Het kwaad moet er zijn om de krachten van de mensen te stalen  

Men moet zich ervan bewust zijn dat ook de kwade machten in de aardeontwikkeling ingevoegd moeten worden. In de tijd waarin ze moeten worden overwonnen, zal de mens een geweldige kracht moeten gebruiken om het slechte en het demonische weer in het goede te transformeren. Maar zijn kracht zal daardoor groeien, want het kwaad is er om de kracht van de mensen te stalen door de overwinning ervan. Al het kwaad moet weer omgesmolten worden in het goede, en het is zo in de voorzienigheid gelegd (Duits: es ist geradezu im blicke der Vorsehung gelegen), opdat sterke energieke werkingen zich in de mensen ontwikkelen, veel hogere, als wanneer hij nooit kwaad in goed zou moeten omvormen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 101 – Mythen und Sagen, Okkulte Zeichen und Symbole – Keulen 28 december 1907 (bladzijde 237)

Eerder geplaatst op 10 juni 2012

8 gedachtes over “Het kwaad moet er zijn om de krachten van de mensen te stalen  

 1. Bernard

  Juist om deze reden beschouw ik Ahriman en Lucifer als begeleiders van de mensheid, die ons voor uitdagingen stellen. Als we die niet aangaan en overwinnen zal de mensheid zich niet kunnen ontwikkelen tot geesten van de vrijheid en moet de kosmische ontwikkeling weer opnieuw beginnen.

 2. Bernard

  De tijd brengt het vanzelf met zich mee, kijk maar om je heen. Het lijkt mij dat we de uitdagingen moeten aangaan, vanuit de Christuskrachten in ons. Eigenlijk doen we dat al, zelfs met deze weblog.
  En dus niet van de uitdagingen wegkijken met als argument ‘ahrimanisch’ of ‘luciferisch’.

  1. Zo is het Bernard. En zeker ook Faust, Goethes Faust, representatieve geestgestalte van de moderne tijd, keek niet weg. Integendeel. Hij leeft zelf en doorleeft ‘het’ kwaad ter omvorming en terwille van voortschrijdende ontwikkeling. En alle mensen dragen Faust (en Parsifal) krachten in zich. Vergelijkings- en studiemateriaal: Faust, der strebende Mensch (GA 272) en Das Faust-Problem (GA 273)

   Hier de achtste symfonie van Mahler met in deel 2 de slotscene uit Faust:

