De geest is gewillig, maar het vlees is zwak…(Mattheüs 26: 41)

De meeste mensen handelen niet daarom niet moreel, omdat ze niet weten wat moreel is, maar alleen omdat hun neigingen, driften, verlangens of hartstochten met hun morele inzicht in tegenspraak zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 143 – Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – Zürich 15  januari 1912 (bladzijde 48)

Eerder geplaatst op 31 augustus 2012

Advertenties

7 gedachtes over “De geest is gewillig, maar het vlees is zwak…(Mattheüs 26: 41)

 1. Ik zie een verband tussen dit Steinercitaat van vandaag en dat van eergisteren op dit citatenblog. Waarmaken of op gang brengen van Goethe’s motto “Plicht, waar men liefheeft, wat men zichzelf gelast” voor meer daarover zie deze reactie van me van eergisteren, vergt dikwijls vooraf of tegelijkertijd omvormen van eigen momentele begeerten en hartstochten en funderen en daarmee een eerste realiseren (bewustzijnsmatig en daadwerkelijk) van sluimerende eigen idealen. De spagaat van schizofrene innerlijke tegenspraak, bij wijze van spreken zelfs opgeschroefd tot een Jekyll and Hyde modus, behoeft heilzame omwerking; actief werken aan de eigen biografie, opdat een mens meer en meer regisseur van zijn eigen leven kan worden. Eigen regie, maar wel in vrijheid.

  1. Taalcorrectie: in mijn bovenstaande reactie dient een komma te worden geplaatst, nu gedacht, tussen ‘daarover’ en ‘zie’ in het zinsdeel:

   […] voor meer daaroveri zie deze reactie van me van eergisteren, vergt dikwijls […]

   In Nederland is de roman ‘The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde’ geschreven door Robert Louis Stevenson vooral bekend door verfilming. Ik vraag me af of het ooit wel eens vertaald is naar het Nederlands. Als antroposoof dringt zich bij mij de idee en notie op dat het hier, weliswaar in literaire vorm, gaat om (1) een dubbelgangers motief en (2) wachter aan de drempel problematiek.

   Het kan de moeite waard zijn om de biografisch werk en reflecties van Stevenson (1850 – 1894) nader na te gaan. Wellicht in het bijzonder aan de hand van aantekeningen dienaangaande mogelijk geschreven door zekere Britse antroposofen.

   Hier de roman van Stevenson in audiovorm, de Engelse tekst kan tegelijk worden meegelezen. Welk literair genre wordt tegenwoordig aan dit soort werken gelabeld? Horror/fantasy?

   1. En hier een complete, vrij recente (2008) speelfilm naar Stevensons boek, geüpdate naar de 21e eeuw, ongetwijfeld met een filmscript dat flink afwijkt van Stevensons origineel:

 2. henri

  De zieleroeselen “instinkt,drift en begeerte’ staan allen in verband met onze wilsimpulsen .De mens onderscheidt zich nu juist van het dier doordat zijn wilsimpulsen doordrongen worden door het IK, het door-Ikken van dezen .

  Daarom zegt men :de mens verheft dezen tot “motief” en ” weet ik van en mens wat zijn motieven zijn , DAN KEN IK HEM !

  In dit motief leef ter een zekere ‘ondertoon ‘ ,en dit is heel belngrijk , nl de wens om het de volgende keer beter te doen .
  En dit ‘voonemen’ , en NIET het berouw ,dat behoort al tot het geestzelf , één der 3 hogere levensvormen!

  meer weten ? lees dan de 4 de voordracht van één der mooiste boeken van R Steiner ,(en het meest gehaat door de tegenkrachten ) “Antroposofische Menskunde ” Het gaat vnl over de “Wil”.

  De tegenmachten willen ons doen geloven dat de wil niet bestaat en dta wij geen vrije wil hebben . Niets is minder waar !

  1. Henri, dat boek van R. Steiner ‘Algemene Menskunde’ is dit het boek
   ‘Algemene Menskunde als basis voor de pedagogie’? Het lijkt mij weer boeiend! Bedankt voor het melden! Rita Vervoir

   1. henri

    inderdaad ,Rita , de titel … is niet echt een ‘pedagogisch’ boek , heeft er wel mee te maken . Een boek dat je niet zomaar één keer leest .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s