Karma/Erfelijkheid (2-slot)

We zullen dit in detail nagaan en daartoe naar onze hersenen zien. Als we dit instrument van ons voorstellings- en gedachtenleven beschouwen, dan erven wij het als fysiek instrument vanuit de lijn van onze voorouders. Het is zo in zijn fijnere windingen en kronkelingen gevormd vanuit de rij van onze voorvaderen. Tot op zekere hoogte zal de ziel altijd door innerlijke kracht kunnen overwinnen, wat niet bij haar past, en zijn werktuig aan zijn krachten kunnen aanpassen; maar slechts tot op zekere hoogte. De sterkere ziel kan dat meer, de zwakkere ziel kan het minder. En hebben wij door omstandigheden die kunnen voorkomen, de onmogelijkheid door onze zielskrachten de tegenwerkende gesteldheid en organisatie van de hersenen te overwinnen, dan kunnen wij het instrument niet naar behoren hanteren. Dan treedt op wat we zouden kunnen noemen: de onmogelijkheid dit instrument goed te gebruiken, in zekere zin een geestelijke afwijking, een geestelijke ziekte, zoals men het noemt. Er komt ook aan de dag, wat men een melancholisch temperament noemt, doordat bepaalde delen in ons organisme niet overwonnen kunnen worden door de krachten van de ziel die daartoe niet sterk genoeg zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 107 – Geisteswissenschaftliche Menschenkunde – Berlijn 26 januari 1909 (bladzijde 211-212)

Eerder geplaatst op 7 augustus 2012

Advertentie

4 gedachtes over “Karma/Erfelijkheid (2-slot)

 1. Tot op zekere hoogte zal de ziel altijd door innerlijke kracht kunnen overwinnen, wat niet bij haar past, en zijn werktuig aan zijn krachten kunnen aanpassen; maar slechts tot op zekere hoogte. / Dat heeft mij altijd gefascineerd ..dat ik slechts tot op zekere hoogte het denken kan versterken en beheersen en dat ik daar erfelijk belast ben, als het ware. Ik kon redelijk meekomen op school, maar ik had een vriend met zo’n helder en wakker verstand, die hoefde niets thuis te leren, één keer horen was genoeg, jaloersmakend. Het denken beheersen heb ik geleerd door de meditatie……dat het is even zwijgt.-:)
  Ik ken in mijn omgeving ook mensen met een verstandelijke beperking die ook niet bij machte zijn om daar verandering in aan te brengen. Dan zie je dat ze andere kwaliteiten hebben en die ook verder ontwikkelen, waar het verstand bij in de schaduw staat.
  Dat is ook mijn troost: ik heb geen talloze citaten en mooie gedichten van anderen paraat, maar kan het wel doorvoelen en met mijn verstand het licht erop doen schijnen. Het karma geeft ook aan waar het zwaartepunt in dit leven ligt, de uitdaging om bepaalde kwaliteiten te ontwikkelen en ook uit te dragen op de manier die bij je karma past./
  ———————————————————
  Henri… je wordt bij mijn laatste publicatie in de reacties genoemd!
  ——————————————————————————
  Cheesecurve klopt het kpn.mail op je site nog wel?
  ————————————————————
  Groet!

  1. henri

   Ik moet ze nog alle drie lezen ,Jan , je liep wel wat hard van stapel de laatste dagen …

   Bovenstaand citaat is mij heel duidelijk . Heb er eigenlijk zelf mee te maken en heb een melancholisch temperament ..Maar Steiner spreekt hier over sterke en zwakke zielekracht en bedoelt waarschijnlijk wel de wilskrachten van het ik die in het astrale lichaam doorwerken Maar ik meen ook dat de opvoeding , ttz de gekozen ouders er een belangrijke rol in spelen ,die kies je toch ook ivm het volgende leven als je nog niet geboren bent , in het voorgeboortelijke leven .

