Weerzinwekkende gestalten

Niets is zo storend, niets is zo werkelijk verbitterend en erg te beleven, als dat wat men de geestelijke werelden binnendraagt als de gevolgen van liefdeloosheid en van gebrek aan medegevoel, die men in de fysieke wereld ontwikkelt. Men voelt zich zeer verontrust, als men door de helderziende ziel in de geestelijke wereld komt, door alles wat men aan liefdeloosheden, aan zelfzucht in de fysiekzintuiglijke wereld ontwikkelt. Want als men de drempel van de geestelijke wereld overtreedt, dan onthult zich alles wat men zo binnendraagt aan verborgen, in de diepten van de ziel woedend egoïsme, dat de mensen hebben. […] Wat men zo brengt in de hogere werelden aan liefdeloosheid, aan gebrek aan mededogen, verandert in lelijke, vaak gruwelijke gestalten, die men beleeft als men de geestelijke werelden binnentreedt. Deze gestalten zijn werkelijk zeer verontrustend, zeer weerzinwekkend voor de ziel.

Bron: Rudolf Steiner – GA 147 – Die Geheimnisse der Schwelle – München, 31 augustus 1913 (bladzijde 143)

Eerder geplaatst op 5 december 2012

21 gedachtes over “Weerzinwekkende gestalten

 1. Misschien rare opmerking/vraag.
  Ik beschouw mijzelf niet als een liefdeloos persoon zonder mededogen. Maar…….egoïstische gevoelens kunnen misschien wel zo diep verborgen zijn dat je er zelf geen weet van hebt (???)
  Hoe kom je er achter dat je liefdegevoel en mededogen oprecht en puur zijn???
  Natuurlijk komt deze vraag voort uit angst, dat geef ik ronduit toe.

  1. Ja, dit zijn moeilijke vragen. Maar zelfs als men goede daden doet, waarbij toch in het verborgene egoïstische motieven meespelen, dan is het daarom nog niet verkeerd, integendeel, het kan zelfs goed en heilzaam zijn.
   Stel ik geef geld aan een of ander goed doel. Maakt het daarbij wat uit of ik daar zelf voldoening in vindt of niet? Het resultaat blijft in beide gevallen het zelfde, althans voor degene die het geld ontvangt.
   Bij Steiner lijkt het soms wel of men wel goed moet doen, maar men mag er vooral niet zelf ook nog wat voldoening in vinden. Nu ja, ik weet het allemaal niet hoor, het blijft een getob met die antroposofie.

  2. Op het moment dat je je inzet voor een ander waar jij persoonlijk helemaal geen belang bij hebt, of uit kunt halen, waar geen verdienste tegenover staat, waar alleen het motief aanwezig is de ander te mogen helpen (wil die het namelijk niet, en ga je toch helpen, heb je een probleem) uit liefde denk ik dat je heel dicht in de buurt komt van de puurheid waar jij het over hebt.

 2. henri

  Wel ik ben daar soms ook een beetje bang van dat ik zoiets zal meemaken , wie weet wat schuilt er nog heel diep in mijn zieleroerselen ? en daarom volg ik toch zoveel mogelijk de goede scholingsweg die R Steiner aanraad , maar ik heb een troost , een goede helderziende zei mij eens , als je zal doodgaan ga je als een oude wijze man heengaan , en je gaat nog heel veel goed werk doen in je leven , tsja …ik hoop dat het waar is wat ze zei . .

 3. Dat is inderdaad een grote troost Henri. Ik vind het fijn te lezen dat je ook wel eens last hebt van die angst. Het scheelt natuurlijk dat we nu WETEN waar de oorsprong van die weerzinwekkende gestalten vandaan zou kunnen komen!
  Mooie en gezegende feestdagen iedereen!

  1. henri

   Ik meen inderdaad Hedvig , dat wij veel zullen hebben aan dit ‘ weten’ , en in onze weg hulp zullen vinden als het zo ver is ,dank zij het geestelijke werk in ons omhulsel hier en nu op aarde .
   Alvast ook van mij aan iedereen gezegende kerstdagen .

  2. leonieheine

   Maar Hedvig, als de uitwerking van de woorden van Steiner jou angsten oproepen ,dan maak ik het vergelijk imet de oude stromen van uit het katholicisme!
   Ik geloof in een god van liefde en die straft niet maar vergeeft. Trouwens ….. bewust kwaad doen is heel iets anders dan de basis karakter eigenschappen die nog slapen en door ervaring gewekt worden en gezien worden! Fijne kersttijd voor ieder en een gelukkig nieuw jaar💛

   1. henri

    Het kan hier wel op karma slaan dat nog diep geworteld zit in elk van ons .
    Er is geen boze God ook niet in het oude testament !

 4. Bedankt Leonie. Ik herken je als een verwante ziel. Waarom broederschap nu meer ingeburgerd is als zusterschap is me niet duidelijk 🙂 er staat een mooie tijd voor ons de 12 heilige nachten van kerstmis tot 3 koningen, van Jezus tot Christus. Let op je dromen in deze periode.

