Schrikwekkende astrale wereld  

Voor een onervarene is de astrale wereld een grote wirwar. Hij kan beleven dat allerlei dierlijke gestalten op hem afkomen, ook afschrikwekkende mensengestalten en dergelijke. Er zijn mensen die zulke belevenissen vertellen. Zij zijn werkelijk in een zeer betreurenswaardige toestand, als door een ziekte voor hen de astrale wereld op ongeregelde wijze zichtbaar is geworden. Als men begint ernstig te mediteren, zich te scholen, dan ontwikkelt de helderziendheid zich regelmatig en dan weet men wat het is in de astrale wereld. Bij die andere mensen heeft zich de blik in de astrale wereld door een ziekte van de hersenen of iets dergelijks ongeregeld geopend. Verschrikkelijke gestalten die ze op zich toe zien komen, die zich op hen storten, zijn in werkelijkheid hun eigen hartstochten, die van hen uitgaan en die zich in de astrale wereld in spiegelbeeld tonen. Omdat in de astrale wereld alles omgekeerd is en zij het lezen daarin niet kennen, stormt alles op hen af. Daar verschijnt alles in beelden. Uitbrekende woede bijvoorbeeld kan verschijnen in een beeld van een tijger, die hen aanvalt. Zo is het met al deze wilde gestalten. Want elke begeerte, elke hartstocht wordt tot een demon. De ongeoefende mens weet daarmee echter niets te beginnen en houdt de waarneming voor een inbeelding, een fantasterij, maar dat is het beslist niet. Het is een beeld, een spiegelbeeld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 94 – Kosmogonie – Leipzig 29 juni 1906 (bladzijde 135)

Eerder geplaatst op 4 juni 2012

Advertentie

11 gedachtes over “Schrikwekkende astrale wereld  

 1. Manon Haffmans-Kuiphof

  Beste Ridzerd,

  Ik wil je nogmaals verzoeken mij geen e-mails meer te sturen. Via link lukt het niet.

  Vriendelijke groet, Manon

  1. Beste Manon, ik heb al gereageerd in de reactieruimte onder de blog van vandaag, maar de eenvoudigste methode is als volgt. In de mail met een blogbericht staat onderin het volgende:

   Abonnement Opzeggen om geen posts meer te ontvangen van Verander je e-mail instellingen in Beheer abonnementen .

   Daar moet je op klikken en het abonnement kiezen dat je wilt opzeggen.

   Groetjes, Ridzerd

 2. Sorry, Manon, ik ben er stilzwijgend vanuit gegaan dat het al gelukt was, omdat Hedvig uitleg gaf in de reactie die ik hier copieer:

  Geplaatst op 11 augustus 2014 at 14:30 | In antwoord op Manon Haffmans-Kuiphof.
  Natuurlijk hoop ik niet dat je je uitschrijft, maar ik denk dat ik er achter ben hoe je het zou kunnen doen.
  Als je een reactie plaatst en een bericht en je vinkt “Houdt mij op de hoogte van nieuwe REACTIES” krijg je een e-mail. Onderaan zie je staat: Wil je minder mail. Als je daar voor kiest zie je Subscription management. Daar kan je voor de blogs die je volgt “unfollow” aangeven.
  Groetjes

  Heb je deze metheode geprobeerd, Manon? Je stuurt dus een reactie op een blog van mij en je zet er iets in, maakt niet uit wat, maar dan moet je voor je die reactie verzend, eerst onderaan dat hokje aanvinken “Houdt mij op de hoogte van nieuwe REACTIES” . Zodra er dan iemand op jouw reactie terugreageert, ontvang je een mail. In die mail volg je dan verder wat Hedvig hier boven schreef. Sorry, dat het zo’n gemieter is.

  Je kunt ook nog even kijken in de mail die je vanmorgen ontvangen hebt met mijn blogbericht. Misschien staat er in die mail onderin ook wel een mogelijkheid om je uit te schrijven.

 3. Manon, ik heb nu een heel eenvoudige methode ontdekt. Je moet gewoon in de mail die je ontvangt met een blogbericht onderin de mail klikken op ‘Abonnement Opzeggen om geen posts meer te ontvangen’.

 4. Bernard

  Terug naar het citaat van deze dag, over ‘de schrikwekkende astrale wereld’. Ik vind het subliem wat Steiner zegt over de spiegelbeelden van de eigen astraliteit. Ik zou er aan willen toevoegen: je ziet ze niet echt, maar de werking op het visuele centrum in de hersenen is zodanig, dat het is alsof je ze ziet.
  Als je eenmaal weet hoe het zit, kan er ook een therapeutische benadering ontwikkeld worden.

