Gemaskeerde afgunst  

Als we proberen een uit een vroegere incarnatie voortkomende neiging tot afgunst te bestrijden, dan neemt de afgunst een masker aan. […] En er treedt een andere werking op, die een gevolg is van de bestrijding van de jaloezie. Bestreden eigenschappen komen gemaskerd naar voren. En de afgunst die wij bestrijden, treedt dan dikwijls in het leven zo op, dat we de begeerte krijgen de fouten van andere mensen op te zoeken en zeer veel aanmerkingen te maken (Duits: tadeln). We ontmoeten in het leven menig mens die als met een soort helderziende kracht steeds de fouten en schaduwkanten van andere mensen te weten komt, en als wij de oorzaak van dit verschijnsel nagaan, dan ligt het in de afgunst die zich in zucht tot kritiseren (Duits: Tadelsucht) omgevormd heeft, en dit schijnt de betrokken mens een heel goede eigenschap te zijn. Het is goed, zo zeggen ze, dat men op de aanwezigheid van deze slechte eigenschappen opmerkzaam maakt. Achter dergelijke vitzucht schuilt echter niets anders dan omgezette, gemaskeerde afgunst.

Bron: Rudolf Steiner – GA 125 – Wege und Ziele des geistigen Menschen – Bremen 26 november 1910 (bladzijde 194-195)

Zie ook: Wie kent niet de spotters die zo gaarne treffende kritiek leveren op de tekortkomingen van een ander

Eerder geplaatst op 24 september 2012

Advertentie

Een gedachte over “Gemaskeerde afgunst  

  1. Steiner slaat hiermee weer een spijker op de kop naar mijn idee. Menselijke afgunst is zeer wijd verspreid en kan verkapt of niet verkapt bijzonder sterk opgeld doen. Everywhere and any time! Doet me tevens denken aan de uitdrukking en het levensgegeven iemand een steek onder water geven. Mensen kunnen elkaar ondersteunen en stimuleren maar evengoed elkaar flink wat aan doen.

    Het thema van gemaskeerd gedrag, en daarmee voor een goede verstaander toch herkenbare gedragingen als tekens aan de wand, behandelde ik zelf een keer in een kort opstel, opgenomen in mijn tekstbundel ‘Boven water’, die ik dit jaar in eigen beheer uitgaf (kleine oplage). Hier dat opstel, heb er vaker naar verwezen: Schaduw.

    Muziek
    Shadow on the Wall – Mike Oldfield (met zangtekst)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s