Karakter/Kennis

Voor de eigenlijke hogere ontwikkeling heeft u meer gedaan, als het u gelukt is slechts een of andere diep gewortelde karaktereigenschap om te vormen, dan wanneer u nog zo veel kennis heeft verworven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 97 – Das christliche Mysterium – Karlsruhe, 4 februari 1907 (bladzijde 112)

Eerder geplaatst op 5 juni 2012

8 gedachtes over “Karakter/Kennis

 1. henri

  Dit hangt samen met het transformeren van het ‘etherlichaam’ ,alwaar deze eigenschappen zich in bevinden, vnl de temperamenten , stemmingen en gewoonten als ook karaktereigenschappen , die het moeilijkst zijn te veranderen . Kennis (moreel en intelectueel) hangt samen met het astrale lichaam en is ook niet erfelijk .
  Door die verandering bereikt de mens méér boeddhi (levensgeest) en kan hij wakkerder de geestelijke wereld beleven , na diens dood.
  Het komt erop aan zoveel mogelijk bewust te kunnen blijven na de dood, en dat kan uitsluitend wanneer een serieuze esoterische scholing en opneming en bewustwording van het Christuswezen daaraan is vooraf gegaan, dus tijdens het aardse leven zelf , zonder dit kom je de Zonnesfeer bijna niet binnen met je eigen IK wezen .!

 2. cisca

  Henri,
  Hoe heb jij het einde van “De kleine Johannes” van Fred. van Eeden beleefd?
  Naast esoterische scholingen is belangrijker de grote test op aarde, onder de mensen, in de weerbarstige stof.
  “……toen wendde Johannes langzaam het oog van Windekinds wenkende gestalte (luciferisch) af en strekte de handen naar de ernstige mens. En met zijn begeleider ging hij de kille nachtwind tegemoet, de zware weg naar de grote, duistere stad, waar de mensheid was en haar weedom”.
  De bewustwording van het christuswezen is noch voorbehouden aan tijd, noch aan “plaats”, en valt slechts ten deel aan een waarachtigheid in de ziel.
  Cisca
  .

  1. henri

   Cisca ,
   Thanks .

   Wie zijt gij ? vroeg Johannes ‘Zijt gij eens mens ?’-‘Ik ben meerr ! zeide hij
   […]Ik ben bij u geweest en gij hebt mij niet gezien , ik heb uwe ziel bewogen en hij hebt mij niet gekend .’
   Alles leek erop dat deze ‘meer dan mens’ iets van de Christus in zich had , en dat wisten de vrienden van schrijver reeds bij het schrijven van de afleveringen in 1886 …Men kwam toen uit de meest erge materialistische ( 1840-1880) periode en de oren van sommige mensen stonden daar niet naar, dat een Christus figuur als mensheidsrepresentant daar in voorkwam .

   Maar ik weet zeker dat om na de dood het ik-bewustzijn te behouden tot aan het Middernachtelijke Uur , dat is halfweg tussen dood en nieuwe geboorte , in de sfeer van intuitie, nl in het hogere devachan , zodat de mens daar zijn kosmische Oerbeeld kan waarnemen in de Christus ( de 13de temidden van de 12 Boddhisatva s) zodat hij daar dan door de ‘Heilige Geest’ die uit nog hogere sfeer komt , de Boeddhisfeer en de sfeer van de 12 Boddhisattva s overschaduwd kan worden , om daarna terug af te dalen naar de aarde met behulp van de H Geest .
   Dat je HIER op aarde het ‘ware begrip ‘ van de Chritussubstantie dient op te nemen ,en dat gaat niet meer na de dood zonder ik-bewustzijn . Daarom is het ook zo treurig dat mensen die zeggen ,’we zullen het wel zien als het zo ver is’ dit niet beseffen , zij worden in de Maansfeer na hun dood ; ingepakt door de Ahrimanische maangeesten die hun zeggen dat er alleen ‘leegte’ is , net zoals zij dachten tijdens hun leven , en het is juist een Christusengel die de mensen die bewustzijn hebben opgebouwd over het Christuswezen, die vandaar uit de Maansfeer kunnen opgetrokken worden naar hogere gebieden en zo naar de Zonnesfeer . Degene die het Christuswezen niet opgenomen hebben in dit leven kunnen dat alsnog doen in hun volgende inkarnatie , maar stel niet uit wat je nu kunt doen is de boodschap, er blijft niet veel tijd meer over.
   Dit is de betekenis van ‘In Christus sterven – In Christo morimur’ .

