De 19de eeuw zal in de geschiedenis der mensheid als de meest materialistische eeuw worden beschreven  

De 19de eeuw zal eens in de geschiedenis der mensheid als de meest materialistische eeuw worden beschreven. Hoe diep de 19de eeuw in het materialisme verstrikt was, daar kunnen de mensen van de 20ste eeuw zich in het geheel geen voorstelling maken; pas later zal dat mogelijk zijn, als de mensen weer spiritueel geworden zijn. Alles, ook het religieuze leven, is doordrongen van het materialisme. Wie vanaf een hoger plan een blik kan werpen op de ontwikkeling, die weet dat in de 40er jaren van de 19de eeuw een bijzonder dieptepunt was in het geestelijk leven. Wetenschap, filosofie en religie waren gegrepen door het materialisme.

Bron: Rudolf SteinerGA 104a – Aus der Bilderschrift der Apokalypse des Johannes –  Kristiania (Oslo) 8 mei 1907 (bladzijde 34-35)

Zie ook: Waarom moest de geestelijke blik verduisterd worden? 

De menselijke vermogens ontwikkelen zich zo dat het ene altijd op kosten van het andere gekocht moet worden

Helderziend verleden – Duister heden – Helderziende toekomst

Eerder geplaatst op 21 juli 2012

Advertentie

11 gedachtes over “De 19de eeuw zal in de geschiedenis der mensheid als de meest materialistische eeuw worden beschreven  

  1. Bernard

    Ik denk dat Steiner hier wel een inschattingsfout heeft gemaakt. Het materialisme heeft in de 19e eeuw weliswaar behoorlijk voeten aan de grond gekregen, maar was in de 20e eeuw nog veel harder aanwezig, ook in het religieuze leven en leidde in het begin van de 21e eeuw tot een materiële en religieuze crisis die nu nog voortduurt. We mogen hopen dat we door deze crisis heen een meer kosmisch-spirituele visie ontwikkelen.

    1. Dat geloof ik ook wel, Bernard, dat het materialisme in de 20e eeuw nog harder aanwezig was, maar er waren voor zover ik weet in de 19de eeuw veel minder spirituele bewegingen. De theosofie kwam pas in het eind van de 19de eeuw en de antroposofie in het begin van de 20ste eeuw. En vandaag de dag zijn er nog talrijke andere spirituele impulsen, zoals New Age en ik weet niet wat allemaal nog meer. In de boekhandels en op internet duizelt het een mens zowat wat er allemaal te krijgen is over helderziendheid, reincarnatie, yoga, Bagavath Gita enzovoort. Maar daar weet ik verder niets van af, ik bemoei me er niet mee, ik heb miijn handen vol aan Steiner.

    2. Ik heb het idee dat Steiner hier vooral sprak over het hoogtepunt van theoretisch materialisme te onderscheiden van praktisch materialisme, waarvan we in de 20e eeuw inderdaad reeds verschikkelijke ‘staaltjes’ hebben gezien. And the beat goes on wat dat aangaat. Aan de andere kant of beter gezegd daar doorheen heb je natuurlijk het spiritualseringsproces op algemeen mensheidsniveau dat zich inzette vanaf 1899 en de intrede van een nieuwe tijdgeest (Michaël) vanaf rond 1879. Ook in die zin juist geen IS – Islamitische Staat (in Irak en de Levant) en dergelijke.

      Clashes and changing processes with materialism as a neccesary and vital turning point. Vergelijkingsmateriaal: de laatste drie alinea’s, inclusief het muziekblokje aldaar daaronder, van mijn blogbericht Gezamenlijke verantwoordelijkheid (Cahier, 11-5-2014).

      Muziek
      The Man is too Strong – Dire Straits

      Zo en nu naar het Steinerweekend.

