En zo verwoest men voor lange tijdperioden de mensen door de alcohol

Men moet weten dat alcohol geleidelijk aan tot in het beenmerg gaat en meer en meer het bloed ruïneert. Doordat de alcohol dan de nakomelingen ruïneert, is de gehele nakomende familie geruïneerd! Als een mens dus, laten we zeggen, drie kinderen heeft, dan zijn die kinderen allereerst een beetje geruïneerd; maar degenen die weer van deze drie afstammen, die zijn sterk geruïneerd. En zo verwoest men voor lange tijdperioden de mensen door de alcohol. En veel van wat tegenwoordig aan zwakte in de mensheid aanwezig is, komt eenvoudig doordat de voorouders te veel gedronken hebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit – Dornach, 8 januari 1923 (bladzijde 224)

Eerder geplaatst op 24 augustus 2012

8 gedachtes over “En zo verwoest men voor lange tijdperioden de mensen door de alcohol

 1. “Veel van wat tegenwoordig aan zwakte in de mensheid aanwezig is, komt doordat de voorouders te veel gedronken hebben” maakt mij benieuwd naar wat volgens Steiner dan nog wel kan en wat te veel is.

  1. Ja waar ligt dan een kritische grens Theo. Dat is inderdaad een goed vraag. Daarom noemde ik in mijn bovenstaande reactie zulke mogelijke drastische ziektebeelden en aandoeningen. Er bestaan zoals algemeen bekend wel oplopende schalen wat alcoholgebruik betreft, zo het bijvoorbeeld in de volksmond: (1) (mee)drinken uit beleefdheid en gezelligheid, incidenteel dus; (2) drinken uit gewoonte (cultuur/cultivering), 1 of 2 glazen wijn per dag bijvoorbeeld, terwijl je dat naar eigen believen gewoon kan laten en (3) elke dag stevig, fors drinken en dat niet meer kunnen laten, ‘het lichaam vraagt ernaar’, verslaving, alcoholisme dus.

   1. Taalcorrectie, zinsdeel uit vierde zin van bovenstaande reactie, daaraan moet het woord ‘heet’ worden toegevoegd:

    “[…] , zo heet het bijvoorbeeld in de volksmond: […]”

 2. walterhebing

  Kinderen en dronkaards spreken de waarheid.Ik zou hun ongeremde uitspraken met elkander willen verbinden, om de dag van vandáág helder te krijgen! Het grensoverschrijdend leed van kinderen, verbinden de grensoverschrijdende zwijgplicht van “ingewijden” zowel op materieel als immaterieel gebied.
  Hoe kan ’n kind ooit de waarheid van de dag ervaren als het voortdurend, de eigen beleving moet toetsen aan de waarheid der cultuur(verleden)? Het moet breken met de directe ervaringen met de dag, om ze te schouwen door de bril der eigen cultuur.
  Een paar jaar geleden heb ik het Onze Vader, direct uit het Aramees( de taal die Jezus sprak) vertaald. gelezen en vind het een openbaring. Ik heb het al een paar keer op deze site geplaatst, maar het kan geen kwaad om het nog eens te herhalen:
  Bron van Zijn, die ik ontmoet in wat mij ontroert, ik geef u een naam opdat ik u een plaats kan geven in mijn leven.
  Bundel uw licht in mij – maak het nuttig- vestig uw rijk van eenheid nu,
  uw enige verlangen handelt dan samen met het onze.
  Geef ons wat we elke dag nodig hebben aan brood en aan inzicht.
  Maak de koorden van fouten los die ons vastbinden aan het verleden,
  opdat wij ook anderen hun misstappen kunnen vergeven.
  Laat oppervlakkige dingen ons niet misleiden.Uit u wordt geboren:
  de werkzame wil, de levende kracht om te handelen,
  en het lied dat alles verfraait en zich van eeuw tot eeuw vernieuwt.
  Ik vind dit gebed van Jezus echt aansluiten bij mijn zijn op aarde, in wezen ook bij alles wat hij volgens overleveringen aan ons heeft voor geleefd! Ik kan het verleden niet anders zien, dan het knechten van het volk en nu het knechten van kinderen. Met het knechten van het volk en de nadien de kinderen hebben we ook de de tempels van de Heilige Geest geknecht, immers ieder lichaam is in potentie ’n tempel van de Heilige Geest!
  Ik schrik nog dagelijks van de term: “Kinderopvang”.De aarde zou ingericht dienen te worden om kinderen wereldwijd, als Koningen te ontvangen, pas dan is onze geest rijp, om de Heilige Geest in onze lichamen te kunnen ontvangen! Immers voor één lichaam is het te helder, verbrandt erdoor en gaat op in het licht, zonder dat het op aarde iets verricht! Er zijn immers veel te veel materiële kapers op aarde, waardoor het lichaam voortijdig zwicht! Toch zijn het onze zintuigen die ons kunnen redden uit deze duisternis!
  De ontroering die het kerstverhaal telkens weer biedt is blijkbaar niet indrukwekkend/duidelijk genoeg om in te zien dat elk kind waar ter wereld ook geboren, een potentiële Christus/verlosser kan zijn!
  Ik raaskal, ben me er ook bewust van, maar wie raaskalt er niet?
  Vriendelijke Groet
  Walter Hebing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s