Wereldontvluchtende ascese deugt niet voor de helderziendheid

De meditatie leidt eerst weg uit de zintuiglijke waarneming. Door innerlijke arbeid van de ziel wordt de mens vrij van de zintuigen. Iets vergelijkbaars doet zich bij een mens voor bij de operatie van een blindgeborene. Een soort operatie vindt plaats, die spirituele ogen en oren opent. Deze ontwikkeling zal over langere tijd de gehele mensheid bereiken. Het aardse mag men daarom echter niet verloochenen, als men zich hoger ontwikkelen wil. Wereldontvluchtende ascese deugt niet voor de helderziendheid. Helderziendheid is de vrucht van wat de ziel in de zintuiglijke wereld verzamelt. Op mooie wijze vergelijkt de Griekse filosofie de mensenziel met een bij. De wereld van kleuren en licht biedt de ziel de honing die zij meebrengt in de hogere wereld. Zintuiglijke ervaring moet de ziel vergeestelijken en omhoogdragen in hogere werelden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 55 –  Die Erkenntnis des Übersinnlichen in unserer Zeit und deren Bedeutung für das heutige Leben – Berlijn, 22 november 1906 (bladzijde 92-93)

Eerder geplaatst op 16 november 2012

Zie ook: A taste of honey

4 gedachtes over “Wereldontvluchtende ascese deugt niet voor de helderziendheid

 1. henri

  Meditatie heeft in de in de eerste plaats tot doel het tot rust brengen van de zintuigen , nl stil zitten of de ‘stilte ingaan’ zoals het bij de Zen wordt beoefend. De weg openen naar een binnenwereld om het kanaal te openen naar God . Bidden is een rechtstreeks gesprek tot God , dus een bewust contact met God zoeken en maken , in tegenstelling tot meditatie. Meditatie kan bijgevolg het gebed ondersteunen . Hiermee wil niet gezegd worden dat men zich dient af te sluiten van de buitenwereld zoals in een klooster of iets dergelijks.
  En wanneer ik niets voel bij meditatie, en niets hoor bij een gebed zal iemand opperen …? Richt je dan naar wat de aarde je biedt en beleeft het bovenaardse op de aarde : luister in het voorjaar naar het gezang van de merel en hoor de weerklank van de engelen of kijk naar de besneeuwde bergtoppen wanneer je daar bent , aanschouw het hemelse spel van de wolkenformaties en de hemelse poort die zich daar opent of beleef het klotsen en opzwiepende schuim van het zeewater tegen de rotsen ,waardoor de engelen zich vermaken in hun goddelijk spel en je zal ook leren zien ….. zonder te zien . Ik denk dat daar de boodschap van dit citaat ergens in ligt .

 2. Walter Hebing

  Ik beleef dit citaat iets anders, de honing voor een bij is essentieel voor zijn voortbestaan. Om deze honing te kunnen verzamelen doet een bij onbewust nuttig werk voor het voortbestaan van zijn Bron, namelijk: Het plantenrijk! Dankzij zijn zoektocht naar Honing worden door middel van het lichaam van de bij de planten bevrucht, opdat nieuwe planten konden/kunnen ontstaan.
  In wezen een duurzame kringloop van leven. Toen ontstond het dierenrijk, het at planten en hun uitwerpselen waren/zijn een voedingsbodem voor planten. Het is tot op de dag van vandaag niet duidelijk welke mens zich onderscheid van het dierenrijk, de mensheid als geheel heeft een roofzuchtig bewustzijn en teert op zijn soortgenoten. En onderwerpt de dag aan het verleden, terwijl de dag ’n moment van de Levensgeest is. In wezen arrogantie ten top, om de dag niet als balans te nemen voor al het menselijk leven op aarde.
  Jezus zei het iets anders, namelijk: Wat ge voor de minste van mijn broeders gedaan hebt heb je voor mij gedaan. Jammer dat Jezus de context, in tijd, ruimte en vorm, achterwege liet.
  Het geeft ruimte aan van alles aan nog wat, behalve ruimte voor de medemens. Hij is dan wel als Godsgelijke op aarde, maar we beschouwen hem als ondergeschikte!
  De heilige Drieëenheid symboliseert dit prachtig: In Naam van de vader(Verleden) en de zoon(Toekomst) en de heilige Geest(Het nu, moeder aarde) samen en niet Amen.
  Reclame werkt op de ziel van de mens als honing op de ziel van een bij.
  Enige modernere nuancering zou ik toch wel bij Steiner mogen verwachten, ouwe stof in nieuwe zakken.
  Groetjes Walter

 3. leonieheine

  Walter wat een mooi symbool bij jou naam!
  Ik begrijp het anders,wat Steiner zegt over die Bij, ” het is als honing voor je
  ziel , het heeft toch verder niets te maken met Reclame . Ik snap het niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s