 2. walterhebing

  Ik denk dat het omgekeerde geldt. En Jezus bad! Bron van Zijn, die ik ontmoet in wat mij ontroert. Ik geef u een naam opdat ik u een plaats kan geven in mijn leven. Bundel uw licht in mij – maak het nuttig. Vestig uw rijk van eenheid nu, uw enige verlangen handelt dan samen met het onze.
  Geef ons wat we elke dag nodig hebben aan brood en aan inzicht.
  Maak de koorden van fouten los die ons vastbinden aan het verleden,
  opdat wij ook anderen hun misstappen kunnen vergeven. Laat oppervlakkige dingen ons niet misleiden. Uit u wordt geboren:
  de alwerkzame wil, de levende kracht om te handelen,
  en het lied dat alles verfraait en zich van eeuw tot eeuw vernieuwt.
  Met andere woorden: Zelfs Jezus erkent dat de verbinding met de bron van ons leven alleen gelegd kan worden door ontroering, jammer genoeg zijn woord- en beeldkunstenaars met dit gegeven aan de haal gegaan en hebben de individuele beleving tot een universele verheven.Waardoor ontroering meer vervoering wordt.
  Jan Verduin geeft in zijn artikel een droom weer, waarin ontroering verpakt zit, namelijk:
  Ik kom in het bedrijf van één van de mensen waar ik mee wil samenwerken en praat uitgebreid met hem over onze plannen.Tijdens ons gesprek is hij bezig een lam te slachten, hij heeft het vel bij de hals al los gesneden.
  Steeds wend ik mij af van dit afschrikwekkende beeld, ik kan de blik uit de werkelijk prachtige ogen, die het grootste deel van het gelaat beslaan, niet langer verdragen. Ik zeg tegen de man, dat ik niet kan begrijpen dat hij tot zoiets in staat is. Haastig loop ik weg en sla de deur achter mij dicht.Ik voel mij ziek, diep gekwetst en verontwaardigd. Achterom kijkend, zie ik het lam voor de glazen deur staan, het kijkt mij met een zeer bedroefde blik diep aan. Een blik die zei: “Waarom laat je mij in de steek?” Ik voelde mij als verlamd en machteloos.——
  Ik denk dat de Ziel een Ballon is, gevuld door woorden, één waar woord en de ballon loopt leeg. Jezus zei: Zijt Gij dan niet meer dan de vogels? Ik zeg: “De dag biedt meer dan de mens vermag”. Tussen Jezus en mijn uitspraak zitten 2000 jaar, ik voel met Jezus uitspraak mee, we denken meer aan de dag van morgen dan aan de dag vandaag.
  Nederland neemt met F16 tiens deel om Isis uit te schakelen. Jan Verduin spreekt aldus: De vuurinitiatie staat in de eerste plaats voor inzicht. Waardoor de “sluier van Isis”, de sluier die de geestelijke wereld bedekt, beetje bij beetje wordt opgeheven, verbrand door het vuur van Inzicht.
  De vraag is of dat waar is? Immers de snelheid van de levensgeest is toch sneller dan de geest van de materie!
  Ik vind dat Steiner Jezus beroofd heeft van zijn wortels en hem andere wortels heeft gegeven!
  Jan Verduin:Droombeeld:”De stoppen sloegen door en het licht ging uit. Ik ga een ruimte in en zie dat de meterkast stuk is, een deel staat in brand. Het is geen gewoon vuur, het is hetzelfde als de energie die vrijkomt bij atoomsplitsing, een onaards vuur.Ik probeer het met mijn handen te repareren voordat het te laat is. Tot mijn verbazing is het geen vuur meer dat mij nog verbranden kan, eigenlijk geen vuur, maar een soort energie die zijn vernietigende kracht verloren heeft. Maar nog wel de stoppen kan doen doorslaan als ik er geen rekening mee houd.We dragen een kracht in ons waarmee we alles kunnen vernietigen of….helen!
  Mijn werkelijkheid: Ik ga ’n ruimte in, het licht en de muziek gaat uit! En zie de dat stoppen doorslaan bij mijn aankomst!
  In deze optiek denk ik aan Kundalinikracht, de stoppen branden door omdat wezenlijke bronnen meer energie vragen dan ter plekke voorhanden is, een soort onweer!
  De mens zal met zijn ontroering moeten dealen alvorens hij op de vlucht slaat in vervoering. Verleden en toekomst vallen dan samen in de geboorte van een enkel kind(heden), waar ook ter wereld geboren! De wedergeboorte van het Kerstkindeke Jezus, waarop al zoveel claims lagen alvorens het geboren werd, dat hij onnatuurlijk geboren is! Steiner deelde zijn ziel gewoon op in twee delen, ik zie dat niet zo, wat Karma betreft!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s