Gezondheid/Gezindheid/Epidemieën

Er bestaat niets stoffelijks, dat niet uit de geest stamt. Zo komt ook wat mensen uiterlijk als gezondheid en ziekte hebben voort uit hun gezindheid, hun gedachten. Het is zeer zeker een waar spreekwoord: Wat je vandaag denkt, dat ben je morgen. – Het moet u duidelijk zijn, dat wanneer een tijdperk slechte, verdorven gedachten heeft, de volgende generatie en het volgende tijdperk dit lichamelijk te boeten heeft. Het is een waar gezegde: De zonden der vaderen zullen zich in vele geslachten wreken. Niet straffeloos zijn de mensen van de 19de eeuw begonnen zo grof materialistisch te denken, zo af te keren hun verstand van al het geestelijke. Wat de mensen toen gedacht hebben, zal gevolgen hebben. En we zijn er niet zo ver vanaf, dat merkwaardige ziekten en epidemieën zich in de mensheid zullen voordoen! Wat wij nervositeit noemen, zal op zijn laatst binnen een halve eeuw ernstige vormen aannemen. Zoals er eens pest en cholera en in de Middeleeuwen lepra waren, zo zullen er psychische epidemieën zijn, ziekten van het zenuwgestel in epidemische vorm. Dat zijn de gevolgen van de omstandigheid, dat het de mensen aan een geestelijke levenskern ontbreekt. Waar een bewustzijn van deze kern als middelpunt aanwezig is, daar wordt de mens gezond onder de invloed van een gezonde, een ware, wijze wereldbeschouwing.

Bron: Rudolf Steiner – GA 96 – Ursprungsimpulse der Geisteswissenschaft – Berlijn 29 januari 1906 (bladzijde 18)

Eerder geplaatst op 9 juni 2012

3 gedachtes over “Gezondheid/Gezindheid/Epidemieën

 1. henri

  Zoals Steiner hier aanhaalt zijn epidmieën zoal de lepra en anderen ontstaan door de angsten die volkeren, hier europese ten gevolge van invallen van de Hunnen en Mongoolse volkeren . Deze doorgemaakte angsten werden in hun astrale lichaam opgestapeld ,en die hun uitwerking in de erna volgende generaties van volkeren kregen door deze gruwelijke ziekten te moeten ondergaan .Bacillen hebben steeds te maken met een zieletoestand die eraan vooraf gegaan is , en na een overwinning van Michaël in de bovenzinnelijke wereld op de ahrimanische wezens , die dan bacillen meebrachten (of materialiseren) en verspreiden tussen het volk als epidemieën . De huidige maatschappelijke ziekte is ‘stress’ ,een naam die de wetenschap aan het beestje geeft en die van alles kan vertegenwoordigen, kanker komt door stress en zovele andere ziekten die men niet kan duiden of waarvan men de afkomst niet eens weet .En deze ziekten zullen in de toekomst dan weer andere psychische aandoeningen geven .
  R Steiner waarschuwt ten zeerste naar mensen die het geestelijke denken(dmv de geesteswetenschap) niet opnemen en blijven volharden in hun materialisme en blijven volharden , omdat dezen niet zullen bij machte zijn van het orgaantje te vormen welk in hun zielenlichaam nodig zal zijn om het karma te kunnen schouwen ten gevolgen van daden die zij zullen stellen in de toekomst . Dit zal tot heel zware neurotische toestanden leiden ,en psychische ziekten die gepaard zullen gaan met waanzin .
  Juist daarom wees ik erop in een voorgaand citaat, ‘stel niet uit tot morgen om de geesteswetenschap en de Christussubstantie in je zielewezen op te nemen !

 2. “De zonden der vaderen zullen zich in vele geslachten wreken” citeert Steiner om zijn woorden te onderstrepen. Maar we weten van hem dat we niet alleen voortkomen uit de erfelijkheidsstroom en ook een geestelijke, individuele oorsprong hebben. Hoezeer mijn individualiteit de erfelijkheidsstroom willlens gekozen zal hebben, het is niet het enige wat ik met mij mee breng. Daarom “lijdt” ook niet ieder mens aan dezelfde erfelijke aandoeningen die in zijn familie en onder zijn voorouders “veel” (!) voorkomen. Tegelijk is het opmerkelijk hoe verwant keuzes van mij en mijn voorouders soms gelijkenis vertonen.

  In zijn commentaar hierboven noemt Henri nog een aantal voor mij niet te begrijpen oorzaak-gevolg relaties waar ik gaandeweg steeds meer moeite mee krijg. Het kan eigenlijk alleen maar fout gaan en daar lijk ik weinig invloed op te kunnen uitoefenen.
  Oh uiteindelijk is het Steiner zelf die gewaarschuwd blijkt te hebben (volgens Henri) dat het noodzakelijk is om de geesteswetenschap op te nemen om verder te komen -want anders….

  Dat vind ik een kwalijke zaak. Volgens mij kan mensen die er de gewoonte op na houden “goed te doen” weinig gebeuren.

  Ik benoem als “HET KWAAD” in onze tijd de telkens weer opduikende angst zaaiende fundamentalistische ideologieën die ons onze individuele vrijheid willen ontnemen. Dat is inderdaad een ontspoorde katholieke kerk,
  de Nazi’s in de eerste helft van de vorige eeuw, Al Quaida, nationalisme (Wilders) en laatstelijk IS(IS).
  Maar hier gebeurt hetzelfde met antroposofie: Als we antroposofie in een fundamentalistisch jasje stoppen dan doen we antroposofie ernstig te kort en maken we het tot voertuig van datzelfde “KWAAD”. Niet doen, Henri!

 3. M.i. Waarschuwt Steiner niet tegen het materialisme, maar duidt hij op het karma van materialistische mensen. Als mensen bepaalde keuzes maken in hun leven,zullen ze ook metde gevolgen daarvan te maken hebben. In dat geval heeft Steiner bijv. Nooit verboden vlees te eten of alcohol te gebruiken,maar hij beschreef wel welke gevolgen dit voor mensen kon hebben. Deze zijn dan vrij om daar wat mee te doen of niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s