Antipathie en karma (4 – slot) – Een dom en dwaas optreden

Als we nu weer overgaan tot het derde aardeleven, dan is het gevolg van het leed dat op ons toekomt vanuit opgekropte haat die zich in de ziel opstapelt, een soort dofheid van geest, een gebrek aan inzicht in de wereld. Wie onverschillig en flegmatisch tegenover de wereld staat, niet met een open hart de mensen en dingen tegemoet treedt, die heeft die ongeïnteresseerdheid te wijten aan het door hem in een vorig leven door zijn eigen karma veroorzaakte leed, dat karmisch weer terug te voeren is op gevoelens van haat in het eerste van de drie levens; dit geldt dus voor een soort dofheid van geest en gebrek aan inzicht. Men kan er namelijk steeds zeker van zijn, dat een dom en dwaas optreden in één leven terug te voeren is op haat in een van de vorige aardelevens.

 Bron: Rudolf Steiner – GA 235 – Esoterische Betrachtungen karmischer Zusammenhänge – Erster Band – Dornach, 24 februari 1924 (bladzijde 74)

Nederlandse uitgave: Rudolf Steiner – GA 235 – Geesteswetenschappelijke beschouwingen van het karma (bladzijde 70) – Uitgeverij Vrij Geestesleven 1976 – Vertaald door A. Goedheer-de Keizer en H.L. Veltman-Arntzenius

Eerder geplaatst op 25 mei 2012

Een gedachte over “Antipathie en karma (4 – slot) – Een dom en dwaas optreden

 1. henri

  Tsja , in elke mens zal wel wat van het ene of andere in overwicht zitten , ik denk dat R Steiner hier meer de extremiteiten als voorbeeld hanteert om het in mensentaal begrijpelijk te maken zodat elkeen het wel kan verstaan.

  Ook ik herkende in mezelf direct in iets bepaalds , onmiddelijk vanaf ik desbetreffende passage las , iets waarover ik mezelf in mijn eigen karma reeds lang vragen stelde.
  Nogmaals dank U Rudolf Steiner voor deze verheldering , en je hebt er mij al zovele gegeven !
  Samengevat
  1) ware Liefde uitdragen (niet uit verplichting ) , geeft in volgende leven Vreugde , en in het daaropvolgende leven een ‘opengezindheid, begrip voor al het weredllijke ‘
  2) Ware Haat uitdragen ( in alle gradaties) , geeft in het volgende leven Droevigheid,Triestheid ,en in het daaropvolgend leven een soort van ‘Onverschilligheid, een leven van waarom hoeft dat alles , ben ik hier ,dien i dit of dat te doen, een soort van ‘dwalen’ in het leven .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s