Interesse en erotiek

Als men ziet dat de erotiek in een bijzonder schrikbarende mate op deze leeftijd (Steiner spreekt hierover de leeftijd van ongeveer 14 tot 18 jaar) naar voren komt, dan hebben de leraren daaraan schuld, doordat ze oersaai zijn en geen interesse wekken. En wanneer de kinderen geen interesse in de wereld hebben, ja, waaraan zullen ze dan denken? Aan niets anders dan wat in hun lichaam, in hun hart, hun buik, in hun longen werkt, als er op een vervelende wijze over wiskunde, geschiedenis enzovoort gesproken wordt. Door de afleiding naar interesse in de wereld is dit enkel en alleen te voorkomen, en daarop komt het ontzettend veel aan. In feite heeft bij het overheersen van de erotiek, bij dit te veel aandacht voor de erotiek van de kinderen in deze leeftijdsgroep, als ze nog op school zitten, dan altijd de school daaraan schuld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 302a – Erziehung und Unterricht aus Menschenerkenntnis – Stuttgart, 21 juni 1922 (bladzijde 85-86)

6 gedachtes over “Interesse en erotiek

  1. Lucies

    Persoonlijk vind ik deze uitspraak van Steiner te ver gaan! Helemaal in het licht gezien van deze tijd en het huidige onderwijs. Als ik zie hoe collega’s van mij zich inspannen om hun lessen aantrekkelijk te maken en dan toch nog moet constateren hoeveel desinteresse er soms nog is bij de leerlingen!
    Tegenwoordig is de invloed van buitenaf (YouTube, computers) en het effect óp de jeugd dusdanig groot voor de kinderen , dat dit niet meer aan de leraren verweten mag worden.

    1. Ja, ik vind dit ook wel wat al te drastisch gezegd. Want men kan iets nog zo interessant brengen, dan zijn er altijd nog genoeg mensen die het niet interesseert. Het beste bewijs daarvoor is wel Steiner zelf. Men kan niet zeggen dat hij oninteressante dingen brengt, maar evengoed interesseert het heel veel mensen niet.
      Maar ik heb dit citaat hier toch neergezet, want de gedachte dat een mens iets moet hebben wat hem interesseert en bezig houdt, omdat hij zich anders te veel op seks (en misschien ook wel op drank en drugs of zelfs criminaliteit) gaat richten, lijkt mij van groot belang.

  2. henri

    Tussen de 14 en 21 jaar treedt de vorming van het astrale lichaam op, ttz de begeerten , hartsttochten enz , en als dan de interesse niet groot is, van wat en vooral ‘hoe’ het in de scholen gebracht wordt zal dat aanzienlijker bijdragen tot het zich wenden naar begeerten ivm met de lagere chakra s zoals seks , eten , drinken en dgl .

    1. Zeker is het gezin, waarin je opgroeit, erg belangrijk voor de interesse die mogelijk opgewekt op school, ook gevoed wordt. Ik schrok ook van de beslistheid van Steiner ’s uitdrukking. Er is ook zo een groot aanbod… aan allerlei ‘nieuwe speeltjes’ die kinderen bezig houden, weg houden van … Vanmorgen op Klara om 10u00 in Berg en Dal na het nieuws geboeid geraakt door Gerard Bodifee, astrofysicus, filosoof en ik vermoed ook antroposoof. Als ‘zijn Credo’ verwees hij in laatste instantie naar de Bergrede.
      Er is een mogelijkheid om het nog te beluisteren via podcast – misschien interessant.
      http://internetradio.vrt.be/podcast/Klara/rss-31_dber.xml

  3. henri

    Ja, Rita , een interessant stukje om eens naar te luisteren deze man staat zeker heel veel verder dan de klassieke wetenschapper -filosoof in zijn bedenkingen .Vond wel de uitspraak heel mooi die hij zei “,Wij in het heelal , maar ook het heelal in ons “, velen vinden dit vreemd maar dit is wel echt Steineriaans !

  4. Bernard

    Wat betreft die desinteresse bij leerlingen – voor een deel is dat ook een modeverschijnsel bij jongeren. Onder leeftijdsgenoten (peergroup) moet je ongeïnteresseerd lijken, “boeit niet”, je kleren slobberig aandoen, losse slingerende veters uit je schoenen. Daarmee laat je zien dat je je afzet tegen de fatsoensnormen. Kijk naar de kledingaanbiedingen voor jongeren in de modebladen van de Bijenkorf e.d. – de modellen zijn vaak hangende of onderuit gezakte jongeren met verveelde en vaak kritisch-geïrriteerde gezichten.
    Maar heb je ze in een 1 op 1 situatie, dan zijn ze vaak hartstikke geïnteresseerd, willen ze van alles weten en blijken ze een zich ontwikkelende gezonde mening te hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s