Een helderziende moet sterk in zijn schoenen staan  

De mens moet ook verdragen kunnen, wat hij dan ziet (als helderziende) en daartoe behoort een karaktersterkte, waarvan maar weinigen zich een voorstelling kunnen maken. Bijvoorbeeld: als u, zonder helderziende te zijn, liegt, dan is het al slecht, als u echter als helderziende liegt en u ziet hoe de leugen zichtbaar wordt en wat ze betekent op het astrale gebied, dan begrijpt u waarom wordt gezegd: de leugen is daar een moord. En het is zo. Stel, u hebt een gebeurtenis gezien, u heeft zich daarvan een idee gevormd en vertelt iets wat niet klopt, dat wil zeggen: iets verzonnens of gelogens. Dan gaat van het onderwerp de juiste en van u de foute uitstroming uit en deze botsing is een vreselijke explosie; en elke keer als u dit doet, hecht u een gruwelijk wezen aan uw karma, waar u niet weer vanaf komt, tot u hebt goedgemaakt wat u hebt gelogen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 98 – Natur- und Geistwesen – ihr Wirken in unserer sichtbaren Welt – Wenen 5 november 1907 (bladzijde 25)

Eerder geplaatst op 8 juni 2012

2 gedachtes over “Een helderziende moet sterk in zijn schoenen staan  

  1. henri

    Leugen om bestwil?

    Bron: Rudolf Steiner: GA 95- Vor dem Tore der Theosophie.

    Een vrouw is getrouwd met een jaloerse man. Op een avond is ze aan het station blijven praten met een vriend die ze lang niet meer gezien had. Ze komt een kwartier later thuis dan gewoonlijk. Haar echtgenoot vraagt hoe het komt dat ze later van haar werk thuiskomt. “De trein had vertraging schat”, zegt ze. Met deze leugen om bestwil vermijdt ze een – volgens haar zinloze- discussie en een ongezellige avond. Ooit stelde iemand aan Rudolf Steiner een vraag over een leugen om bestwil. Zijn antwoord:

    ” Verzwijgen uit liefde, een leugen om bestwil, is altijd een zeer gecompliceerde daad. Een leugen uit liefde kan een noodzaak zijn, ja onder bepaalde omstandigheden schijnt het een goede daad te zijn, maar op een zeer gecompliceerde manier verbindt zij. Door een leugen om bestwil verbinden wij ons karmisch met de betreffende persoon en dan nog wel met zijn zwakheid. Later zullen wij terug iets met hem te maken krijgen. Later zullen we hem de waarheid moeten zeggen. We zullen later genoodzaakt zijn hem een zeer onsympathieke waarheid te vertellen, dat zal de ontwikkelingsfactor zijn die dit goedmaakt. En het is goed dat het zo is. Want als wij ons genoodzaakt zien om een leugen om bestwil te gebruiken, dan is dat reeds karmisch, egoïstisch, want ook een leugen om bestwil is een egoïstische daad, dat heeft niets te maken met een ware liefdesdaad. Want bij een leugen om bestwil is er toch altijd een stukje berekening. Ze wordt niet alleen uit liefde verteld…

    In ons voorbeeld: waarom liegt de vrouw ? Voor een deel uit liefde, ze houdt rekening met die zwakheid van haar echtgenoot en wil hem nodeloos gepieker en onzekerheid besparen. Maar ze is ook gesteld op een rustige avond voor haarzelf, ze wil haar relatie niet in gevaar brengen. De keuze voor die jaloerse echtgenoot is ongetwijfeld karmisch, en waarschijnlijk ligt de diepere zin van een dergelijke relatie precies in de bittere, “hopeloze” discussies die de jaloersheid van de man veroorzaakt. Door deze discussies uit de weg te gaan, ontneemt de vrouw ontwikkelingskansen zowel aan de man als aan zichzelf. Karmisch gezien wordt aldus de vereffening alleen maar uitgesteld. Over de leugen in ’t algemeen spreekt Rudolf Steiner altijd in uiterst negatieve bewoordingen.

    ” Er bestaat een stelling in het occultisme die nu mag bekend worden: Iedere leugen is in de astrale wereld een moord!
    Dat is een zeer belangrijke stelling; De betekenis ervan kan maar inzien wie kennis van hogere werelden heeft. Hoe licht gaan de mensen erover: “Och, dat is maar een gedachte, een gevoel, dat blijft in de ziel; een oorveeg mag ik niet geven, maar een slechte gedachte, dat schaadt niemand.” Er is geen minder waar spreekwoord dan “De gedachten zijn vrij” – want iedere gedachte, ieder gevoel is een realiteit, en wanneer ik denk dat iemand een slecht mens is of ik bemin hem niet, dan is dat voor wie in de astrale wereld kan schouwen, als een pijl, als een bliksem die zich als een geweerkogel naar het astraallichaam van de ander beweegt en hem beschadigt. Ieder gevoel, iedere gedachte is een wezenheid, een vorm in de astrale wereld en voor wie in deze wereld kan kijken is het dikwijls veel erger om te zien hoe iemand een slechte gedachte over een ander koestert dan wanneer iemand die ander fysiek schaadt. Vertelt men over een mens een waarheid, dan wordt een gedachtevorm opgebouwd die de ziener naar vorm en kleur kan herkennen en die het leven van de ander versterkt. De gedachte die een waarheid bevat, gaat naar de wezenheid op wie zij betrekking heeft en stimuleert en vitaliseert deze wezenheid. Dus als ik een waarheid denk over mijn medemens dan versterk ik zijn leven. Spreek ik een leugen over hem, dan laat ik een vijandige kracht naar hem stromen die vernietigend, zelfs dodelijk werkt. Vandaar dat iedere leugen een moord is. Iedere waarheid vormt een levensbevorderend element, iedere leugen een levensbelemmerend element. Wie dit weet, die zal zich meer in acht nemen in de omgang met waarheid en leugen … ”

    http://www.regenboogpad.net/Informatie/Waarheid.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s