Sergej O. Prokofieff

Op 26 juli jl. overleed Sergej O. Prokofieff na een langdurige ziekteperiode op 60-jarige leeftijd.

Enige tijd geleden las ik het boek De verbondenheid met Rudolf Steiner van hem. Hoewel ik het boek met grote interesse heb gelezen, ben ik helaas zowat alles wat erin staat weer vergeten met mijn krakkemikkige geheugen. Op 17 januari 2014 plaatste ik echter een citaat van Prokofieff uit dat boek. Als een soort eerbewijs en ter herinnering aan Sergej Prokofieff plaats ik dit citaat nu opnieuw.

Sergej O. Prokofieff over Rudolf Steiner

Na mij meer dan dertig jaar intensief te hebben beziggehouden met de antroposofie, ben ik er vast van overtuigd geraakt dat we in Rudolf Steiner één van de meest waarheidsgetrouwe, schoonste en zuiverste mensengeesten vinden die ooit op aarde hebben geleefd. En zijn biografie is een mysterie, waarvan de diepten tot op heden nog maar nauwelijks zijn doorgrond.

Bron: Sergej O. Prokofieff – De verbondenheid met Rudolf Steiner (bladzijde 27-28) Vertaling: Hylcke Brandts Buys

9 gedachtes over “Sergej O. Prokofieff

  1. Mooi eerbetoon aan deze waardige en belangrijke geesteswetenschapper, Ridzerd. Het door jou genoemde boek kan worden ingezien op GoogleBooks: De verbondenheid met Rudolf Steiner – Het mysterie van de grondsteenlegging (Christofoor, 2008). Bol.com biedt het boek inderdaad zeer voordelig aan, € 5,-

    Zelf schreef ik aangaande Sergej Prokofieff gisterenavond het volgende korte blogbericht: Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam (Cahier, 6-8-2014).

  2. Het vroege overlijden van Profofieff . is een groot verlies voor de antroposofische beweging en vereniging.

    Heb me gedurende een aantal jaren verdiept in een van zijn werken: Der Jahreslauf als Einweihungsweg zum Erleben der Christus-Wesenheit. Dit boek kun je beschouwen als een standaardwerk over de achtergronden van de jaarcyclus en de jaarfeesten. Hij ontvouwt hierin een rijke visie op de jaarcyclus, die hij verbindt met de antroposofische scholings/inwijdingsweg en met gebeurtenissen uit het leven van Christus, ook voor en na Zijn aardse bestaan. Een onuitputtelijke bron: ik ken mensen die er nog langer en intensiever mee bezig zijn (geweest) dan ik. Sinds zo’n anderhalf jaar is er ook een Ned. vertaling. Het lijkt me een boek voor iedereen die nieuwe motivatie en inspiratie wil opdoen, bijvoorbeeld bij jaarfeestvieringen..

  3. Nog een andere boekverwijzing in aansluiting op het mooie tekstcitaat, waarin Prokofieff Steiner recht doet. Vertaler en uitgever Ton Jansen van Perun Boeken prijst het door Prokofieff geschreven boekwerk Rudolf Steiner en de grondvesting van de nieuwe mysteriën (Perun Boeken, 2005) aan als een speciaal boek over het mysterie van Rudolf Stei­ners levensweg. Hij vertaalde dit werk naar het Nederlands samen met Hylcke Brandts Buys en drs. W. Meenk-van Baak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s