Wat de mens ziet, wat in zijn ziel gegoten is vanuit zijn omgeving, dat wordt in hem een kracht. Daarnaar vormt hij zichzelf – tot in zijn volgende incarnatie  

Veel mensen geloven dat het materialisme van onze moderne tijd voortkomt uit het feit dat zo veel materialistische geschriften gelezen worden. Maar de occultist weet dat dit slechts een geringe invloed heeft. Wat het oog ziet, is van veel groter gewicht, want het heeft invloed op processen in de ziel, die min of meer in het onbewuste verlopen. Dit heeft een bij uitstek praktisch belang. […] Waar in de uiterlijke vorm ziel is, daar stromen ook de zielenkrachten over op wie het ziet en bekijkt. […] De antroposofische opvoedkunst zal er opmerkzaam op maken dat wat het oog ziet, de mensen diep beïnvloedt. […] De geesteswetenschapper weet hoeveel ervan afhangt in wat voor vormenwereld de mens leeft. […]

Rondom het midden van de Middeleeuwen ontstond langs de Rijn die merkwaardige religieuze beweging die men de Duitse Mystiek noemt. Een ontzaglijke verdieping en verinnerlijking ging van de leidende geesten van de christelijke mystiek uit, van Meester Eckhart, Tauler, Suso, Ruysbroek en anderen, die men “papen” noemde. In de dertiende en veertiende eeuw had de naam “paap” nog niet de betekenis van tegenwoordig, het was nog iets eerbiedwaardigs. Men noemde de Rijn in die tijd de “grote papensteeg van Europa”. En weet u waar deze grote verdieping en verinnerlijking van het menselijk gemoed, deze vrome gevoelens, die een innige vereniging met de goddelijke wezenskrachten zochten, opgewekt zijn? Ze zijn opgewekt in de gotische kathedralen met hun spitse gewelven, pilaren en zuilen. Dat heeft deze zielen opgevoed. Zo sterk werkt het wat wordt gezien. Wat de mens ziet, wat in zijn ziel gegoten is vanuit zijn omgeving, dat wordt in hem een kracht. Daarnaar vormt hij zichzelf – tot in zijn volgende incarnatie. […]

Een bouwstijl wordt niet uitgevonden, hij wordt in een tijd geboren vanuit de grote gedachten van de ingewijden; zij laten hem instromen in de wereld. De bouwwerken ontstaan, ze werken op de mensen; de menselijke zielen nemen in zich iets op van de in deze vormen levende spirituele kracht. Dat wat de ziel opgenomen heeft door het aanschouwen van de bouwvormen – bijvoorbeeld de gotiek – dat treedt naar voren in de stemming van de zielen: innige zielen ontstaan, die naar het hogere opkijken. Een paar eeuwen geleden hebben mensen wat in de gotische stijl leefde, in zich opgenomen. En nu volgen we deze mensen enige eeuwen verder, die in de ziel de kracht van deze bouwkundige vormen opgenomen hebben – ze tonen nu in hun volgende incarnatie de uitdrukking van deze innerlijke gemoedstoestand in hun fysionomie, in hun gezichten. De zielen van de mensen hebben de gezichten gevormd. Zo ziet men waarom zulke kunsten beoefend worden. Ver, ver vooruit in de verre toekomst zien de ingewijden. Daarom vormen ze in een bepaalde tijd uiterlijke kunstvormen, architectonische stijlen in het groot. Zo wordt in de mensenzielen de kiem voor toekomstige mensheidstijdperken gelegd.

Bron: Rudolf Steiner – GA 101 – Mythen und Sagen/Okkulte Zeichen und Symbole – Stuttgart, 14 september 1907 (bladzijde 158-160)

17 gedachtes over “Wat de mens ziet, wat in zijn ziel gegoten is vanuit zijn omgeving, dat wordt in hem een kracht. Daarnaar vormt hij zichzelf – tot in zijn volgende incarnatie  

 1. henri

  Als dit zo is, dan vrees ik het ergste voor de toekomst Misschien worden er dan mensen met vierkante koppen geboren ..ha ha
  Tenminste wanneer ik voortga op wat ik rondom mij zie als zogen kunstwerken , bouwwerken ik denk aan de zieloze zwarte en vuilrode bokkendozen , zwarte monster-jeeps die rondom mij heenrazen .

