Dat is waar de antroposofie het allermeest onder lijdt, dat men overal onwaarheid over haar vertelt  

Men kan tegenwoordig een groot wetenschapper, een geleerde zijn, zonder werkelijk te kunnen denken. Wat komen moet, is dat men eerlijkheid cultiveert, die alle feiten in aanmerking neemt, niet alleen die welke iemand goed uitkomen om een of andere theorie op te stellen, waarmee men de mensen zand in de ogen strooit. Ziet u, een groot deel van de woede tegen de antroposofie berust er eenvoudig op dat de antroposofie eerlijk is en men haar dat niet wil toestaan. En als de mensen meer waarheid zouden opmerken, zouden ze waarschijnlijk vaak al bij de tweede zin de pen neerleggen. Maar omdat het geheel wat ze als vijandig bouwsel moeten opvoeren, vervalt als men werkelijk antroposofie beschouwt, verzinnen ze allerlei dingen over de antroposofie. En de mensen die over antroposofie allerlei nonsens bedenken, die is het niet om de waarheid te doen. En mensen die eenmaal beginnen onwaarheid te zeggen, die gaan ook door. Daarvan komen ook de grote belasteringen van de antroposofie. En wat is het gevolg? Dat natuurlijk degene die het niet kan doorzien, gelooft dat die antroposofen allerlei duivels zijn. Wie dat niet doorzien kan, gelooft natuurlijk de autoriteiten die de onwaarheid zeggen. Dat is waar de antroposofie het allermeest onder lijdt, dat men overal onwaarheid over haar vertelt, terwijl zij eenvoudig erop uit is de feiten juist te zien en waarachtige wetenschap is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit – Dornach 5 januari 1923 (bladzijde 209)

Eerder geplaatst op 23 augustus 2012

7 gedachtes over “Dat is waar de antroposofie het allermeest onder lijdt, dat men overal onwaarheid over haar vertelt  

 1. “Dat is waar de antroposofie het allermeest onder lijdt, dat men overal onwaarheid over haar vertelt, terwijl zij eenvoudig erop uit is de feiten juist te zien en waarachtige wetenschap is.”

  De antroposofie lijdt heden ten dage het meest onder zichzelf. De ervaring leert dat antroposofie wordt neergezet om een ideaal beeld te bereiken maar dat de praktijk een ander beeld laat zien dan dat er vanuit de antroposofie zou zijn. Vooral de Vrije Scholen in Nederland hebben hier heel veel last van. Vrije school wanneer het uit komt en regulier in de praktijk uitvoering. Antroposofie is meer dan alleen regels hanteren “hoe het moet”. Het vraagt om continue aandacht en bewustzijn in iedere actie wat neer komt op belijden vanuit het hart wat geheel vervult is van de gedachten en gevoelens die overeenkomen met wat antroposofie genoemd wordt.

 2. Antroposofie in de praktijk belijden betekend heden ten dagen gewoon “pijn lijden”. En die pijn zit hem bij mij dan in de moeite die ik moet doen om bij mijn gevoel te blijven van eerbied en devotie. En de ander zien als een deel van mijzelf in deze “boze buitenwereld” blijf ik dus ook een echte uitdaging vinden. Over het algemeen houden mensen niet van pijn, dus in de verdieping komen vraagt dan best veel kracht en moed om inderdaad te blijven staan voor waarheid.

  1. Bij mij zit de pijn ergens anders, namelijk dat het bij de antroposofie soms wel lijkt dat zowat alles verkeerd is. Alcohol gebruiken bijvoorbeeld is zowat een doodzonde, als je het zo leest. Nu houd ik niet van bier en sterke drank, dus dat komt wel goed uit. Zo zijn er wel meer dingen, maar ik wil er niet te uitvoerig over uitweiden, want dan wordt het weer zo’n langdurige en tijdrovende discussie.

   1. Jack

    Nou ja, Steiner laat precies zien wat de gevolgen zijn, als men alcohol drinkt, maar een doodzonde is het niet bepaald en verbieden doet hij het al helemaal niet.Als je meditatieoefeningen doet, dan ga je opeens beseffen, dat alcohol daarbij in de weg staat en alles afbreekt in je ziel, wat je had opgebouwd.

 3. Martin

  Met een zekere regelmaat reageer ik op zgn “wetenschappelijke” artikelen en probeer mensen aan het denken te krijgen of in ieder geval tegenspel te bieden. Kenmerkend is dat men zich inderdaad afwijzend opstelt en daarna gaan andere inzenders met elkaar, op het absurde af, in conflict over de standpunten van die inzenders. Maar zelden gaat het over (de) waarheid en evengoed zelden reageert de schrijver van dat artikel.

 4. In de tekstuele samenhang (titel) is het ook interessant om te weten dat Steiner de antroposofie ook wel beschreef als een wezen “antroposofia”. Dit wezen is in staat om te lijden. Een wetenschap op zich zou natuurlijk niet kunnen lijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s