Zo gij niet wordt gelijk de kinderkens…

De mens doorloopt de tijd in het kamaloka – ongeveer een derde van de tijd in het afgelopen aardeleven neemt het in beslag – in teruggaande richting. Stel, een mens overlijdt in zijn veertigste jaar, dan doorloopt hij alle gebeurtenissen, die hij in zijn leven heeft doorgemaakt, in omgekeerde volgorde. Dus eerst beleeft hij de tijd van zijn negendertigste jaar, dan komt het achtendertigste, zevendertigste jaar en zo verder in de reeks. Het is dus werkelijk zo, dat hij het leven omgekeerd doorloopt tot aan het moment van de geboorte. Daaraan ligt de mooie zin van de christelijke boodschap ten grondslag, die zegt wanneer eigenlijk de mens binnentreedt in de geestelijke wereld of in het hemelrijk: ‘Zo gij niet wordt gelijk de kinderkens, zo zult gij in het Koninkrijk der hemelen geenszins ingaan.’ (Matthéus 18:3) Dat betekent dat de mens terug leeft tot in de tijd van zijn kinderjaren, en dan kan hij, nadat hij alles in teruggaande volgorde heeft doorlopen, in het devachan of het hemelrijk binnengaan en zijn verdere tijd in de geestelijke wereld doorbrengen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 107 – Geisteswissenschaftliche Menschenkunde – Berlijn, 26 januari 1909 (Bladzijde 206)

Eerder geplaatst op 19 september 2012

5 gedachtes over “Zo gij niet wordt gelijk de kinderkens…

  1. Mooi inderdaad; interessant ook. Wat zou het verband zijn met de oefening van de scholingsweg: ‘terugblik op het leven’? Er zijn meerdere varianten van deze oefening. In de beschrijving van een ervan gaat het juist specifiek om het teruggaan naar de kindertijd. Door het regelmatig te doen kun je steeds meer herinneringen in het bewustzijn brengen. (Bron: Herbert Hahn, Von der Quellkräften der Seele, p.28.)

  2. Haike

    Ik realiseer me nu dat je ook gewoon scholing nodig hebt, om op de juiste wijze de bijbel te kunnen lezen. En ik heb dit stuk tekst in de bijbel altijd in verband gebracht met wat er nu hier op aarde gaande is, en niet dat er mogelijk stukken instaan die gaan over wat er gebeurt aan de andere kant van de poort…

  3. Door reeds tijdens dit leven de terugblik oefening te doen,doet de mens al iets zelf ,wat de goden met hem doen pas na de dood. Daardoor door dit zelf al te oefenen wordt later de weg door het kama loka heen lichter. De paden zijn dan al min of meer geeffend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s