Eén ding is hetzelfde voor alle werelden: het logisch denken

Wie de astrale of geestelijke wereld betreedt, weet hoe totaal verschillend deze werelden zijn van wat hij hier met ogen te zien, met oren te horen gewend is. Maar één ding is hetzelfde voor alle drie werelden, voor de fysieke, astrale, geestelijke of devachanische wereld en dat is het logisch denken. Omdat het logisch denken in alle drie werelden hetzelfde is, daarom kan het hier in deze fysieke wereld al geleerd worden, zodat wij daardoor een vast steunpunt in de andere werelden zullen hebben. Leert men echter zo denken dat de gedachten op een dwaalspoor raken, zodat men fantasiebeelden niet van werkelijkheid kan onderscheiden, als men zich aan zulke fantasieën al in de fysieke wereld overgeeft, dan is men niet geschikt om te stijgen in de hogere werelden. Bedenk maar eens wat een mens, die niet aan strenge en onverbiddelijke logica is gewend, voor een onzin over de hogere werelden kan vertellen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 55 –  Die Erkenntnis des Übersinnlichen in unserer Zeit und deren Bedeutung für das heutige Leben – Berlijn, 14 maart 1907 (bladzijde 185-186)

Eerder geplaatst op 26 november 2012

6 gedachtes over “Eén ding is hetzelfde voor alle werelden: het logisch denken

  1. Zeer waardevol Steiner citaat. Denk dat menig mens die geïnteresseerd is in spiritualiteit hier goed notie van mag nemen. In de volksmond wordt de hier geschetste kennishouding ook wel omschreven als nuchter; nuchterheid. Als men tegenwoordig iemand als nuchter beschouwd, bedoeld men daar niet een bekrompen of narrow minded persoon mee, maar iemand die in staat, bereid en van zins is om logisch te redeneren, grondig zaken na te gaan en dus niet zomaar alle dingen aanneemt en zaken bij elkaar fantaseert.

    Met spreuk 46 van mijn Goethe citatenblog Sprüche in Prosa wordt dit thema in een ander verband aangesneden, zie met name de noten onder blogbericht: Dialectiek (Sprüche in Prosa, 16 december 2014). Aan de kunst van de logica zit uiteraard een leerschool vast; een ieder doorloopt een universiteit van het leven. In spreuk 63, nog 17 nachtjes slapen, zal de ingewortelde menselijke eigenschap om bij niet geëigende gelegenheden in het alledaagse leven aan het fantaseren te slaan, waarvoor gewaakt mag worden, aan de orde komen.

  2. Wat je hier schrijft: ‘Denk dat menig mens die geïnteresseerd is in spiritualiteit hier goed notie van mag nemen’, lijkt mij ook wel van groot belang. Iemand die gericht is op ” het hogere” is nogal gauw geneigd het “gewone” alledaagse leven te onderschatten en van minder belang te vinden. Niet voor niets wijst Steiner er keer op keer op dat men in feite moraliteit en gezond verstand moet proberen te ontwikkelen, want zonder dat is al het spirituele ongezond en schadelijk.
    En als het nu om logisch denken gaat, dan hoeft men niet meteen te denken dat men nu filosofie of een of andere wetenschap moet gaan studeren. Soms denk ik wel eens dat een bouwvakker, een automonteur of een boekhouder of een huisvrouw (ik noem maar willekeurig iets, het kan elk ander beroep ook zijn) minstens zo veel gevoel voor logica en gezond verstand kan ontwikkelen als een filosoof, misschien nog wel meer.

    Zie ook: https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2014/02/10/handwerkenlogisch-denkenpraktijk/

    1. Inderdaad Ridzerd. Daarom had ik het over een levensuniversiteitdie voor iedereen is opengesteld. Onbevangenheid of en behouden of verwerven van meer onbevangenheid en waarheidszin zijn van vitaal belang bij levende dialectica. Hier een afbeelding van Jonkvrouw Dialectica (website Rijksmuseum).

  3. Ivm logica van bouwvakkers ed. Leuk om te lezen hoe Steiner in voordrachten voor arbeiders aan het Goetheanum heel anders met de voordrachtsinhoud omging dan als hij voor bijv. Academici sprak. Hij vertelde ook, dat juist uit arbeiderskringen hem specifieke vragen gesteld werden,waar de meer geleerde heren zelfs nooit aan dachten. Bijv. Stelde een arbeider aan Steiner de vraag waarom bloemen geurden. Hij was blij met deze vraag en beantwoordde deze dan ook uitvoerig. Deze voordrachten hebben ook een bepaalde frisheid en moeilijke zaken werden zeker niet vermeden,maar in een taal verwoord die zeer aansprekend was.

  4. henri

    Hoe het kan mislopen met het logische denken ,dat door de huidige erg materialistisch gerichte wetenschap ( en zeer geliefd bij de skeptische gezinde wetenschappers) wordt toegepast ( en dit vooral in zaken die aan het alternatieve grenzen ) , toont ons het hanteren van “Ockhams razor ‘” daar waar het deze wetenschappers goed uitkomt dus te pas en te onpas .

    Een voorbeeldje : graancirkels worden uitluitend door mensen gemaakt .
    Ufos en lichtbollen zijn een planeet zoal Venus etc …

    Ook Einstein sloeg de bal mis op het einde door dit zogen. té logische denken , getuige ivm zijn zwaartekrachttheoriien en daaraan gerelateerde relativiteitstheorie met voorbeelden die ‘zodanig logisch waren ‘ dat zij niet meer geloofwaardig waren ,(men leze R Steiner er maar op na in verschillende voordrachten hoe hij daarmee eigenlijk gekscheerde )
    In feite moest Einstein voldoen aan het denken van zijn tijd, dat heel erg materilistisch was . R Steiner haalt diverse onderzoekers aan die in een kranzinnigengesticht gestopt werden en later een standbeeld kregen( oa een die iets over de zon beweerde ) omdat het juist was wat zij beweerden omdat het volgens deze logisch denkende’ geleerden ‘ o zo onwaarschijnlijk leek …..ha ha .

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Ockhams_scheermes
    :

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s