  1. leonieheine

   Mijn hart is ontroert door deze opmerking van jou en ja dat is ook zo in mijn beleving! De twaalf heilige nachten zijn zeker bijzonder . Heb trouwens je bijdrage gelezen in de digitale uitgave Apocolips nu, wat boeiend dat hele artikel. Ik zou graag meer willen lezen over deze JOHANNA VON KEYSERLINGK!

   1. henri

    In het kwartaalblad ‘In beweging’ ( kwartaalblad van de Christengemeenschap ) staat er nu een mooi stukje over de 12 heilige nachten (door Frans Lutters) “De 12 heilige nachten als een leditatieve weg door de dierenriem ‘ , en eveneens het boek van Prokofieff is gewoonweg een topper !
    http://home.kpn.nl/jansen-id8/hn.htm

   2. henri

    addendum :
    er staat daar een prachtige prent bij, hoe je kan mediteren van de Vissen (voeten aangelgd) naar de Vissen ( (nieuwe voeten in het nieuwe jaar ) op het zodiakale lichaam ,uit het getijdenboek 15 de eeuw les ‘ Riches heures du Duc de Berry ‘ , heb ze hier gevonden :
    http://www.christusrex.org/www2/berry/f14v.html

   3. Leonie. Was de digitale uitgave al aan alle abonnee’s toegestuurd? Of had jij een speciaal lijntje ? 🙂 boeken over en van Johanna zijn bi mijn weten alleen in duitse taal beschikbaar. Het boekje Gralburg, wat ik heel bijzonder vind, is me door een gunstige wending van het lot in de handen gevallen.

   4. In het kwartaalblad hebben ze het dus over 13 heilige nachten en niet over 12 heilige nachten….. 😊

  2. leonieheine

   Nieuwschierig hoe ik dat allemaal al gelezen kan hebben? tja😃 ik ken behoorlijk de kring waar het allemaal gebeurd en ik weet van Ben ten Velde weer dat jij bij mijn vriendin Adri ten Velde in een studie groepje zit…… 👍

   1. Ach so, het kringetje sluit zich! Jan Verduin blijkt ook weer een kennis van Ben te zijn.hij beschreef hem als de man die zich prima wist te redden zonder internet en mail. Nou we kunnen wederzijds Adri de groeten doen als ze terug is uit het franse.

 5. walterhebing

  Wat Steiner hier over de geestelijke wereld verwoordt, kan men hier in de fysieke wereld elke dag beleven. Met andere woorden: Daar heb ik geen helderziendheid vaar nodig!
  Het leven wil zich op aarde manifesteren, elk individu ervaart het leven op zijn eigen wijze! Eigenlijk behoort men de twaalf Heilige nachten serieus te nemen, de mens wordt als Koning(Jezus) geboren en behoort koningen terug te brengen tot de basis(Christus)koning van het leven. Wat nu wereldwijd wel gebeurd, maar niet als koningen van het leven, maar als mededingers naar de macht van ’n koning.
  Aan de basis van het mens-zijn gebeurd niets, enkel verwisseling van personen, in wezen kan dat niet anders als men de macht aan de nacht vergeeft. Het licht is immers vele malen sneller, echter daar moeten we tegen opgewassen zijn! Nelson Mandela zei: Niet onze duisternis jaagt onze angst aan, maar ons licht. We zijn niet bang voor wat we niet kunnen, maar voor hetgeen we wel kunnen.
  De mens is verknocht aan de zegeningen van de nacht, echter elke dag biedt oneindige mogelijkheden waar de mens zich alleen maar aan over dient te geven. Maar het duister in zijn ziel maakt zijn hart onrustig en handelt overeenkomstig. Helpende handen slaat hij af, die moeten eerst een akte van bekwaamheid overhandigen, het duister heeft zich ontfermt over ons leven, je kunt zelfs een levensverzekering afsluiten vermits je, je houdt aan de voorwaarden. Een soort parasiet van het leven, logisch gedacht. En zo zijn er vele instellingen die zich ontwikkelen ten koste van leven op aarde! Uit duisternis ontstaan, die het licht van het zicht op het bestaan ontnemen.Ze tillen ons uit het directe gebeuren en nemen ons op in het door hun beloofde land.
  Echter we worden als koning geboren, als slaaf behandelt en als radartje van het geheel begraven, de christen in ons wordt niet herkent!
  En Jezus zei: maak je niet druk over de dag van morgen, immers elke dag heeft genoeg aan zijn eigen zorgen.Met andere woorden: Mens bemoei je met het gebeuren van de dag en peur dat tot de bodem uit, pas dan kan je rustig slapen(overleveren aan de nacht) gaan. De mensheid is overal mee bezig behalve met zichzelf, ’n kind wat opgeleid wordt om een auto of een clusterbom te ontwerpen, ondergraaft zijn eigen bestaansrecht
  Tot zover mijn dageraaddromen.
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s