Wat de mens in zijn fysieke leven ervaart, is van waarde voor hem omdat hij op de weg van die belevenissen zich steeds hoger en hoger ontwikkelt, door wat hij op aarde verricht. Dat is het wezenlijke. Aan de andere kant doen er zich voor de mens tussen geboorte en dood talrijke aanleidingen voor, om hindernissen voor de ontwikkeling te scheppen. Daartoe behoort alles wat door ons doen de medemensen schade berokkent. Elke keer als wij ons op kosten van onze medemensen een of andere egoïstische voldoening verschaffen, of iets zelfzuchtigs ondernemen dat echter samenhangt met en ergens ingrijpt in de wereld, scheppen wij een hindernis voor onze ontwikkeling. Wij geven iemand een klap: de lichamelijke en morele smart van die mens is voor onze ontwikkeling een obstakel. Deze ontwikkelingsbelemmering zou ons voor alle volgende tijden en levens aan blijven hangen, als wij het niet uit de wereld zouden helpen. De mens ontvangt nu in de tijd van het kamaloka (ook wel genoemd: oord der begeerten, vagevuur, louteringsvuur) een impuls deze ontwikkelingshindernissen uit de weg te ruimen.
Bron: Rudolf Steiner – GA 109 – Das Prinzip der spirituellen Ökonomie im Zusammenhang mit Wiederverkörperungsfragen – Boedapest, 6 juni 1909 (bladzijde 187-188)
Eerder geplaatst op 16 september 2012
Het trieste is wel dat menigen zich pas rekenschap geven van wat ze aan anderen aangedaan hebben bij het heengaan of kort daarvoor . Alle egoistische handelingen worden goedgepraat , ik geef een voorbeeld komt dagelijks voor in families , broers en zusters bestelen ,want bijv ‘ik heb kinderen’ en jij niet , dus ik mag wel meer van de koek krijgen . Of bijv ,wij zijn harde werkers en jij niet ,dus wij hebben recht op meer , maar wat is werken ? Voor die mensen bestaat het geestelijke werken of het’ werken aan je eigen geest ‘helemaal niet, zij denken alleen aan materie en zich verrijken .
“Deze ontwikkelingsbelemmering zou ons voor alle volgende tijden en levens aan blijven hangen….”
Wij krijgen de impulsen in de Kamaloka tijd, maar moeten wel in de volgende aarde-tijd die impulsen omzetten in daden?
Nadat de mens door de poort van de dood is gegaan, krijgt hij in een groot panorama een overzicht over zijn voorbije leven. Hij doorleeft zijn biografie van ‘achter naar voren’ en beleeft zelf wat hij zijn omgeving heeft aangedaan. Dat doorleven van achter naar voren, is dit misschien de aanleiding waardoor wij de berokkende pijn zelf beleven? Ik heb dit altijd vreemd gevonden!! In deze periode is hij sterk op zichzelf gericht en ontwikkelt hij sterke krachten van de wil. Die zullen de grondslag vormen voor een vereffening in een toekomstig leven.
Beste Ridzerd, Morgen hebben we weer een bijeenkomst van Alert-Appelscha. Ik denk dat onder de deelnemers (de meesten zijn lid van de AViN) wel belangstelling is voor De grote Rudolf Steiner Citatensite. Via welk e-mail adres kunnen zij zich aanmelden? Met vriendelijke groet, Bruno van der Dussen
Beste Bruno, rechtsboven op de weblog kan men zijn e-mail adres invullen bij ‘Gratis lid worden?’ Dan ontvangt men automatisch een e-mail melding bij elk nieuw bericht. Dank voor de interesse.
Als het waar is, wat Steiner in dit citaat verwoord heeft de mens nog veel hindernissen op aarde op te ruimen. Er komen er immers meer dan er opgeruimd worden, In wezen dweilt de mens met de kraan open, vooral reclame draagt hiertoe veel bij. En wat te denken van onze koloniën en onze slavenhandel en hoe die daden(hindernissen) op te ruimen tijdens ons leven.
Jezus zegt het anders in zijn Onze Vader. Vestig uw rijk van eenheid nu,
uw enige verlangen handelt dan samen met het onze.
Geef ons wat we elke dag nodig hebben aan brood en aan inzicht.
Maak de koorden van fouten los die ons vastbinden aan het verleden,
opdat wij ook anderen hun misstappen kunnen vergeven
Laat oppervlakkige dingen ons niet misleiden.
Hoe diep is de mensheid wel niet betrokken bij de ontwikkelen van satellieten en atoomwapens, de vraag is dan: Hoe die kennis en materie op te ruimen?
Vriendelijke groet
Walter Hebing