 5. henri

  R Steiner vertelt dat ons hoofd steeds maar wil dierlijke gestalten vormen in het bovenzinnelijke ,en dat wij daarom ons ledematenstelsel (waarin direct de wil werkt ) dat steeds maar proberen teniet te doen, die vorming van dierlijke gestalten, dezen zijn in feite onze gedachten ,die dierlijke gestalten zitten in de astrale wereld, en die worden daar ook zo gezien en als zij op ons afkomen in spiegelbeeld , hetgene wat wij uitzenden .
  Door via het ledematenstelsel en het borststelsel waarin het ‘ritme’ zich manifesteert op de mens /het kind in te werken kan men therapeutisch inwerken .R Steiner liet aan kinderen die last hadden van allerlei astrale manifestaties en mankementen zoals achterstand in leren ..oefeningen doen al lopende en tegelijkertijd een zin uit te spreken , en dat werkte .
  het heel grote gevaar van onze tijd met pc’s is dat men de kinderen in het onderwijs de letteren aanleert en het schrijven op een intellectuele manier , namelijk door in te werken via het intelellect (het hoofd) op de wil in plaats van in te werken op een kunstzinnige manier ( bv tekenen ) via het ledematensysteem (beweging van armen en benen) en het borststelsel nl het ritmische stelsel op de wil op geest om alzo de (nog slapende) geest op te wekken in het kind . Het hoofd is reeds vanaf de geboorte echt ontwilleld op lichamelijk niveau en alleen door het ledematenstelsel en de het borststelsem ,de ru-itmen kan men de geest opwekken in het kind en het intellect .Pas na de zeven jaar is het hoofd volledig gevormd en mag men beginnen met darop in te werken en met schrijven en lezen op een intellectuele manier.

  Zo verkrijgt men de meest begaafde kinderen en latere mensen om deze wereld te verrijken. En niet door ze pc’s en games te geven en te leren tokkelen daarop vanaf 1 of 2 jaar en te boffen tegen zijn naasten ‘mijn kind kan reeds op een pc werken ‘ !!

