We moeten niet vragen: Hoe kan ik snel allerlei occulte krachten in mij ontwikkelen? – of: Hoe kan ik mij afsluiten om maar niet met de werkelijkheid in aanraking te komen? – Wie zo vraagt, is een egoïst en niets anders als een geestelijke fijnproever. Als men alles wat geestelijk bevalt enkel wil genieten, dan gedraagt men zich alleen wat verfijnder dan een ander die met het fijnproeven bij het ontbijt begint. Bij wie de fysieke lust vergaan is, komen menigmaal de meer geraffineerde geestelijke gerechten. Men is op de juiste manier antroposoof als men zich moeite geeft het leven te begrijpen en te dienen.
Bron: Rudolf Steiner – GA 96 – Ursprungsimpulse der Geisteswissenschaft – Berlijn 14 mei 1906 (bladzijde 68)
Eerder geplaatst op 12 juni 2012
Prachtig Steinercitaat. Kort maar krachtig.
Juist geestelijke fijnproevers krijgen het in het kama loka zwaar om dat te overwinnen.
Dit begrijp ik niet, Kees. Ik dacht dat men alleen de zinnelijke genietingen moet overwinnen, d.w.z. genietingen die niet in dienst van de geest staan
En dat is dan ook precies wat Steiner zegt.
Ik zie het niet, Kees, dat dat precies is wat Steiner zegt. Hij heeft het over fysieke genietingen en de meer geraffineerde geestelijke genietingen. Maar over kamaloka en overwinning heeft hij het hier helemaal niet.
Goedemorgen Ridzerd,
Deze kopfoto is op zich mooi.
De vorige paste beter in het geheel met het gebruik van de blauwe letters ook het menselijkfiguur naast die donkerelijn wekt nieuwsgierigheid. Een gevoel van wat gaat nu komen.
groet Jen.
Goedemiddag, Jendieng, ik vond deze ook wel mooi. Op die andere was ik wat uitgekeken.
Die Ridzerd toch, weer plaatst hij een citaat van Steiner die mijn aandacht opeist. Men is op de juiste manier antroposoof als men zich moeite geeft het leven te begrijpen en te dienen.
De vraag is dan: Hoe kan een eenvoudige ziel het leven dienen, als men er niets van begrijpt? Ik snap de uitwisseling van levende en doden mensen op aarde niet! Per dag worden er ongeveer 370.000 geboren en 160.000 overlijden er. Ik ben eens gaan neuzen in de aanverwante citaten van Steiner, omdat het eerste citaat me wel aantrok, namelijk: En de sociaal voelende mensenvriend antwoordt hem: ‘Jij kunt lang praten; zie toch eens die kinderen, voor wie de ouders geen ontbijt hebben, die zwak, hongerig en half bevroren van de kou met uitgebluste zielenkrachten op school komen. Is ten opzichte van hen vóór alles niet iets geheel anders noodzakelijk als te denken aan de eeuwigheid van de ziel?’
In mijn vorige reactie, schreef ik over organisch kwaad en het georganiseerd kwaad! Steiner rept over de Goddelijke Kiem die in elk kind aanwezig is, de aarde krijgt er elke dag 370.000 – 160.000 = 210.000 Goddelijke Kiemen erbij. De vraag is: Hoe deze kiemen te ontsluiten?
in de Volkskrant schreef een aantal interviewers over emoties, emoties kunnen pas over tafel rollen als er een goede sfeer is. Dus pas als ’n kind zich op aarde werkelijk thuis voelt, kan de Goddelijke Emotie(Kiem) zich op aarde ontplooien. Het feit dat er meer mensen geboren worden dan doodgaan, is het bewijs dat de mensheid nog ver van het Goddelijke verwijderd is! Immers de mens wordt als Godgelijke geboren, maar door het gebeuren op aarde tot stof ontmanteld. Steiner erkent dat fenomeen, maar neemt het niet op in zijn geest als het Nu-probleem van de mensheid,. Hij dicht het toe aan de ontwikkelingstijd(reïncarnatie) van de mensheid.
Ik ervaar mijn leven anders! Het begon al in mijn kindertijd met mijn moeders waarschuwingen voor eventuele granaten in het bos, En jazeker vaak stuitte ik erop, gelukkig dat bosbranden ze voor me opruimde. Nu ik zelf ouder van kinderen ben, hoor ik mijn vrouw steeds meer waarschuwingen aan kinderen geven. Pas op met oversteken, enz. dichtbij huis en in huis is het nog erger!
De aarde is bepaald niet ingericht om de Goddelijke Kiem van ons zijn, onbeperkt te ontvangen, waardoor het Goddelijke in ons zich verder kan ontplooien tot een soort rentmeesterschap van alles wat leeft in de kosmos!
Ik leef nu honderd jaar na hem,
Ik weet mijn ziel realistisch gesteund door Nicolay Berdjajov, materialistisch door Steiner en idealistisch door Gibran Kahlil. Alle drie schrijvers uit het begin van vorige eeuw, mijn geest is op zoek naar de werkelijkheidswaarde ervan?
Tot zover
groetjes Walter