Over koorts

De koorts is geen ziekte, maar de mens roept vanuit zijn gehele organisme de som van zijn krachten samen om de schade aan het lichaam weer te herstellen. Deze opstand van het hele organisme tegen de schade drukt zich normaal gesproken uit in koorts. De koorts is het weldadige, het genezende bij de ziekte. Het afzonderlijke beschadigde lichaamsdeel kan zich niet genezen, het moet van andere zijde de krachten krijgen toegevoerd, en dat heeft zijn uitdrukking in de koorts.

Bron: Rudolf Steiner – GA 107 – Geisteswissenschaftliche Menschenkunde – Berlijn 21 december 1908 (bladzijde 155)

Eerder geplaatst op 3 augustus 2012

4 gedachtes over “Over koorts

 1. henri

  Steiner vertelt elders dat koorts eigenlijk ,spiritueel gezien in verband staat met ‘vorige aardelevens’ . Net zoals koper en kwikzilver een 1 ste en 2 de kosmische mens oproepen, roept het metaal zilver een nog diepere bewustzijnstoestand op .Deze heeft nu juist te maken met het fenomeen ‘warmteimpulsen ‘ in het bloed en koorts en voert terug naar vorige levens.

  citaat :” Het geheim van de warmte in het bloed is het geheim , het mysterie van het zilver “.
  ander citaat :” Wat is koorts ? Spiritueel gezien is koorts het resultaat van het verbreken van de normale band van het menselijke organisme met de nog doorwerende aardelevens “.

  Pathologisch wordt door ziekte het verband verbroken met vorige levens , want zo zegt Steiner , normaal ben je zodanig verbonden ( met je vorige aardelevens) dat je door deze verbinding juist je karma kan volbrengen door de verbinding met je vorige aardelevens .

  Therapie met zilver is aangeraden . [ zie R Steiner , ‘Het bewustzijn van de ingewijde ‘, 5 de voordr GA 243 ]

  1. Haike

   Is ijlen ook een vorm van doorbreking van die verbinding? Ik heb dat 2 keer gehad, een keer als klein jongetje van 8 toen ik zwaar pfeifer had, en koorts. Ik kon mijn moeder zien en horen, maar begreep totaal niet wat ze tegen me zei, desondanks zag ik haar van angst en wanhoop vertrokken gezicht, maar ik reageerde daar niet op. En twee jaar geleden liep ik een longontsteking op naar aanleiding van een met spoed verwijderde blinde darm, ik had 41,2º koorts en begreep totaal niet meer wat er aan de hand was…

   1. henri

    Ik herinner mij van enkel keren uit te treden tijdens koorts , vroeger als kind , maar ervaar het nu ook als weldadig ondanks dat het ergens met een soort van lijden (door de ziekte) te maken heeft ,en neem nooit iets om de koorts te verlagen , ook niet bij griep Steiner beschrijft het ook ergens als een tweede bewustzijn .

 2. Roger

  Vroeger nog wel eens koorts gehad, de laatste 25 jaar niet meer.
  Ik kan me nog goed herinneren hoe sterk ik mij met de geestelijke wereld verbonden voelde tijdens een hevige koorts. Bij ’t beter worden, voelde ik mij weer opgesloten worden in m’n lichaam, aardebewust en hemels afgesloten, niet zo leuk vond ik destijds !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s