Wat gebeuren moet, dat zal gebeuren  

Zoals eens de tijd rijp was om de copernicaanse wereldbeschouwing op te nemen, zo is nu de tijd rijp geworden om de leer van reïncarnatie en karma in het algemene bewustzijn van de mensheid te brengen. Wat in het verloop van de mensheidsontwikkeling moet gebeuren, dat zal gebeuren, hoeveel machten daar ook tegen mogen opstaan. Met reïncarnatie en karma, met het werkelijk begrijpen van reïncarnatie en karma zullen alle andere dingen vanzelf duidelijk worden. De andere dingen worden begrijpelijk door het licht dat uitstraalt van reïncarnatie en karma.

Bron (Nederlands): Rudolf Steiner – Reïncarnatie en karma (bladzijde 103) – Uitgeverij Vrij Geestesleven – Vertaling: H. Beran-Muller van Brakel

Bron (Duits): Rudolf Steiner – GA 135 – Wiederverkörperung und Karma – Berlijn, 5 maart 1912 (bladzijde 63)

Eerder geplaatst op 19 oktober 2012

2 gedachtes over “Wat gebeuren moet, dat zal gebeuren  

  1. Culturele en wetenschappelijke revoluties en evoluties. Deze specifieke agendering van Steiner doet denken aan de notie van wisseling van paradigma’s van Thomas Kuhn (1922 -1996), beschreven in diens boekwerk De structuur van wetenschappelijke revoluties (1962/70). Het revolutionaire karakter van het copernicaanse wereldbeeld komt goed tot uitdrukking in Galileo Galilei’s (1564 – 1642) beroemde werk Dialoog over de twee voornaamste wereldsystemen – Dat van Ptolemaeus en dat van Copernicus (1632). Doorbrekend besef van karma en reïncarnatie in historisch en toekomstperspectief wordt door Steiner bijzonder helder behandeld in de 9e voordracht van GA 124 (Berlijn, 13 maart 1911).

  2. Met de titel van dit citaat ben ik het eens, namelijk: Wat gebeuren moet zal gebeuren! De vraag is of de mensheid er ooit in slaagt om vanuit zijn Goddelijke kern te leven. Wat gebeuren moet zal toch wel gebeuren, daar is menselijjk schouwen of zijn menselijke handelingen niet voor nodig. Deze verwijderen ons eerder verder van onze Goddelijke kern, dan dat ze het Goddelijke in ons de ruimte bieden, het menselijk uit te dragen.
    Steiner heeft in die zin gelijk, eerst dienen we alles uit de wereld te bannen wat ons bindt aan het verleden, opdat we onze broeders op aarde zuiver kunnen ontmoeten.
    Geen kwestie van tijd, maar van opstelling.
    Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s