste dissident, hij moest een tijdlang in de staatsgevangenis doorbrengen. In 2011 vluchtte hij naar Duitsland, waar hij waar hij twee jaar geleden de Vredesprijs van de Duitse boekhandel kreeg. In 2008 werd hem in Shanghai door een interviewer van het Britse TV-programma Hard Talk een interview afgenomen over zijn tijd in de gevangenis en zijn beschijvingen van de Chinese onderklasse. Hier een fragment uit dat interview:

  1. Had ik inderdaad niet verwacht dat China wel naar schatting 70 tot 120 miljoen aanhangers van het christendom heeft. Maar op een totale bevolking van ongeveer 1350 miljoen is het relatief nog vrij weinig.

 2. henri

  Het juiste aantal zullen we nooit kennen, op de ene site staat 20 miljoen en op de andere ineens 250 miljoen …maar groeien zal het wel doen gezien het huidige harde materialisme .

  “Volgens de overheid zijn er in China op dit moment ca. 7 miljoen katholieken en 20 miljoen protestanten en evangelisten.”
  http://www.landenweb.net/china/godsdienst/

  “Socioloog Fenggang Yang van de Amerikaanse Purdue University, die veel onderzoek doet naar de Chinese kerken, waagde zich afgelopen weekend in The Telegraph zelfs aan een krasse voorspelling: in 2030 is China met 247 miljoen christenen het grootste christelijke land ter wereld”

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4716/Christendom/article/detail/3639954/2014/04/23/Nog-vijftien-jaar-dan-is-China-het-grootste-christelijke-land.dhtml

 3. Léon

  De geest van het christendom is ook in het Westen nooit echt levend geworden.

  Nog altijd overheerst het heidendom: zie de kerstcultuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s