 6. Walter Hebing

  Voor een onervaren is de astrale wereld een grote wirwar. Hij kan beleven dat allerlei dierlijke gestalten op hem afkomen, ook afschrikwekkende mensengestalten en dergelijke.
  Geldt dit gegeven niet voor elk kind wat op aarde komt? In mijn kinderjaren liep ik vaak door een donker bos en het eerste wat ik overmannen moest waren mijn gedachtes over het donkere bos, gekweekt door sprookjes die mijn moeder of broers me voor lazen! Wat later alle oorlogsverhalen en nog wat later trad de kern van de vernietigingskracht van de atoombom tot me door! Met andere woorden: Als kind heb ik nooit een onvoorwaardelijk vertrouwen op aarde gevoeld! Als puber wel van mijn moeder, ongelooflijk diep, maar binnen een onbespreekbaar kader. Wat ik wel kon begrijpen, aangezien ze begon te twijfelen aan haar katholiek geloof!
  Echter mijn moeder ziend als basis van mijn leven(ik vertoefde immers negen maanden in haar buik) beleef ik alles wat geschreven en verteld is, als deel van mijn te beleven leven binnen mijn fysiek zijn op aarde!
  Toen ik met mijn jeugdvrienden door de bossen in mijn omgeving wandelde, stond er vaak plotseling een bordje verboden toegang op onze tocht, een van de kinderen riep dan: Verboden Toegang! Ik zei dan: Wij zijn analfabeet, wij kunnen niet lezen, loop maar door! Zo’n bord strookt immers niet met de natuur!, waarin we ons bevonden. Ik heb door de jaren heen vaak met politie en boswachters aan de stok gehad omdat ik met kinderen me op verboden terrein ophield.
  Precies dat is mijn doel, op aarde mag men niets aan het gevoel van kinderen onthouden wat er werkelijk speelt op aarde! De atoombom ligt bij wijze van spreke onder hun bed en toch moeten ze zich veilig wanen op aarde!
  Het sprookje: Luilekkerland is door Nederland bewaarheid geworden! En meerdere westerse landen, op dit moment zijn veel Afrikanen bezig zich door deze rijstebrij(van regels) heen te worstelen, om in ons luilekkerland te kunnen vertoeven! In werkelijkheid is het veel veiliger in Afrika dan in Nederland, echter de aardse sfeer lokt ze naar hier! Immers hun astrale dromen zijn anders, ze vergeten de fysieke werkelijkheid zoals mijn moeder die vergat, ten koste van mijn zijn!
  De dolle Mina’s vergaten hun sterkste troef(hun kind) ideologisch, ten opzichte van alles wat is, uit te spelen! Ik vond/vind het een nalatigheid van het vrouwelijk geslacht!
  In wezen is de aarde ons huis, om dat huis te onderhouden heb je geen vrouw nodig, wel heb je een vrouw om je toekomst zeker te stellen, door middel van ’n kind! Het kind is de sleutel tot een zorgeloos leven op aarde, in zekere zin stond het Kerstkind: Jezus! Er al borg voor. Maar wij snappen zijn boodschap nog steeds niet! Echter die heeft hij duidelijk verwoord in zin Onze Vader: Bron van Zijn, die ik ontmoet in wat mij ontroert,
  Ik geef u een naam opdat ik u een plaats kan geven in mijn leven.
  Bundel uw licht in mij – maak het nuttig.
  Vestig uw rijk van eenheid nu,
  uw enige verlangen handelt dan samen met het onze.
  Geef ons wat we elke dag nodig hebben aan brood en aan inzicht.
  Maak de koorden van fouten los die ons vastbinden aan het verleden,
  opdat wij ook anderen hun misstappen kunnen vergeven
  Laat oppervlakkige dingen ons niet misleiden.
  Uit u wordt geboren:
  de alwerkzame wil,
  de levende kracht om te handelen,
  en het lied dat alles verfraait en zich van eeuw tot eeuw vernieuwt.
  Deze regel boeit me zeer, namelijk:Vestig uw rijk van eenheid nu,
  uw enige verlangen handelt dan samen met het onze.
  In wezen een uitnodiging aan onze Geest om één te worden met onze ontroering en wat ontroert ons(de vrouw) meer dan de geboorte van ’n kind?
  Die ontroering(ervaring) van ’n vrouw kan dichter bij de Bron van Zijn brengen, echter de man is aan het woord erover verslaafd geraakt! Het kind maakt immers geen deel uit van de bron van zijn Zijn, het is eerder een Ballast voor zijn Zijn.
  Een kind is er niet, tenzij het iets wordt, in de verbeelding van de mannenmaatschappij! Echter elk kind is er al voordat de man het door heeft!
  Het spiegelend zijn, is volgens mij het gevolg van angst tussen het mannelijke en het vrouwelijke, immers de fysieke spiegel vormt hun kind!
  Dat kind in vertrouwen nemend, opent alle nu vensters, die in het verleden gesloten waren!

  Tot zover
  Groetjes Walter!

 7. Lucies

  Vaak hebben de borden “Verboden” ook een betekenis in de zin van ‘veiligheid’ bieden! Ik denk aan wilde dieren bijvoorbeeld.
  Een hek staat er ook niet voor niets.
  Verder ben ik het met meerdere stellingen die hierboven geplaatst worden als een zekerheid, niet eens!
  Bijv. de regel waarin staat dat je geen vrouw nodig hebt om dat huis (de aarde) te onderhouden, maar wél zou je een vrouw nodig hebben om je toekomst zeker te stellen??? Vanwege het kind????
  Is regelrechte onzin in mijn ogen! En een belediging voor de vrouw in het algemeen! Waarom wordt alles door Walter zo geschreven dat het de enige waarheid zou zijn die er is?
  Ook “een kind is er niet, tenzij het iets wordt……in de verbeelding van de mannenmaatschappij” ? Waar komt dit nou weer vandaan, in mijn ogen misgeschoten. Een kind wordt met respect en eerbied tegemoet getreden, zéker op de Vrije Scholen door iedere antroposofisch ingestelde mens!
  Gelukkig wordt het weer teniet gedaan door de volgende regel dat ‘elk kind er al is, voordat de man (waarom steeds ‘de man’?) het doorheeft.
  Of het kan zijn dat ik je totaal niet begrijp, bijvoorbeeld met ‘het spiegelend zijn ‘. Verder vind ik dat je jezelf ook tegenspreekt, kortom: ik kan het gewoon niet volgen verder…..de aarde is niet zo veilig als je denkt en kinderen behoren gewaarschuwd te worden hiervoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s