Tweespalt

Als de mens de geesteswetenschap nader komt, raakt hij gemakkelijk in een tweespalt. Deze tweespalt moet u duidelijk zien (Duits: sich klar vor Die Seele stellen). Van tweeërlei soort zijn veel mensen, die tot de antroposofie komen. De ene soort zegt: Ik wil helpen, ik wil een waardevol lid van de gemeenschap zijn – en ze verstaan daaronder: de antroposofische beweging zal hen de middelen geven om daar meteen morgen mee te beginnen. De anderen maken zich misschien alleen de illusie te willen helpen. In werkelijkheid willen ze alleen hun nieuwsgierigheid bevredigen, iets sensationeels meemaken.

Beide groepen zullen niet de juiste leden in de antroposofische vereniging worden. Want degenen, die meteen morgen willen helpen, bedenken niet dat men eerst leren en iets kunnen moet om te helpen. Hen moet gezegd worden: U moet geduld hebben om in u zelf de krachten en mogelijkheden te ontwikkelen, om rijp te worden als helper van uw medemensen. […] De anderen echter die alleen hun nieuwsgierigheid willen bevredigen, moeten zich realiseren dat geen enkele van de middelen en vaardigheden die hen gegeven worden, vanuit een ander gezichtspunt genomen moeten worden dan met de bedoeling een dienstbaar lid van de gehele mensheidsontwikkeling te worden. […] En men mag niet slechts naar het ene kijken, maar moet beide in acht nemen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 96 – Ursprungsimpulse der Geisteswissenschaft – Berlijn, 8 oktober 1906 (bladzijde 89-90)

Eerder geplaatst op 15 juni 2012

6 gedachtes over “Tweespalt

 1. Deze twee stromingen van mensen direktnuaktiedoeners en de sensatienieuwsgierigen zijn zeker nog te vinden. Maar er zijn vele nieuwe mogelijkheden buiten de Antroposofische Geesteswetenschap voor beide stromingen.

 2. Tweespalt en verbindende schakel. Ware en wijze woorden van Steiner. Goed gekozen Steinercitaat Ridzerd. Het geschetste is zeker van belang bij vooral ook initiatieven, projecten en zorghandelingen in, rond en vanuit en vanuit de antroposofische beweging en vereniging.

  Laten we dit concreet maken aan de hand van een actueel voorbeeld. In de maand september gaan in Nederland bij de meeste afdelingen van de Antroposofische Vereniging in Nederland (AViN) weer de avonden voor leden (en belangstellenden) van start met nieuwe seizoenprogramma’s. Zo ook in Rotterdam, alwaar welbewust zoveel mogelijk een open deurbeleid wordt gevoerd; belangstellenden, niet-leden, zijn ook welkom; dit ter kennismaking en om mensen authentieke indrukken te kunnen laten opdoen. Be our guest if you like and want in Huize Thomas. In dat kader gingen deze week twee Rotterdamse nieuwsbrieven uit, zie:

  1. Nieuwsbrief van de Antroposofische Vereniging Rotterdam – Programma van 15 september 2014 tot en met 5 januari 2015

  2. Nieuwsbrief van de Antroposofische Vereniging Rotterdam – Augustus-2014 – Extra-editie
  (Items: (a) komende Steiner en antroposofie tentoonstelling in Kunsthal Rotterdam; (b) vervolgcursus antroposofie verzorgd door Henk van Oort en (c) nadere bijzonderheden over het leven en werk en de voortgaande geestelijk impuls van Sergej Prokofieff, onlangs overleden).

  Voor wat betreft de komende tentoonstelling Rudolf Steiner – Alchemie van het alledaagse en ook het Steinerweekend in Rotterdam zie:

  3. Tekstinhoud uit folder Kunsthal Rotterdam – Rudolf Steiner – Alchemie van het alledaagse

 3. henri

  R Steiner zal waarschijnlijk verder wel ergens zeggen het wél moet , dat staat hier niet te lezen ,’ wel eerst leren en iets kunnen …’
  Ik zie geen vertaalde voordr van GA 96 buiten 28.01.1907

 4. Bij dit alles wat Steiner hier schetst, onontbeerlijke basisbenodigdheden voor effectief sociaal handelen en daadwerkelijke vooruitgang bij spirituele ontwikkeling en bewustwording, is naast geduld, ook bescheidenheid, ruimheid van geest, echte levensernst en daarmee ook gevoel voor humor van belang. En zo valt er natuurlijk nog wel meer te noemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s