 2. Ik werd ook geraakt door dit artikel. Ik weet nog dat ik als kind regelmatig meeging naar de kerk en wat een beleving dat voor mij was. Ik zie nog steeds de geweldige kerstboom voor mij die hoog oprees in de kerk. De gebrandschilderde ramen waar ik in wegdroomde. Ik ben geen trouwe kerkganger gebleven maar altijd als ik in een voor mij nog onbekende plaats kom ga ik altijd eerst de kerk of kathedraal bekijken en steeds weer ben ik onder de indruk en begrijp wat meer van de plaats waar ik ben.
  Het hart van de plaats en haar geschiedenis.
  Mijn kinderen en kleinkinderen kennen dit niet meer en zo’n beleving ligt ver van bed. Hun beeldenwereld wordt gevoed door grote televisieschermen en internet. Zelfs rustig wandelen door de voedende beeldenwereld van de natuur gebeurt zelden. De kinderen willen naar pretparken en andere spannende ‘geestdodende’ plaatsen.
  Ze wonen in zielloze gebouwen of in zielloze wijken. Als ik het bovenstaande lees begin ik mij danig ongerust te maken over de toekomstige wereld. Ik verheugde mij op een volgende incarnatie waar schone energie en stille voertuigen een feit zouden zijn, nu echter begin ik er tegenop te zien. Dan stel ik mij een wereld voor van een hoog technische beschaving maar met mismaakte en vervormde menselijke creaturen. Niet iets om naar uit te zien.
  Groet!
  Jan.

 3. cisca

  Beste Henri en Jan,

  Inderdaad……ook ik zie wat er gaande is.
  Maar door alles wat we hebben opgenomen weten we dat dit alles moet worden doorgemaakt.
  We kunnen en mogen ons niet laten ontmoedigen want gaande door deze moeilijke incarnaties zu;llen die krachten worden ontwikkeld die de aarde zullen “optillen”: zijn we niet juist hier en nu geplaatst om te helpen omvormen?
  En, bij een weer belichaamd worden na een zekere tijd zullen de omstandigheden én onze mogelijkheden van een nu niet voor te stellen aard zijn; speculeren hierover is vanuit deze incarnatie en met dit vergelijkingsmateriaal, niet vruchtbaar en belemmerend voor de ontwikkeling van het bewustzijn.
  Werk aan de winkel….!
  Voor ons allemaal moed gewenst!

 4. Jan, bij je zin ‘Ze wonen in zielloze gebouwen of in zielloze wijken.’ moest ik even denken aan een zin uit een boek van Gerard Reve. Ik kan het niet letterlijk citeren, maar het was zoiets als: ‘De mensen woonden in betonnen dozen, die ze zelf voor lustpaleizen hielden, maar die doodkisten waren.’
  Mooi gezegd, toch?

 5. Bernard

  Toch een grappig idee, dat de schoonheidsidealen van deze tijd misschien wel een leven lang als biddende en mediterende nonnen en monniken in een kathedraal doorgebracht hebben.

 6. ja, mooi gezegd Ridzerd. Ik ben dan wel gefascineerd door….die zij zelf voor lustpaleizen hielden… Iedereen schept zijn of haar eigen wereld, zijn eigen waarden en schoonheidsidealen en ziet dat als waarheid.
  Dat is een bijzondere menselijke eigenschap.
  Wellicht ontstaan door biddende en mediterende nonnen…..heel grappig Bernard. _)!

 7. Bernard

  Toch fascinerend, de gedachte dat Brigitte Bardot wellicht haar schoonheid aan ALS, of misschien wel melaatsheid te danken heeft . . . . . .

 8. Hoi Ridzerd,
  Met veel plezier lees ik je stukjes iedere ochtend. Dank dat je dit doet.
  Nu is het zo dat ik een seminar organiseer met Yeshayahu Ben Aharon, die voor jou en de de lezers erg interessant zou kunnen zijn om te bezoeken. Alleen hoe bereik ik iedereen? Hier is wat meer info: http://creatieflow.nl/events.html

  1. Hoi Renee, ik wil het wel onder de aandacht brengen van de lezers van deze site met een apart blogbericht. Kun je me dan een bericht sturen met hoe je de info onder de aandacht wil brengen. Ik neem dat dan over en zet het op mijn weblogsite.
   Je kan het sturen via CONTACT , dat staat rechts op mijn site (stuk naar beneden scrollen).

 9. Nu er staat ons nog heel watte wachten. Steiner duidde ook op iets met andere woorden,maar wat tegenwoordig een transhumanistische beweging is. Vlgs Steiner ging dat ook zeker komen en de mensheid moest zich daarmee uiteenzetten. Op mijn blog heb ik er een eerste artikel aan gewijd, over transhumanisme en het zal vervolgd worden.

 10. Bedankt .Kees….ik kon het niet vinden omdat ik begrepen had dat je het artikel net geplaatst had, vandaar. Ik heb een link op mijn blog naar je site.
  Ga mij er nu in verdiepen. Bedankt voor de verdere informatie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s