Geesteswetenschap maakt iemand langzaam en geleidelijk tot een ander mens

Door de geesteswetenschap wordt het pas ernst met de menselijke kennis, en daarvoor schrikken de mensen terug. Ze zouden ook de spirituele wetenschap als iets willen hebben, wat zo boven aan de oppervlakte van het bestaan kabbelt. Dat het de kern en essentie van de mens benadert, daarvoor zijn de mensen bevreesd. Daarom willen ze de bovenzinnelijke wetenschap niet accepteren. Zouden ze de geesteswetenschap aannemen, dat zou het met veel in het sociale leven, in het historische leven in de nabije toekomst anders moeten worden, dan zouden de mensen in het meest alledaagse leven anders moeten denken. En daar komt het op aan. Daarom is het ook zo dat men de andere wetenschap opnemen kan, maar men blijft dezelfde het hele leven door, men wordt alleen rijker aan kennis. Geesteswetenschap moet men niet opnemen zonder dat het iemand verandert, en men kan het niet opnemen zonder dat het iemand verandert. Ze maakt iemand langzaam en geleidelijk tot een ander mens. Men moet geduld hebben, maar ze maakt iemand tot een ander mens, want ze appelleert aan geheel andere mensheidsopgaven, en ze appelleert aan heel wat anders in de menselijke natuur.

Bron: Rudolf Steiner – GA 182 – Der Tod als Lebenswandlung – Heidenheim, 29 april 1918 (bladzijde 62)

Advertentie

19 gedachtes over “Geesteswetenschap maakt iemand langzaam en geleidelijk tot een ander mens

  1. Ik sta op een andere manier in het leven Ridzerd. Heeft ook te maken met de ziekte die ik heb doorgemaakt. Voor de ziekte, vaak angstig, me afvragend waar we al die moeite voor doen, angst voor de dood. Mensen zijn niet altijd even aardig en dat raakte me dan veel te sterk. Ongetwijfeld zijn er veel meer voorbeelden.
   Nu vermoed ik dat al ons doen en laten en hetgeen je overkomt ergens voor is. Probeer me in een vervelende situatie af te vragen welke bedoeling het voor me zou kunnen hebben, wat zou ik hiervan kunnen leren. Proberen te begrijpen ipv snel veroordelen. Het gekke is dat ik nu steeds minder onaardige mensen tegen kom. Ook vertrouwen hebben dat de lieve Heer het goed met me/ons voorheeft.
   Dit alles lukt natuurlijk lang niet altijd. Maar ik doe wel moeite.

 1. Manon Haffmans-Kuiphof

  Ik vind iedere dag een citaat van Rudolf Steiner een beetje teveel van het goede, dus ik wil me laten uitschrijven. Dat lukt echter niet. Wachtwoord schijnt niet te kloppen en wachtwoord wijzigen lukt ook niet. Kunt u ervoor zorgen dat ik word uitgeschreven voor deze mails?

  Met vriendelijke groet, Manon Haffmans-Kuiphof

  1. Manon, ik ben al een half uur aan het speuren op de weblog, maar de mogelijkheid om je uit te schrijven, kan ik nergens vinden. Voorheen was er bovenin de weblog bij elke email-volger een klein icoontje waar men op kon klikken om zich uit te schrijven. Maar die mogelijkheid is waarschijnlijk door WordPress verwijderd.
   Ik heb je wel gevonden op de lijst van alle email-volgers maar ook daar is geen mogelijkheid om je uit te schrijven.
   Ik zal informeren bij de beheerders van WordPress, maar het kan wel even duren, want ik heb momenteel niet veel tijd.
   Overigens begrijp ik het niet van een wachtwoord, want dat komt er helemaal niet aan te pas. Om zich in te schrijven hoeft men alleen zijn email-adres in te vullen en vervolgens op Volg te klikken.

  2. Natuurlijk hoop ik niet dat je je uitschrijft, maar ik denk dat ik er achter ben hoe je het zou kunnen doen.
   Als je een reactie plaatst en een bericht en je vinkt “Houdt mij op de hoogte van nieuwe REACTIES” krijg je een e-mail. Onderaan zie je staat: Wil je minder mail. Als je daar voor kiest zie je Subscription management. Daar kan je voor de blogs die je volgt “unfollow” aangeven.
   Groetjes

 2. henri

  Eigenlijk vindt ik zelf ook dat elke dag een nader citaat wel teveel is voor sommige citaten van R Steiner ,en dit vondt ik reeds vrij vlug . maar men hoeft het eigenlijk niet steeds te lezen als je niet wil , en hier ook helemaal niets te schrijven .
  Dat ik die dit doe ligt er eig aan omdat ik er veel over gelezen heb , en ook vindt dat ik iets wil uitdragen naar buiten en mensen bewust wil maken op deze manier , maar kan mij best indenken dat mensen dit hier niet veel mee bezig zijn en daar niets van begrijpen , en dit wel of het’ hokus pokus ‘vinden
  Moest ik het voor het zeggen zou ik zo een citaat toch minstens drie tot vier dagen laten staan, of zelfs 1 week , want soms is het een behoorlijk diep en zwaar citaat waar toch wel enkel dagen kunnen overgaan om geestelijk ‘ te digereren ‘ en er op te antwoorden en ik kan best aannemen dat het ook een beetje voor sommigen ‘onpasselijk’ naar de antroposofie kan overkomen ,zoals hier al iemand laten horen heeft
  Maar de mens moet vrij kunnen zijn en ik leg me ener bij hoe het nu is

