Het egoïsme: een krachtig beschermingsmiddel

Het egoïsme is een kracht die niet door de goden in de mensennatuur is geplant, opdat de mens ze zonder meer zou verloochenen of ontkennen. Het egoïsme behoort zelfs tot de meest wezenlijke dingen, waardoor de mens werkt. Als we de redenen voor het egoïsme zoeken, als we ons afvragen: Waarom hebben de goden, de goede goden, de mensen de zelfzucht ingeplant? -, omdat dit zo iets afschuwelijks is naar de mening van veel mensen, dan krijgen we vanuit de geesteswetenschap het antwoord, dat het egoïsme een zeer krachtige bescherming is tegen wat er met de mensen in de wereld zou gebeuren, als hij deze zelfzucht niet zou hebben. Weet u wat de mensen het beste er tegen beschermt om bepaalde zeer slechte krachten te gebruiken, waarvan we zo meteen zullen spreken? Het zou gemakkelijk zijn voor iemand, die zelf zwarte magie zou willen bedrijven, een mens als leerling aan te nemen en deze leerling bepaalde handelingen en werkwijzen van de werkelijke zwarte magie bij te brengen: hij zou in de meest verschrikkelijke wijze in de wereld kunnen werken. De meesten zouden dat echter niet zonder meer doen. En weet u waarom niet? Om de eenvoudige reden, dat zij bang zijn, dat ze voor hun eigen persoonlijkheid bevreesd zijn. Ze bespeuren een weinig van de gevolgen in de geest en ze zijn daar zelfzuchtig bang voor. En dat is zeer goed, dat zij bevreesd zijn en daarom van die zaken weg blijven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 101 – Mythen und Sagen Okkulte Zeichen und Symbole – Berlijn, 21 oktober 1907 (bladzijde 119-120)

Advertentie

15 gedachtes over “Het egoïsme: een krachtig beschermingsmiddel

  1. Haike

   Ik neem aan dat je mensen bedoeld die ondanks het bovenbeschrevene door Steiner toch aan de gang gaan met dat soort duistere zaken? Ik denk het wel. Ik heb me altijd voorgenomen om Ahriman te omarmen als ik hem tegen zou komen…

   1. henri

    Ik kan je hier wel niet erg genoeg waarschuwen ,want R Steiner zei eens, loop hem niet achterna, het is niet omdat het boze of kwade er moet zijn ter wille van de mensheidsontwikkeling dat je moet denken dat je Ahriman moet achternalopen, een dat is heéeel ver weg van… omarmen ! Overigens Lucifer is stukken beter dan Ahriman, ( komt ook van Steiner) die zou je dan beter nog omarmen ., maar ik ga ervan uit dat je het symbolisch bedoelt .

   2. Haike

    Ik denk eerder dat hij mij achterna loopt dan omgekeerd, mijn gevoel zegt me dat hij me eerder kwijt dan rijk is, maar misschien ben ik zo naïef dat ik wat zaken mis, ik zal je waarschuwing ter harte nemen…

 1. henri

  Ik vindt dit stukje ‘ op zich’ weinig betekenisvol en eigenllijk een beetje onvolledig . maar versta het wel , je zou eigenlijk moeten weten wat erachter komt .
  Want eigenlijk vraag je je af, waarom zijn ze er dan zo bang , als ze toch maar een weinig gevolgen bespeuren ? er is toch immers zoveel zwarte magie in de wereld, heel Indonsië ( om maar een land te noemen) zit er bijv al vol van , van dat voedoo gedoe , zegt Steiner daar dan verder niets over .?
  Dat egoisme uiteindelijk een bescherming is tegen de geestelijke wereld ( lees ik met veel moeite omwille van mijn onkunde van Duitse taal uit de volgende zinnen ), kan ik akkoord mee gaan voor degenen die niet voorbereid zijn waarover het gaan, en zomaar zouden gaan experimenteren , misschien is het dat wat hij bedoelt .

  1. Vermoedelijk bedoelt Steiner met dat ‘een weinig bespeuren van de gevolgen’, dat de mensen wel enigszins bespeuren in hun gevoel of geweten dat het bedrijven van zwarte magie voor henzelf slechte gevolgen zal hebben, maar dat ze het in hun onderbewustzijn veel beter weten en er daarom bang zijn en er van weg blijven.

 2. Ik herken hier de angst om de controle over mijzelf en mijn leven te verliezen die mij er immer van weerhouden heeft om drugs te gaan uitproberen of meditatieve oefeningen waarbij je je ik uitschakelt en je allerlei wijsheden gaat produceren waarvan je niet weet wat er waar van is of waar ze vandaan komen. Ook voor esoterische scholen die je een inwijding zouden kunnen aanbieden pas ik op voorhand. Dan blijf ik maar gewoon wie ik ben.
  Wel heb ik me heel intensief verdiept in de astrologie en kan ik goed een horoscoop duiden en prognoses aangeven. Maar dat betekent bij iedere horoscoop noest denkwerk, waardoor ik echt niet kan concurreren op de voodoo-markt waar iedere waarzegger zijn uitspraken van boven (of beneden?) ingegeven krijgt of uit zijn duim zuigt.

  1. Haike

   Een portie gezond egoïsme, daar is niks mis mee, dat maakt dat je jezelf goed bij elkaar houdt. Pas als het egoïsme gaat overheersen en je over de rug van een ander zaken gedaan krijgt, kun je er vraagtekens bij zetten…

 3. Als je je egoisme kunt verwijden zodat de hele mensheid er in past, dus dat je je niet alleen druk maakt om je eigen aangelegenheden,maar die van de mensheid (en natuurlijk ook de aarde en de natuur etc.) dan mag het wel weer 🙂

  1. Egoïsme gaat in eerste instantie om zelfbehoud. Je moet niet over je heen laten lopen. En je moet niet meer weggeven dan je kunt missen. Egoisme is een stukje zelfbescherming. Egoisme mag dan altijd als het niet ten koste van de ander gaat.
   Als jij door voldoende egoisme zo sterk wordt dat je iets voor de mensheid kunt betekenen, dan moet je dat zeker niet nalaten. Verder kun je het beter wat dichter bij jezelf houden. Kijk wat mensen van je vragen. Doe iets voor je buurvrouw. Dat werk.

   1. Uiteraard trapsgewijs, jezelf, je gezin, familie, buren, stadgenoten, landgenoten, wereldburgers. Het huwelijk is trouwens best een goede oefenplaats om je egoïsme te leren overwinnen. Meestal weet je zelf niet eens dat je een egoïst bent, maar andere mensen kunnen het je wel terugspiegelen.

 4. Haike

  Als we het dan toch over egoïsme hebben, vindt ik Marco van Basten daar een prachtig, positief recent voorbeeld van. Het is niet goed voor mij om hoofdtrainer te zijn, ik doe een stap terug, maar wel in een richting die goed is voor hem, (en waarschijnlijk zijn naaste omgeving) je merkt ook dat er respectvol op gereageerd wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s