Sociale hervormingen mislukken als de mensen zichzelf niet hervormen

Wie in de geestelijke wereld waarneemt, ziet de samenhangen die aan het aardse leven ten grondslag liggen. Hij ziet de mensen, hoe ze samenleven: in diepste ellende de ene, arm en terneergedrukt door arbeid en ontberingen, de andere zwelgend in overvloed, van dit of dat genietend. Men kan zich gemakkelijk voorstellen hoe dat zou zijn te veranderen, als men enkel op het fysieke plan blijft. Dat doen de meesten, die zich tegenwoordig geroepen voelen tot sociaal hervormen. Zij bevinden zich niet in dezelfde toestand als een met succes geopereerde blindgeborene, die plotseling de wereld om hem heen in kleuren ziet, want anders zouden zij achter al het materieel zichtbare de menigvuldigste, verschillende wezens zien. Als zij hun goedbedoelde hervormingsplannen proberen te verwezenlijken, maar daarbij de geestelijke wezens buiten beschouwing laten, dan zal het binnen vijftig jaar nog veel erger zijn dan het ooit tevoren is geweest. Alle hedendaagse sociale idealen zouden in groteske tegenspraak zijn met de zielenwereld, als niet deze zielen, dat wil zeggen de menselijke hartstochten, begeerten en wensen tegelijk een verandering ondergaan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 96 – Ursprungsimpulse der Geisteswissenschaft – Berlijn, 1 0ktober 1906 (bladzijde 83)

Eerder geplaatst op 2 juli 2012

Advertentie

3 gedachtes over “Sociale hervormingen mislukken als de mensen zichzelf niet hervormen

 1. walterhebing

  “Sociale hervormingen mislukken als de mensen zichzelf niet hervormen”. Ben ik helemaal met Steiner eens. Ik kan dan ook niet begrijpen dat hij, net als velen voor hem, een tempelGoetheanum) voor zijn Geest liet bouwen.
  Dat kan er bij mijn Geest niet in, er staan inmiddels zoveel gezwellen(Bank-, verzekerings-, handels-, gerechts-,regerings-, bedrijfs-, gezondheids- en allerlei andere gebouwen, dat er geen natuurlijke ruimte meer is voor ’n kind!
  Toch zegt Steiner: Wat men bewust of onbewust ziet verkrijgt een Kracht! En verwordt, naar mijn mening, een onbewuste macht! Die men meeneemt naar de dood, vermits men er geen korte metten mee maakt!
  Jezus zei het zo! Breek deze tempel af en binnen drie dagen bouw ik een nieuwe! Zijn leerlingen beseften dat er geschreven staat: De ijver voor uw huis zal Mij verteren! Ik zou zeggen: Besef mens dat de hemel uw dak is en de aarde uw vloer en de uiteindes uw muren!
  Waarvoor verstopt u, uw geest in een gebouw, waar het nageslacht zich telkens weer aan vergaapt? Opdat ze in hun volgend leven een nog groter en mooier gebouw bouwen! Welk gebouw is hoger dan de Mont Everest, mooier en dient het leven op aarde meer dan deze berg?
  Willen we ons nageslacht, dus uiteindelijk onszelf, een pure blik op Godsschepping gunnen, behoren al de tempels van onze Geest buiten hun blikveld te houden! Makkelijkste is om hen teniet te doen. Ik heb daarnet de link van Jan Verduin aangeklikt, ik vind hem echter te makkelijk over het fundamentalisme denken! In beginsel hebben ze gewoon gelijk, wij hebben de beeldenstorm ook in Nederland gehad! Ik wil niets goedpraten, maar men dient zich er wel van bewust te zijn dat alle beelden hun eigen uitstraling hebben en niet stroken met de manifestaties van de Levensgeest, sterker nog, ze overtroeven ze! Steiner onderkent dat gegeven, maar laat zich wel een gebouw bouwen, nog ingrijpender naar de model van de natuurlijke manifestaties van de levensgeest! Echter de mens dient verlost te worden van zijn verleden, om er nog niet dieper in verstrikt te raken! En dat kan alleen als we de menselijke producten terug brengen naar hun werkelijke functies! Een potsierlijk piramide graf is geen kunstwerk, maar een blaam voor de menselijke Geest!
  In die zin heeft Steiner met zijn Goetheanum zijn eigen paradox geschapen, ik heb al heel wat personen ontmoet die het een adembenemend gebouw vinden, met andere woorden: Het wordt een kracht en een macht op zichzelf!
  En zal eens net als de Mayatempel en de Piramide’s ons denken beheersen, om het geheim ervan te ontdekken! Wat een tijdsverspilling en wat een lijden der mensheid gaat ermee te gepaard, niet alleen met het bouwen ervan. maar ook met de teloorgang ervan en tevens met de opsporing van het doel en de techniek van het gebouw!
  Alle hedendaagse sociale idealen zouden in groteske tegenspraak zijn met de zielenwereld, als niet deze zielen, dat wil zeggen de menselijke hartstochten, begeerten en wensen tegelijk een verandering ondergaan.
  Met andere woorden: Woordkunstenaars bouwen uit hartstocht eeuwig aan hun eigen graf en het voetvolk mag er zich aan vergapen, van piramide tot Goetheanum!
  Wat bedoeld Steiner eigenlijk met: dat wil zeggen de menselijke hartstochten, begeerten en wensen tegelijk een verandering ondergaan.
  Hij heeft zijn Geest door middel van het volk, net als Cheops, vermaterialiseerd in een gebouw, een gezwel meer in de levensgeest op aarde! Een gebouw wat een kind bewust of onbewust ziet en daardoor een kracht wordt wat het meeneemt naar de volgende incarnatie! Nederland is bijna geheel geplaveid voor de infrastruktuur van gebouwen, waardoor het kind een speelplek heeft, samen met een hondenuitlaatplek!
  Wat een ontwikkeling der mensheid! Zijn Goetheanum is een reclamebord van zijn Geest, in die zin vaart zijn ziel er wel bij, want doden hebben voedsel nodig, schrijft Steiner!
  Ik val Steiner niet af, hij heeft me immers wakker gemaakt, maar ik stel wel de voor mij broodnodige vragen bij zijn teksten, onze jeugd heeft geen verhalen van ouders meer nodig om hun weg op aarde te vinden, zij weten zelf de weg, via hun I-pad.
  The brave new world is in aantocht!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s