Een zekere angst: ‘Het zou toch beter zijn van al deze dingen niets te weten.’

Zo heeft u door de uiteenzettingen van vandaag weer andere soorten wezens leren kennen, die innig met ons leven verbonden zijn. Als u ten dele een zekere angst zou hebben voor al de werelden waarvan u hier gehoord heeft, als u wellicht denkt: ‘Het zou toch beter zijn van al deze dingen niets te weten’, bedenk dan dat dit hetzelfde is als wanneer een struisvogel de kop in het zand steekt, want die zaken zijn er nu eenmaal! En bevrijden kunt u zich nooit door de ogen te sluiten, maar alleen door de dingen te leren kennen. Als u uw leven zo inricht dat u steeds meer heerser over uw leven wordt, dan drijft u al deze wezens uit uw leven. Kennis en waarheid zijn de middelen om vrij te worden. En waar is het wat in een religieus document staat: “U zult de waarheid kennen en de waarheid zal u bevrijden.”

Bron: Rudolf Steiner – GA 98 – Natur- und Geistwesen – ihr Wirken in unserer sichtbaren Welt – Stuttgart 11 februari 1908 (bladzijde 210)

Eerder geplaatst op 17 juni 2012

5 gedachtes over “Een zekere angst: ‘Het zou toch beter zijn van al deze dingen niets te weten.’

 1. henri

  R Steiner had niet zoveel op met de psychoanalyse van zijn tijd .(zie oa antroposofiesche menskunde) En die is nog steeds niets veranderd , integendeel . Over Jung heeft hij gesproken , maar las ik ook dingen die hij minder en onjuist vondt .

  hier een video over mensen die de dingen het anders zien ,
  [Paul Verhaeghe, auteur van het boek “Het einde van de psychotherapie”]

 2. Dat is allemaal bekend. Binnen zekere grenzen vond Steiner psychoanalyse enzovoort indertijd een stap vooruit, doch buiten die grenzen, welke hij scherp markeerde, een dwaalweg vol valkuilen en landmijnen.

 3. John het bovenstaande heb ik zo ongeveer als volgt begrepen:

  Cognitieve psychologie / KENNIS/ Realiter:
  Het alledaagse leven niet ontvluchten, bij de tijd blijven.

  Leerpsychologie/ VRIJHEID /Naturalis:
  Het bestuderen van de fenomenen die op mjin pad komen.

  Dieptepsychologie/ WAARHEID /Extention:
  Zelfkennis gepaard gaand met objectief zelfonderzoek.

  1. Dank je voor het delen van deze interessante gedachtegang en combinatiereeks, Jen!

   Er zit veel aan (1) dit onderwerp (angst en zin en functie en achtergrond van angst als fenomeen) en (2) aan de ontwikkelingsgeschiedenis en ontwikkelingstendensen van psychologie vast; die van de 19e, 20e en 21e eeuw. Boeiende en belangwekkende materie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s