    3. henri

      De naweeën zijn vaak vele malen erger ,vooral op fysiek niveau als ‘uitwerking van het denken in de 19 de eeuw .
      Het materialisme kende gestaag opgang vanaf de 15 de eeuw tot aan eind 19 de . Michael wierp de demonen uit de astrale wereld naar de fysieke aarde [ zie boek ‘De val van de Geesten van de Duisternis , GA 177 ] ,vandaar de konsekwenties waarmee wij nu te maken hebben ,en die vaak in erge uitspattingen zoals nu [ WTC, ISIS etc ] te zien zijn .Overigens het materialisme zal nog enkele eeuwen ( een 4 a 5 tal waarvan er nu al 1 voorbij is ) aanhouden ,en waarschijnlijk is het ergste nog niet bereikt , zoals Steiner ergens meldt .

  2. http://mobiel.nu.nl/wetenschap/3888351/veel-water-aarde-ouder-dan-zon–.html
    De wetenschappers hebben ontdekt dat een deel van het water ouder is dan de zon.
    Hoe vele nieuwe ontdekkingen worden geïnterpreteerd is een ander verhaal.
    Graag wilde ik deze opmerkelijke ontdekking delen.
    Indachtig het feit dat de huidige zon van de aarde is afgescheiden.
    o.a.
    http://books.google.nl/books?id=pO-WEd8CN8cC&pg=PA244&lpg=PA244&dq=afscheiding+zon+uit+aarde&source=bl&ots=VTCgcxWZvB&sig=QzMQwfWxGHyC3MnRrC7Ca_rpWEY&hl=nl&sa=X&ei=9I8mVN7dGMrVavOvgNgD&ved=0CCMQ6AEwAA#v=onepage&q=afscheiding%20zon%20uit%20aarde&f=false

    1. Ik vraag me af of men rekening houdt met de aggregatietoestanden van water. Als we uitgaan van een eens vurige aarde, dan kon daar water in de huidige vorm niet bestaan, maar wel in nevel of gasvorm. Steiner vertelde al dat voor de zondvloed in atlantische tijd de verhouding lucht en water gans anders was, bijv.pas in de tijd van Noach werd de allereerste regenboog gezien. Luchtvoertuigen konden toen in deze ndere atmosferische omstandigheden zich in deze atlantische tijden voortbewegen etc. De huidige natuurwetenschap houdt geen rekening met andere fysische en geestelijke condities van toen. Steiner gaf ook wel eens het voorbeeld dat de wetenschap een hart kon bestuderen en dan gevolgtrekkingen kon trekken hoe dat hart een eeuw geleden functioneerde en over een eeuw zou functioneren, alleen dat in het eerste en tweede geval het hart niet meer bestaat wordt dan buiten beschouwing gelaten.

  3. Materialisme is één van de twaalf beschouwingsrichtingen en valt als zodanig niet af te keuren. Integendeel. Het is juist bijzonder waardevol dat de materiële kant van het leven tegenwoordig volle aandacht krijgt, maar in acht nemen van juiste proporties en verhoudingen is daarbij uiteraard wel zeer van belang. De wereld en de mens uitsluitend door het oog en de mal van bijvoorbeeld dynamisme of mathematisme of psychisme of andere wereldbeschouwingsrichtingen willen bekijken en persen, zou evenzeer tot vertekende beelden en scheefgroei met allerlei nare en tragische gevolgen van dien leiden. Daarom is een goetheaanse benaderingswijze waarmee in connectie met alle mogelijke wereldbeschouwsrichtingen en wereldbeschouwingensstemmingen bewegelijk denken en werkelijkheidsgetrouw waarnemen en oordelen aan de dag wordt gelegd, onverminderd actueel en van waardevol. Vanaf volgende maand, ergens in de maand oktober, zal dit regelmatig en passant (soms expliciet) aan de orde gaan komen op een nieuw weblog waarin ruimte zal worden gemaakt voor tekstcitaten uit Johann Wolfgang Goethe’s Sprüche in Prosa, becommentarieerd door Rudolf Steiner.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s