   Oa in GA 153 staat er in voordrachten dat …in de huidige ontwikkelingscyclus alleen de band met Christus ,door de mens REEDS OP AARDE tot stand gebracht en vervolgens door de poort van de dood de geestelijke wereld binnengedragen ,het de mens mogelijk maakt zijn ik-bewustzijn tot en met de wereldmiddernacht te behouden .
   [..] De betrekking tot Hem kan de ziel ECHTER ALLEEN OP AARDE ,in volle innerlijke vrijheid ,tot stand brengen . Met andere woorden : zowell de mens die de drempel van de dood overschrijdt ,alsook de mens die -wat hetzelfde is – tijdens de inwijding de drempel naar de geestelijke wereld overgaat , moet ‘in Christus sterven ‘ .” [ S Prokofieff]

 3. Walter Hebing

  Dit citaat van Steiner en de reacties erop dagen me wederom uit om erop te reageren en ik zou willen beginnen met hetgeen Cisca schreef, namelijk:
  De bewustwording van het christuswezen is noch voorbehouden aan tijd, noch aan “plaats”, en valt slechts ten deel aan een waarachtigheid in de ziel.
  Om in de hemel te komen moest ik mijn zieltje rein houden, dat heb ik zowel van mijn moeder als van de nonnen, fraters en de pastoor geleerd! Mijn zieltje is altijd in beweging geweest om hetgeen ik zag te rijmen met mijn gevoel! Nonnen die de mondjes van kleuterklas genootjes dichtplakte, omdat ze teveel praatte, fraters die linialen kapot sloegen op de vingers van mijn basisschool klasgenoten en een pastoor die protestanten en heidenen in ons dorp via werkgevers uitsloten van werk in ons dorp.
  Mijn ziel is nog steeds op zoek naar de waarachtigheid van de mens op aarde! En Jezus zei: “Bron van zijn, die ik ontmoet in hetgeen me ontroert” helpt me meer van mijn medemens te begrijpen, dan de temperamentenleer van Steiner!
  Met deze uitspraak grijpt Jezus zeer diep in ons collectief Karma en zelfs verder dan dat! Jezus geeft ons in de huidige tijd, tijd en ruimte om ontroert te mogen zijn om een niemendalletje! Joep van het Hek pakt de sfeer van niemendalletje goed samen in zijn lied: Flappie, het konijn. Wat notabeen opgeofferd wordt om Kerstmis(ritueel rond de geboortedatum van Jezus) van wat meer “jus” te voorzien!
  In wezen weerhoudt het geestelijk leven de mens zich werkelijk te binden met Baarmoeder Aarde! Elk kind brengt iets van de zonnesfeer met zich mee naar de aarde, maar het Geestelijk Karma van de mensheid geeft er op aarde geen ruimte voor! Immers deed ze dat wel, dan loste ze zich in zichzelf op!
  Ik ben opgeleid als welzijnswerker en het enige wat ik ervan geleerd heb, dat een welzijnswerker zijn eigen welzijn creëert, in plaats van eenieders welzijn! Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt!
  Mijn Ziel heeft heeft me de opdracht gegeven om de zonnesfeer uit te drukken in een symbool, het prijkt met andere levenssymbolen op het graf van mijn zoon. Het is niet mogelijk om het symbool in deze tekst te plakken, doch ik zal proberen het net als Ridzerd, op deze site proberen te introduceren, namelijk als begeleidend plaatje van mijn naam!
  Misschien heb je wat kortsluitende tips Ridzerd, om me daarbij te helpen?
  Groetjes Walter.

  1. Walter, zo’n plaatje bij je naam als ik dus ook heb (avatar of logo heet dat) heb ik bij WordPress gedaan bij Instellingen. Men kan dan een fotootje of een plaatje uploaden. Maar hoe het in zijn werk gaat als men zelf geen WordPress blog heeft, is mij niet geheel duidelijk. Voor reageerders zonder eigen logo wordt een algemeen logo getoond op basis van het email adres.
   De meeste reageerders hebben geen eigen logo. Van John Wervenbos en Leonie Heine weet ik dat ze er wel een eigen logo bij hebben, maar hoe dat precies in zijn werk gaat, weet ik niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s