Het juiste medicijn en de juiste vragen

Dat is juist bij de goede medicijnen zo belangrijk, dat de arts niet alleen weet: voor deze ziekte gebruik ik dit of dat, maar dat hij weet wat hij aan de individuele patiënt vragen moet. Dat is de grootste medische kunst, dat als een ziekte zich voordoet, men aan de patiënt de juiste vragen stelt, dat men hem tot op zekere hoogte kent. Dat is van zeer groot belang. Het is bijvoorbeeld merkwaardig, dat men artsen treft die over een patiënt spreken en als men ze vraagt: Hoe oud is hij? – dat hebben ze hem helemaal niet gevraagd! Maar dat is immers zo belangrijk, dat men een vijftigjarige heel anders, wanneer ook met dezelfde middelen, moet behandelen dan een veertigjarige. Men moet dan niet allen maar zo schematisch zijn, dat men zegt: voor die en die ziekte is dat en dat middel goed. Het is een heel groot verschil of u iemand, die voortdurend met diarree rondloopt, met een middel wilt helpen, of dat u iemand wilt helpen, die voordurend met verstopping rondloopt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit – Dornach, 27 december 1922 (bladzijde 169-170)

Eerder geplaatst op 17 augustus 2012

5 gedachtes over “Het juiste medicijn en de juiste vragen

 1. leonieheine

  Het is droevig te weten dat dit onder onze artsen niet niet het geval is.Ik heb mij wezenloos gezocht naar een antroposofische arts en toen ik er een had gevonden. ….zat hij te pendelen voor mijn medicatie, ook was zijn gids Michael en ik had drie gidsen. Dit was dus een man met een jarenlange praktijk als huisarts .Ik ben nu bij een klassiek homeopaat en daar is nog die aandacht voor de mens.

  1. Nu moet ik wel zeggen, dat het voor artsen ook lang niet gemakkelijk is. Het is in de regel al vrij moeiljk om een medicijn voor een of andere ziekte te bepalen. Als een arts dan ook nog rekening moet houden met de leeftijd van de patiënt en of hij verstopping heeft of diarree of allerlei andere dingen, zoals of de patiënt ook nog andere medicijnen gebruikt enz. enz., dan mag een arts voor elke patiënt wel een halve dag uittrekken, terwijl hij het nu in de regel in 10 minuten moet doen.
   Het beste zou nog zijn dat iedereen boven de pakweg 50 jaar een privé-arts zou hebben. 🙂 Hoewel…Michael Jackson had een peperdure privé-arts, maar evengoed liep het nog zeer dramatisch in de soep.

   1. leonieheine

    Ja ik snap jouw punt,maar mijn oude antroposofische arts kon via de waarneming en Door bepaalde vragen te stellen , een uitstekende diagnose stellen. Hij had dar ook niet veel tijd voor nodig ook omdat hij je al grondig had leren kennen van vorige bezoeken.

 2. Dat is dus iets heel anders dan de expertsystemen,waarbij men een soort database maakt van de bevindingen van veel artsen en deze in de computer stopt. Ipv de individuele patient te bezien wordt daar dus een statistisch mensbeeld tot autoriteit verheven.

 3. henri

  Vele artsen vragen niet eens hoe je leeft, je beweegt ,gezond eet , etc ..direct de protocollen en computerdiagnoses , bloedonderzoek en op basis daarvan de diagnose zonder boe of ba .. met gevolg een ziekte wordt je zomaar aangewreven op basis van techniek en intellect , niet op basis van aanvoelen , gesprek en intuitie . Ook mijn dokter is overleden,men noemde hem de wonderdokter, genas kanker met homeopathie , las de boeken van Deepak Chopra etc en voelde onmiddelijk iemand aan . Een medium zei eens ‘ja, die had een trance band met sommige patienten ‘ want ik wist dat hij een BDE gehad had .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s