 3. Walter Hebing

  Ik vind dit citaat van Steiner verwarrend in de context van de eerdere citaten van Steiner( Vanaf Onwaarheid/Schade/Problemen).
  Er worden tegenwoordig twee theoriën op kinderen losgelaten, namelijk de Scheppingstheorie en de Evolutietheorie. Welke theorie vertelt ons de waarheid?
  Alice Baley stelt: Er is geen einde aan het voorstellen van de waarheid. Zij groeit en ontwikkelt zich met de nood van de mensheid voor meer licht. Bron: Alice A. Bailey: Problemen der mensheid.
  Krishnamurti stelt: Waarheid zit meer in het proces dan in het resultaat. Bron: J. Krishnamurti:
  En Jezus zei: Wee de wereld om de verleidingen tot zonde. Want er moeten verleidingen komen, maar wee die mens, door wie de verleiding komt.
  Steiner is in dit citaat niet duidelijk over het Kwaad wat ons tot zonde verleidt, Jezus maakt hier echter een onderscheid in, namelijk het kwaad van de Wereld en het kwaad van de mens!
  Ikzelf noem het organisch kwaad en het georganiseerd kwaad! Door de eeuwen heen zijn ze zo met elkaar verweven geraakt dat ’n normaal mens nauwelijks levenservaring kan opbouwen om ze te onderscheiden.
  Mijn stelling is bijvoorbeeld: De pyramide’s zijn georganiseerd kwaad! Het ontneemt de aarde een krachtenveld, waarop de organische geest verder zou kunnen bouwen. Op dit moment speelt Egypte weer een grote rol in het georganiseerde krachtenspel van het Kwaad. Goed bedoelt, maar toch?
  Het behoort tot de grootste tekortkomingen en dwalingen en verwarringen van onze tijd, dat men met wat ik zojuist gezegd heb, geen rekening wil houden, dat men van mening is, dat men van de mensen of van de mensheid in het algemeen geheel abstract kan spreken en dat men niet zou moeten weten dat deze mensheid aan een ontwikkeling is onderworpen.
  Aldus vorig citaat van Steiner: Echter ik ben van mening dat niet de mensheid zich ontwikkelt maar het door de mens ontwikkeld Kwaad. Waardoor de mensheid steeds dieper knel raakt tussen het organisch kwaad(wat nodig is voor ontwikkeling van de mensheid) en het georganiseerde kwaad(wat zich rond de dood van de mensheid onwikkelt).
  Uiteindelijk zal het organisch kwaad, het georganiseerde Kwaad(De gecultiveerde verleiding) vernietigen(Atlantis, enz.). In die zin geef ik Krishnamurti gelijk, namelijk: Waarheid zit meer in het proces dan in het resultaat!
  En dat proces speelt zich iedere dag weer opnieuw af, het Levenslicht botst iedere dag weer op het nog niet ontgonnen duistere deel der menselijke Geest! (Alice Baley!)
  Steiner opperde in eerdere citaten: Hou je op de hoogte met het wereldwijde gebeuren van de dag, met kranten in zijn tijd was dat al moeilijk, maar nu met Multimdedia?
  Ik vind dat de Atoombom een georganiseerd kwaad is en naar mijn mening niets bijdraagt aan het stalen der mensheid om zich tot het Goede te wenden! De balans van het Goede der Mensheid wordt elke dag opgemaakt, door het Organisch Kwaad.
  Zowel het georganiseerd-(oorlogen) als het organisch(natuurrampen) kwaad neemt per dag toe op aarde!
  Als zegel van het echte mensenleven is tijdens mijn leven in het huis van mijn dierbare jeugd in mijn hart geprent, dat de mens rentmeester is over alles wat leeft en is! Echter gaandeweg het leven ondervond ik de discrepanties tussen Het Woord en de daden. Tijdens mijn trektochten vanuit het dierbare huis van mijn jeugd naar alle windstreken, stuitte wij(mijn jeugdvriendjes) op allerlei pas aangebrachte belemmeringen(prikkeldraad, hekwerken, enz) van onze wegen naar de diverse windstreken! We namen voortaan nijptangen mee om onze paden te heropenen, op mijn achtste belandde we voor de hekken van de Efteling, we knipte er een gat in en zagen hoe ons territorium veranderde! Een half jaar later wandelde we weer die richting in en weer moesten we knippen om ons pad te kunnen bewandelen. Nu werden we echter snel in de kraag gegrepen door parkwachters, een moment om nooit te vergeten!
  Achteraf bleek dat het een uitvloeisel is van een Rooms Katholiek sportveld!
  Echter wij gingen die windrichting niet meer in, een andere windrichting gaf ons meer voldoening, al was die soms ook niet toegankelijk, want dan werd er geschoten! Militaire op oefening in ons bos, als ze vertrokken waren, waren we de eerste die het bos doorzochten naar iets bruikbaars. We vonden van alles! Draad, batterijen, enz Wat me het meest bijgebleven is, is het opgraven van voedsel. Soms zaten we mis en groeven enkel de grote boodschap op, maar meestal hadden we prijs en aten biskwietjes, roggebrood, enz.
  Mijn geest heeft moeite met de geest van Steiner, hij spreekt over de eeuwen heen, zonder over de relatie met zijn vrouw te willen vertellen. Echter een goede Man/vrouw relatie neemt het leven(het onzijdige, de dag, het kind) serieus in zich op, niet alleen met woorden, maar ook in daden. Ik lees er niets over in Steiners geschriften, daarnet beluisterde ik een uitzending vanuit Eindhoven, men bewerkt daar ’n metaal met ultraviolet licht opdat daaruit een chip kan ontstaan die de mens nog subtieler verleidt!
  In die zin vind ik Steiner een product van zijn tijd en niet als rentmeester van de dag! Tijden veranderen, maar het rentmeesterschap van de mens niet!
  Tot zover
  Groetjes Walter

 4. De vraag stellen evolutie of schepping is typisch zo’n vraag uit het computer tijdperk, eentjes en nulletjes, poortje open,poortje dicht. Je zou je ook kunnen afvragen wat het antwoord zou zijn op, schepping dmv of mbv evolutie? Of evolutie mbv schepping? Vragen die polariserende antwoorden oproepen zijn niet te beantwoorden.

 5. Walter Hebing

  Hallo Kees, ik stel die vraag niet, ik ervaar de dag omlijst met de nacht, en ervaar dat de dag steeds meer vervult wordt door producten uit de nacht en de nacht door producten uit de dag!
  Met andere woorden: De natuurlijke polarisatie(dag/nacht) wordt te niet gedaan, door menselijk handelen. De vraag is: Is die ontwikkeling gunstig?
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s