Er is niets slechter voor het kind dan het te vroeg, vóór de geslachtsrijpheid, aan een zoge­naamd eigen oordeel te laten wennen

U weet dat tussen het zevende en het 14e, 15e jaar, wanneer de geslachtsrijpheid aanbreekt, in het kind de kracht leeft die omschreven kan worden als de kracht om te hande­len op gezag van autoriteit. Voor het kind bestaat er niets beters dan datgene wat het onderneemt te doen omdat door het kind vereerde mensen in zijn omgeving zeggen: dat is goed, dat moet gedaan worden. – Er is niets slechter voor het kind dan het te vroeg, vóór de geslachtsrijpheid, aan een zoge­naamd eigen oordeel te laten wennen. In de toekomst zal tus­sen het zevende en 14e jaar het gevoel voor autoriteit veel intensiever ontwikkeld moeten worden dan in het verleden het geval was. De opvoeding zal in deze jaren steeds bewus­ter moeten worden gericht op het doen ontwaken van een zuiver autoriteitsgevoel in het kind; want wat het kind zich in deze jaren eigen moet maken, zal de basis vormen voor wat volwassenen in het sociale organisme zullen ervaren als de rechtsgelijkheid die ieder mens toekomt. Gelijke rechten zul­len er alleen langs deze weg kunnen komen, want de mensen zullen als volwassenen nooit rijp worden voor het gelijke recht van de mensen wanneer in hun kinderjaren niet het gevoel voor autoriteit is aangelegd. In het verleden moge een veel geringere graad van autoriteitsgevoel volstaan hebben; in de toekomst zal dat niet voldoende zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 296 – Die Erziehungsfrage als soziale Frage – Dornach, 9 augustus 1919 (bladzijde 19)

Ook te vinden in het (waarschijnlijk niet meer verkrijgbare) boek Opvoeden en onderwijzen als sociale opgave. Vertaling John Hogervorst en Hanneke Nelemans. Met dank aan Pieter Witvliet, die het boek scande en mij per e-mail stuurde.

Advertenties

7 gedachtes over “Er is niets slechter voor het kind dan het te vroeg, vóór de geslachtsrijpheid, aan een zoge­naamd eigen oordeel te laten wennen

 1. Dit is een opvallend bericht voor deze tijd. Vooral mijn generatie heeft de kinderen opgevoed met het zogenaamde ‘medezeggenschap principe’.
  Vooral niet autoritair, zo’n opvoeder was ik ook en daar heb ik achteraf last van gehad, maar vooral de kinderen denk ik.
  Je ziet het nu bij de ‘Marokkaanse’ jeugd, de jongetjes die als prinsen worden behandeld door hun moeder en zusjes. Ze gaan op acht jarige leeftijd mee naar autoriteiten om het woord te doen voor moeder of vader die de taal niet goed machtig zijn. Ze zijn mede daardoor op zo’n voetstuk geplaatst dat ze ieder respect voor autoriteit verloren hebben, met de nu bekende gevolgen.
  Door bovenstaande tekst wordt het mij nu duidelijker.
  Groet!

 2. leonieheine

  Het is wel treurig gesteld dan voor de kinderen in deze tijd.Ik herinner mij verschillende vereeringen

  . Kinderen hebben nu idolen en hun voorbeelden in en via de media.

 3. Jullie zetten mij wel aan het denken, want ik begin me nu pas eigenlijk af te vragen wat Steiner hier bedoeld met autoriteit.
  Ik neem aan dat hij niet bedoelt dat men streng en bazig moet optreden tegen kinderen. Dat is maar goed ook, want heel veel ouders en opvoeders moeten daar tegenwoordig niets van hebben. Ik denk dat hij bedoelt dat er een soort vanzelfsprekend vertrouwen en respect voor de opvoeders zou moeten zijn en dat de kinderen dit uit zichzelf navolgen en graag op hun gezag willen aannemen, zonder dat er altijd langdurig over gepraat en gediscussieerd met worden.
  De bekende spreuk van Krishnamurti: ‘Voed jezelf op en laat je kinderen met rust’ klinkt eigenlijk zeer anti-autoritair, maar ik denk toch dat Steiner het er zeer mee eens zou zijn.

  1. henri

   Streng en bazig kan ook extreem zijn, maar ik versta wel duidelijk dat de kinderen moeten leren te luisteren en opkijken , eerbied en respect leren te betuigen naar hun ouderen , leraren en opvoeders . Juist het tegendeel is thans van kracht vooral bij de freethinkers.

 4. John

  Rudolf Steiner, Opvoeden en onderwijzen als sociale opgave is gewoon verkrijgbaar, en voor een prijs waarvoor je het niet kunt scannen. Via elke (antroposofische) boekwinkel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s