’s Nachts beleven wij van alles, alleen we weten het niet  

De mens herinnert zich wat hij in waaktoestand beleefd heeft. Maar van iets anders herinnert hij zich bijna niets hier op aarde. Dat is wat hij in de slaaptoestand beleeft. En in de slaaptoestand beleven wij namelijk ontzettend veel meer dan we in waaktoestand beleven, alleen kan de mens met het hedendaagse bewustzijn die slaapervaringen nog niet bevatten. Als eenmaal de vaardigheid daartoe bereikt is – dat is iets wat verworven kan worden door de mensen -, dan weet men dat in de slaap ontzaglijk veel beleefd wordt. Maar de mens weet het in het algemeen nog niet. Nu overlijdt de mens en wat hij in waaktoestand beleefd heeft, gaat na twee, drie dagen weg. Het komt iemand zo voor alsof alle gedachten die men in waaktoestand heeft beleefd, na twee, drie, vier dagen eenvoudig weg zijn weg gegaan. En dan duiken al die dingen op die men in de slaap beleefd heeft. Die duren dan, zoals ik u gezegd heb, een derde deel van het afgelopen aardeleven. Dus datgene wat door de mensen geheel innerlijk beleefd wordt, dat weet hij ook nu nog niet hier op aarde. Hij zal het weten als hij zich meer en meer geesteswetenschappelijk verdiept.

Daarom hoeft het ons ook niet te verwonderen, dat in het huidige leven de dingen nog onbewust zijn, die zich in voorgaande aardelevens hebben afgespeeld. Ik heb u onlangs nog gezegd wat voor een verschil het maakt wanneer ik een manchetknoop neergelegd heb, zonder met het bewustzijn erbij te zijn – dan kan ik ’s morgens heen weer lopen en steeds moeten zoeken – of wanneer ik mij uitdrukkelijk herinner: Je hebt deze knoop hier neergelegd. Dan zal ik niet op en neer lopen maar juist er recht op afgaan. Het hangt ervan af, of men aan het een en ander denkt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 350 – Rhythmen im Kosmos und im Menschenwesen – Dornach 30 mei 1923 (bladzijde 22)

Eerder geplaatst op 27 juli 2012

6 gedachtes over “’s Nachts beleven wij van alles, alleen we weten het niet  

  1. Zo mooi kloppend , dat deze periode een derde bedraagt van het afgelopen aardeleven. immers globaal gezien slapen we als we bijv. 60 jaar oud zijn daarvan zo’n 20 jaar! (8 uur per 24 uur).

      1. Het valt best mee, Rita en Paul. Ik plaats al sinds enige tijd hoofdzakelijk citaten die ik al eerder geplaatst heb en dat is niet zo veel werk. Alleen elke zondag probeer ik dan met een nieuwe te komen. Voorheen kwam ik zowat elke dag met een nieuw citaat, dat ik meestal zelf vertaalde. Dat was veel meer werk.
        Heel fijn dat jullie mijn blog zo trouw volgen. Wordt zeer door mij op prijs gesteld. Op dagen dat jullie geen zin hebben of te veel drukte, sla je de citaten toch gewoon over?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s