 3. Ridzerd, ik heb geen moeite met een dagelijks citaat, maar ook ik kom er niet altijd aan toe om het goed tot me door te laten dringen. Misschien wel een goed idee van Henri om het bijvoorbeeld een week te laten staan. Uitgezonderd als het een serie betreft. Is het voor jou ook wat rustiger.
  Ik weet niet hoe jij en de andere volgers daar over denken
  Lieve groetjes

  1. henri

   Wel , ik wil echt niets opdringen, maar soms is het een citaat zo van ,dit is niet zo belangrijk en mag gerust een dag staan, maar soms is het zo een erg belangrijk en diepgaand iets ,dat je wil reageren en dat misschien niet kan en daar even wil over nadenken tot het tot je komt ..de dag erna zou willen reageren , en je het heel spijtig vindt dat het al weer over wat anders is, dit bedoel ik eigenlijk .

  1. Het is niet gelukt, Hedvig, ik ontving geen mail op mijn eigen reacties, maar dat kan ook wel komen doordat ik reageer op mijn eigen weblog.
   Ik hoop echter dat het Manon wel lukt als ze je reactie gelezen heeft.

 4. Beste Manon, Hedvig en Henri: In zekere zin ben ik wel blij met jullie opmerkingen, want eerlijk gezegd wordt het mezelf ook allemaal wat te veel. Niet dat het nu zo verschrikkelijk veel werk is, maar het speuren naar steeds weer nieuwe citaten en de vertaling ervan vergt wel tijd. Overigens plaats ik de laatste tijd ook vaak citaten die ik al eerder geplaatst heb. Dat is natuurlijk dan minder werk. Maar er komen ook vaak reacties op en het liefst zou ik overal op willen reageren, maar dat lukt me lang niet altijd. Daar komt nog bij dat ik ook nog een Engelstalige Steiner site heb, waar ik ook zowat elke dag een citaat op plaats. (Overigens zijn daar moeilijkheden, want de mogelijkheid om teksten van het RS ARCHIVE te copieren is er opeens niet meer, waarschijnlijk geblokkeerd door de moderator van de website.)
  Daarom heb ik maar besloten om vanaf nu nog maar 1 citaat per week te plaatsen, op zondag. Het spijt me echter wel voor de lezers en lezeressen die het juist wel leuk vinden om elke dag een citaat te ontvangen. Ik zal voor morgen om 7:00 nog wel een berichtje schrijven met deze mededeling aan de lezers, want niet iedereen leest hier de reacties. Vriendelijke groeten, Ridzerd

  1. Beste Ridserd, Beste allemaal,
   Wat ben ik tevreden, voor de toekomst, met publicatie van slechts één citaat in de week.
   Ik word er soms gek van, om niet te zeggen ontmoedigd. Als beginnelingen hebben Paul en ikzelf nog zoveel op te halen, bij te lezen, op te volgen… en alzo krijgen wij wat meer tijd. Bedankt!
   Maar wij blijven het volgen! Wij kijken er steeds naar uit. Een hartelijke groet van Rita en Paul

   1. Ja, Rita en Paul, dat kan ik me goed voorstellen. Hoewel het van een kant prachtig is en zeer goed wat Steiner brengt, is het aan de andere kant wel vaak wat men noemt The Inconvenient Truth. De waarheid is soms moeilijker te dragen dan de illusie. Dat jullie het evengoed opnemen, ondanks de ontmoediging, daar heb ik veel respect voor.

 5. He wat jammer nou. Zit ik even niet op te letten en dan gaat mijn dagelijkse Steiner-parel (soms meer, soms minder glanzend) onderuit…
  Ik vind een keer per week wel erg weinig. Dat je soms citaten herhaalt vind ik niet erg. En in de reacties ontstaan (zoals vandaag!!!) vaak interessante discussies met afwisselende visies en interpretaties van lezers. Zonde om terug te draaien naar een keer per week.

  Wat mij een leuke aanvulling lijkt, is dat je de lezers de gelegenheid biedt om zelf citaten van Steiner aan te dragen. Ik bedoel ik lees zelf ook wel eens een echt boek van Steiner en kan soms ontroerd raken door hoe Steiner de dingen verwoordt en je mee laat kijken.
  Dan komt er meer variatie en het wordt makkelijker voor jou, Ridzerd!

  Ik hoop van harte dat je je bedenkt en dat je er met de lezers een immer boeiend blog van blijft maken!

  1. Dat spijt me wel, Theo, ik weet dat er wel meer lezers zijn die het juist wel leuk vinden om elke dag een citaat te lezen. Maar er zijn ook genoeg lezers die het te veel vinden. Men kan het niet iedereen naar de zin maken. De hoofdreden om te minderen is echter dat het me, zoals gezegd, zelf wat te veel wordt.
   Ik sta er echter wel open voor als jij of anderen citaten van Steiner aandragen. Als ik het een mooi en geschikt citaat vind, plaats ik het graag.
   Lang niet alles is naar mijn mening geschikt om op deze blog te plaatsen, omdat over het algemeen Steiner en de antroposofie door velen toch al belachelijk gevonden worden en dat probeer ik wel zo veel mogelijk te vermijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s