Zonderlinge kletspraat

Een groter begrip voor de geesteswetenschap kan in bredere kring slechts bereikt worden, doordat men geheel onverholen vanuit spiritueel standpunt ook voor een onvoorbereid publiek spreekt. Dan zullen er onder deze onvoorbereide mensen een groot aantal zijn, die zeggen: ‘Dat is allemaal maar dwaasheid, fantasterij, niets dan verzonnen nonsens, wat daar naar voren wordt gebracht!’ Enigen zullen er echter altijd zijn, die door de innerlijkste behoeften van hun ziel een vermoeden ervan krijgen, dat er toch iets in steekt, en die zullen verdergaan en zich er meer en meer inleven. Zulk een geduldig inleven is het waar het op aankomen moet, en dat is het ook wat we bereiken kunnen. Daarom zal het heel natuurlijk zijn, dat een groot deel van degenen die enkel uit nieuwsgierigheid naar een voordracht over geesteswetenschap komen, nadien gemakkelijk in de wereld het oordeel rondstrooit: Dat is een sekte die niets dan  zonderlinge kletspraat (Duits: besonderes Kauderwelsch) verspreidt!

Bron: Rudolf Steiner – GA 107 – Geisteswissenschaftliche Menschenkunde – Berlijn, 21 oktober 1908 (bladzijde 27)

Eerder geplaatst op 26 september 2012

Advertenties

2 gedachtes over “Zonderlinge kletspraat

 1. Op zich vind ik het wel waar wat Steiner hier zegt, maar als geaard mens voel ik me toch een beetje in de steek gelaten door Steiner. Immers Steiner beweert dan wel dat ’n baby als zuiver bewustzijn op aarde geboren wordt, maar krijgt vervolgens geen ruimte om die zuivere geest uit te dragen.
  Elk kind waar ook op aarde geboren ervaart binnen zes dagen de kloof tussen zuiver Zijn en woord/daad. Hij/zij moet kiezen tussen een rationele of irrationele weg en binnen zes dagen branden, de contacten tussen zijn/haar beide hersenhelften, door de spanning tussen de manifestaties van de zuivere geest(Bron van Zijn) en de ornamenten van de onzuivere geest(menselijke fantasieën) grotendeels door.
  Het kind zal zich op aarde richten op zijn zoektocht naar zijn andere helft, om weer Androgyn op aarde te kunnen te kunnen zijn, eigenlijk één worden met de Bron van Zijn.
  Echter het inleven in de natuurlijke manifestaties van het leven wordt steeds moeilijker voor ’n kind en het zal zich moeten wenden naar culturele bronnen om iets van zijn omgeving te kunnen begrijpen. Zodoende wordt elk kind een speelbal in de handen van culturele interpretaties omtrent het leven.
  Steiner verbindt aan zijn schouwen een verleden, waarin de mensheid zich via incarnaties ontwikkeld. Echter ik zie geen ontwikkeling van de mens, maar wel ontwikkeling in methode’s en materie, om de aandacht van kinderen nog vroeger in hun leven te vangen en nog eerder vast te leggen in nieuwe verleidingsmiddelen.
  Steiner zegt dan wel dat de mens hindernissen nodig heeft om sterk te worden, maar ik voel meer voor de uitspraak van Jezus: http://www.biblestudytools.com/svv/mattheus/18-21.html. Wee der wereld van de ergernissen, want het is noodzakelijk, dat de ergernissen komen; doch wee dien mens, door welken de ergernis komt! In wezen een oordeel over hetgeen een kind aantreft op aarde en een waarschuwing voor hetgeen wat hem op aarde beweegt!
  Tot zover
  Groetjes Walter Hebing

 2. Hoe is het met je eigen blog Walter waar je je overpeinzingen kunt neerpennen? Misschien is er wel een publiek voor? Ik las in een vorige bijdrage, dat dat ook geopperd werd en ik kan me daar wel bij aansluiten.ik vind echt dat je een eigen wijsheid hebt, en je houdt ervan om die te etaleren, dus wat zou je letten om zo’n blog te beginnen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s